сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Ръководство за начинаещи в хранителните добавки - част 2

Ръководство за начинаещи в хранителните добавки - част 2

Сложил си началото на едно ново пътуване – пътуване във фитнес света?

Нека ти покажем втората част от хранителните добавки, които да започнеш да приемаш, за да натрупаш чиста мускулна маса, да задоволиш ежедневните си хранителни нужди и да имаш достатъчно енергия за следващата ти тренировка!

За всеки, който тепърва започва да тренира, избора на хранителни добавки, създаването на хранителен режим и следването на фитнес съвети, би могло да е истинско предизвикателство.Много хора се отказват точно в този момент  - изправят се пред една непозната вселена, напълно непознат свят.

Не бъди един от тях!Азотни бустериАзотният оксид, произведен от организма от аминокиселини, е естествен вазодилататор или релаксатор на кръвоносни съдове.

Повишените нива на азотен оксид водят до повишен кръвен поток, който носи повече кислород и хранителни вещества в мускулната тъкан.Хранителните добавки, съдържащи Л-аргинин, или просто аргинин, повишават нивата на азотен оксид в кръвта, които помагат за изграждането на чиста мускулна маса.

Колко?
Около 20 грама дневно, само в тренировъчни дни.

Кога?
30-45 минути преди тренировка.

 Цитрулин малат

Цитрулинът е аминокиселина, която се получава, когато аминокиселината орнитин бива комбинирана с карбамоилфосфат.Цитрулинът е страничен продукт, получен от превръщането на аминокиселината аргинин в азотен оксид (NO).Излишъкът от цитрулин, доказано от редица проучвания, увеличава количеството аргинин в кръвта, което води до увеличаване на производството на NO.

Увеличава притока на кръв към мускулите по време на тренировка, което им позволява да издържат по-дълго в напрегнатите тренировки.Малат, или ябълкова киселина, е солно съединение, което често се използва като хранителен консервант и в природата допринася за киселия вкус на ябълки и други плодове.

В допълнителна форма, той е обвързан с цитрулин и други различни други хранителни добавки, за да им осигури по-добра абсорбация в организма.

Колко?
За подобряване на кръвообращението, или за облекчаване на еректилната дисфункция, може да приемаш доза от 3 грама цитрулин или 6 грама цитрулин малат дневно, разпределен в 2-3 приема.

За подобряване на спортните постижения, приемай по 6-8 грама цитрулин малат на един път.

Кога?
Около 1 час преди тренировката.

 Глутамин

Глутаминът се създава в човешкото тяло, когато несъществената аминокиселина глутамат (или глутаминова киселина) се разгражда, и се свързва със съдържащи азот молекули на амоняк.


Глутаминът изглажда амоняка и пренася азот между тъканите, където може да се използва за растеж на клетките и ремонт на тъканите, сред много други функции.
 


Приблизително 70% от глутамин, произвеждан в организма идва от скелетната мускулатура, откъдето се придвижва до тънките черва, бъбреците и белите кръвни клетки. Това са доминиращите места за използване на глутамин.

Бъбреците са основен потребител на глутамин, където амонякът, откъснат от глутамина, работи за да поддържа баланса на киселината и основата на тялото.Навсякъде, където има амоняк, има и глутамин. Тъй като метаболитната ацидоза се увеличава - в отговор на интензивно трениране или високо протеиново хранене - бъбречното поемане на глутамина се покачва.
 
Колко?
Оптималната доза глутамин е 0,2 грама на килограм тегло (напр. за 100-килограмов човек - 20 грама, разпределени в няколко последователни приема за целия ден).
Кога?

Сyтpин пpeди зaĸycĸa,мнoгo пoдxoдящ зa aĸтивни xopa, cъc cтpec в eжeднeвнaтa paбoтa. Щe ocтaнeш yдивeн ĸaĸвa paбoтa щe cвъpши глyтaминa!
Cтpeca и пpoблeмитe щe ce пpeoдoлявaт пo-лecнo, а в cъщoтo вpeмe нe вpeдиш нa здpaвeтo cи!
Πpиeмaй глyтaмин 30-60 минyти пpeди тpeниpoвĸa,aĸo нe ce чycтвaш дocтaтъчнo възcтaнoвeни oт пpeдxoднoтo нaтoвapвaнe.

Задължителния Прием на  л-глутамин трябва да е непосредствено след тренировка 


L-карнитин

Въпреки, че често се категоризира като аминокиселина, L-карнитинът не е технически аминокиселина.
Той се смята за "подобно на витамин" и "подобно на аминокиселина" съединение, което е свързано с витамините от вида B. Когато се изследва за първи път през 50-те години на миналия век, L-карнитинът се е наричал витамин ВТ.
 


L-карнитин се образува в черния дроб и бъбреците от аминокиселините лизин и метионин.
Въпреки това, тя се съхранява главно в мускулите (включително сърцето), мозъка и дори в спермата. В храната се получава предимно от месо и други животински продукти.
 


Карнитинът съществува в две форми: D-карнитин и L-карнитин.

L-формата е тази, открита в природата и е биологично активна. На етикетите ще видите, че са изброени като L-карнитин, L-карнитин L-тартарат или пропионил-L-карнитин. Те всички са сходни.

Формата D, от друга страна, е биологично неактивна и не се продава под формата на хранителни добавки.Ацетил L-карнитин, известен още като ацетил карнитин или ALCAR, е друга популярна допълнителна форма на L-карнитин.
Тя може да се открие в цялата централна нервна система, където играе роля в производството на енергия и дава началото на важния невротрансмитер ацетилхолин.
 
Ацетиловата група, свързана с молекулата на карнитина, повишава способността му да преминава през кръвно-мозъчната бариера и да влезе в мозъка, където действа като мощен антиоксидант.
Поради тази причина някои изследвания показват, че ацетил-L-карнитинът може да осигури защитни действия срещу процесите на стареене.
 


L-карнитинът помага за транспортирането на мазнини, особено мастни, с дълги вериги, в митохондриите на клетките. Веднъж там, те могат да бъдат окислени - използвани като гориво - за генериране на аденозин трифосфат или АТР.
 
Колко?
От 300мг л-карнитин до 500мг - за нормално активни хора.
За тези, които искат да постигнат оптимални резултати за най-кратко време - От 1000мг до 3000мг л-карнитин.

Кога?
Препоръчвамe ти да приемаш от 1,000 мг до 1,500 мг преди и след тренировка.

Т.е. около 2,000 мг - 3,000 мг около самата тренировка.
Както и 1,000 мг-2000 мг, сутрин веднага след събуждане.
Тъй като тялото ни привиква към л-карнитина, гледай да го приемаш в рамките на 3-4 седмици и след това направиш 5-7 дни почивка.


Л-аргинин

L-аргининът е полуесенциална, или условно несъществена аминокиселина.

Въпреки, че се квалифицира като несъществена аминокиселина, тъй като се произвежда от хората, добавката понякога е от полза, особено за спортисти и бодибилдъри.Диетичните източници на L-аргинин включват пшеница, ядки, семена, млечни продукти, пернати жвотни, червено месо и риба.L-аргинин участва активно в протеиновия синтез и служи като прекурсор на азотния оксид, мощен вазодилататор.

Поради тези причини, L- аргинин е важен за клетъчните функции, развитието на мускулната маса и за лечението на еректилната дисфункция, високото кръвно налягане и конгестивната сърдечна недостатъчност.
 


Колко?
Πpeпopъчвa ce пpиeмaнeтo минимyм нa 2 гр и мaĸcимyм дo 5-6 гр apгинин.

Кога?
Приемай по една доза преди тренировка. Toй щe yвeличи нивoтo нa aзoтния oĸиc, ĸoeтo щe пoдoбpи ĸpъвния пpитoĸ ĸъм мycĸyлитe пo вpeмe нa тpeниpoвĸaтa.


Край на част 2.

СИЛА БГ Тийм!
Препоръчани продукти от СИЛА БГ
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Споменати продукти
Последни коментари
Не че съм заклет фитнес маниак, основно тренирам други спортове, но не ра ...
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Интересно

"Най-голямото предимство на марката AMIX е, че производството на продуктите е от най-високо съвременно качество, осигурено с помощта на най-нови технологии и научни постижения. Ние от СИЛА.БГ лично посетихме завода на компанията и се убедихме с очите си - грандиозност, модерни технологии, всеотдайност и иновации! Amix Nutrition ™ отговарят на изискванията дори на най-взискателните клиенти!"

Реклама
Copyright © 2007 - 2024 silabg.com