сила бг магазин
сила бг медия

Scivation Xtend

Scivation Xtend е отличен продукт, но все още предизвиква въпроси какво точно представлява и как действа. Тук ви предоставяме възможност да се запознаете отблизо с фактите.

Какво представлява Xtend?
Xtend е прецизно синтезирана смес от „Енергийни аминокиселини”, състояща се от изпитаното съотношение 2:1:1 на верижно-разклонени аминокиселини (L-левцин, L-изолевцин и L-валин), глутамин, цитрулин малат и витамин B6.
Добавянето към хранaта на BCAA (аминокиселини с разклонена верига) само по себе си носи качествени резултати, но атлетите са гладни за повече! Нужно е подобряване на резултатите. В тази статия ще бъдат изброени няколко хранителни добавки, които могат да бъдат комбинирани с BCAA.

Цитрулин малат: отлична хранителна добавка!
Дълбоко сме убедени, че цитрулин малат притежава потенциала да се превърне в незаменим елемент в стремежа към нови висоти в атлетичните постижения. Какво бихме могли да ви разкрием от нашия опит, свързан с употребата на цитрулин малат? Този елемент със сигурност ви снабдява с по-голяма издръжливост по време на изтощителните тренировки. Ще усетите много по-мощно напомпване в залата и все по-добри постижения по време на възстановяване!

1171 милиграма бленд от Електролити, от които трисодиев цитрат дихидрат, калиев Хлорид, и содиев хлорид. Тази ключова съставка от новият Xtend се грижи за много по-добра мускулна контракция и клетъчна хидратация по време на най-жестоките стрес и натоварвания, възможни по време на тренировка.*

При консумация на големи количества протеин, дали добавянето на BCAA в свободна форма би оказало полезно влияние върху организма?
Метаболните ефекти от приемането на аминокиселини в свободна форма се различават от тези при приемането им под формата на цялостен протеин (пептидна връзка). Светкавичното изпълване на тялото с определена аминокиселина води до много по-мощното ѝ действие върху конкретни цели в организма.

Например, ако приемате 5 грама аргинин в свободна форма преди тренировка, ще изпитате много по-голямо напомпване отпреди. При прием на 5 грама аргинин под формата на цялостен протеин:

1) Необходимо е да погълнете тонове протеин, за да бъдат набавени тези 5 грама аргинин
2) Скоростта на доставка в организма ще бъде много по-бавна
3) По този начин не бихте могли да снабдите тялото с голямо количество от аминокиселината в един конкретен момент.

Същото твърдение се отнася и до BCAA. Приемането на 10 грама BCAA ще доведе до по-голямо активиране на mTOR, PI3K (фосфоинозитид 3 -киназа) и т.н.*, отколкото при прием на 10 грама BCAA под формата нацялостен протеин.

Какъв ще е ефектът при поемане на големи количества суроватъчен протеин с високо съдържание на BCAA?
Аминокиселините в свободна форма се абсорбират по-бързо, отколкото суроватъчния протеин и както бе отбелязано по-горе, те не са в състояние да достигнат кръвоносната система толкова скоростно, колкото BCAA в свободна форма. Усвояването от организма на BCAA, съдържащи се в суроватъчния протеин и BCAA в свободна форма може да бъде сравнено с пълненето на чаша с помощта на градински маркуч (суроватъчен протеин) или директно от кран на чешма (свободна форма на BCAA). При използването на градинския маркуч е необходимо време, през което водата пътува по дължината на маркуча, докато достигне до вас и е готова за употреба. При чешмяния кран водата е налична в момента в който го отвинтите.

В допълнение към това, кранът е с по-широк отвор и пропуска много повече вода, отколкото маркуча. По време на тренировка или в стресова ситуация (при спазване на диета) бихте искали BCAA да достигне до вашите мускули по най-бързия начин.

Вярно ли е, че приемът единствено на левцин е равностоен на ефекта от приема на всички три BCAA?
Поради метаболните свойства на левцина много хора се фокусират единствено върху него, пренебрегвайки останалите две аминокиселини валин и изолевцин. Научните изследвания сочат, че диети, богати на левцинq или приемането единствено на тази аминокиселина, водят до намаляване на плазмената концентрация на валин и изолевцин, а също така и до дисбаланс на BCAA (Shirmomuraet al., 2004).

Естествено снабдяването единствено с левцин е по-икономичен вариант, но за да бъде избегнат дисбаланса на BCAA, е необходим приема на всички три верижно-разклонени аминокиселини.

Изолевцинът и валинът притежават някои интересни свойства сами по-себе си. Изолевцинът показва способност да увеличава глюкозния прием чрез активация на PI3K, на същия принцип, по който действа левцина, но независимо от mTOR (Doiet al., 2003). Валинът е известен с способността си да намалява синтеза на мастна киселина от адипоцитите с 40%, което би довело до по-малко отлагане на мазнини в организма (Taylor & Halperin, 1975).

Кога и в какво количество би трябвало да се приема Xtend?
Какво количество от Xtend бихте поемали на ден зависи пряко от финансовите ви възможности и поставените цели. Протоколът за дозировка, поместен по-долу, е базиран на голяма опаковка, съдържаща 90 дози.

Каква е продължителността на действие на Xtend ?

Дневен прием - брой дози Време за изчерпване на количеството в една опаковка:
1 доза 90 дни
2 дози 45 дни
3 дози 30 дни
4 дози 22.5 дни
5 дози 18 дни
6 дози 15 дни
7 дози 12.86 дни
8 дози 11.25 дни
9 дози 10 дни
10 дози 9 дниСтратегия на прием - 3 дози по време на тренировъчния процес

По време на упражнения се увеличава окислението на BCAA. Добавянето на BCAA предпазва мускулната тъкан от разграждане с цел доставяне на необходимите количества аминокиселини. Ето защо приемът на Xtend около и по време на тренировка е идеалния начин да се възползвате от продукта. Започнете с една доза от Xtend 15 минути преди началото на тренировъчния процес (т.е. по пътя към фитнес залата).

3 дози, приемани по една преди/по време/след тренировка

Брой тренировки на седмица: Време за изчерпване на количеството в една опаковка:
1 тренировка 30 седмици
2 тренировки 15 седмици
3 тренировки 10 седмици
4 тренировки 7.5 седмици
5 тренировки 6 седмици
6 тренировки 5 седмици
7 тренировки 4.28 седмици

В случай, че искате да добавите допълнително количество Xtend за ускоряване на възстановяването и растежа в периодите на почивка (извън тренировъчния процес), една опаковка ще бъде достатъчна за:

Количество дози при режим: 3 дози, приемани по една преди/по време/след тренировка + дози в останалите дни (дни без тренировка)
Брой тренировки на седмица Брой дози на седмица - в тренировъчни дни Брой дози на седмица при 1 доза на ден - в останалите дни (дни без тренировка) Общо дози на седмица Време за изчерпване на количеството в една опаковка:
1 3 6 9 10 седмици
2 6 5 11 8.18 седмици
3 9 4 13 6.92 седмици
4 12 3 15 6 седмици
5 15 2 17 5.29 седмици
6 18 1 19 4.74 седмици
7 21 0 21 4.29 седмици
Брой тренировки на седмица Брой дози на седмица - в тренировъчни дни Брой дози на седмица при 2 дози на ден - в останалите дни (дни без тренировка) Общо дози на седмица Време за изчерпване на количеството в една опаковка:
1 3 12 15 6.00 седмици
2 6 10 16 5.63 седмици
3 9 8 17 5.29 седмици
4 12 6 18 5.00 седмици
5 15 4 19 4.74 седмици
6 18 2 20 4.50 седмици
7 21 0 21 4.29 седмици
Брой тренировки на седмица Брой дози на седмица - в тренировъчни дни Брой дози на седмица при 3 дози на ден - в останалите дни (дни без тренировка) Общо дози на седмица Време за изчерпване на количеството в една опаковка:
1 3 18 21 4.29 седмици
2 6 15 21 4.29 седмици
3 9 12 21 4.29 седмици
4 12 9 21 4.29 седмици
5 15 6 21 4.29 седмици
6 18 3 21 4.29 седмици
7 21 0 21 4.29 седмици

Стратегия на прием - през целия ден
Друг популярен метод за използване на продукта Xtend е приемането му през целия ден. Много хора, прилагащи тази стратегия съобщават за увеличаване на чистата мускулна маса, и в същото време загуба на излишни мазнини.

Този метод е много подходящ за онези, практикуващи нисковъглехидратна хипокалорична диета. Сложете необходимото количество Xtend в съд (т.е. кана от 1 галон) и го пийте от време на време през деня. Препоръчваме да се поставят 4-6 лъжици от продукта в каната, както е показано на снимката:

При прием на 3 дози (6 лъжици) на ден по този метод, времето за изчерпване на количеството в една опаковка Xtend ще бъде 30 дни. В случай, че прибавите към този метод и гореописания - прием на 3 дози при тренировка, то тогава една опаковка ще бъде достатъчна за:

Брой тренировки на седмица Брой дози на седмица - в тренировъчни дни Брой допълнителни дози на ден (в една кана от 1 галон) Общ брой дози на седмица Време за изчерпване на количеството в една опаковка
1 3 3 24 3.75 седмици
2 6 3 27 3.33 седмици
3 9 3 30 3.00 седмици
4 12 3 33 2.73 седмици
5 15 3 36 2.50 седмици
6 18 3 39 2.31 седмици
7 21 3 42 2.14 седмици

Автентичният експеримент с мега-дозиране на продукта Xtend: Успех!

Кардио - васкуларна тренировка - различни сценарии:

1) Само кардио
2) Кардио тренировка сутрин, силова тренировка следобед (или обратно)
3) Силова тренировка, последвана от кардио тренировка
4) Високо-интензивна интервална тренировка

В зависимост от продължителността и интензитета, кардио-васкуларната тренировка е в състояние значително да намали нивата на гликоген в мускулната тъкан. Добавянето на Xtend ще подпомогне запазването на мускулатурата и гликогена в нея, както и увеличаване на гликонеогенезата. В допълнение, съдържащият се в Xtend цитрулин малат ще увеличи вашите постижения, благодарение на стимулиращите си ефекти, свързани с АТФ.

1. Първи сценарий: единствено кардио тренировка
В случай, че практикувате само кардио тренировка на ден, бихме се отнесъл към нея както към силова тренировка. Започнете с прием на Xtend 15 минути преди началото на кардио сесията (т.е. докато пътувате към фитнес залата).

Продължете да взимате продукта по време на тренировката. Дозировката ще зависи главно от продължителността на трениране. Препоръчваме приема на 1 доза от Xtend при 10 минутно кардио.

Дози при режим - само кардио тренировка
Продължителност на кардио тренировката Брой дози от продукта Xtend
10 минути 1 доза
20 минути 2 дози
30 минути 3 дози
40 минути 4 дози
50 минути 5 дози
60 минути 6 дози

Друг вариант представлява намаляването на дозите Xtend и добавяне на известно количество суроватъчен протеин за тренировъчни сесии по-дълги от 40 минути. Например - прием на 3 дози Xtend и 1 доза от Субстанция WPI (с подходящ вкус).

2. Втори сценарий: кардио тренировка - сутрин, силова тренировка - следобед
В случай, че практикувате кардио и силова тренировка в един и същи ден, ви препоръчваме 3 дози от Xtend, по една преди/по време/след силовата тренировка, както бе описано по-горе, и добавяне на 2-3 дози от същия продукт по време на кардио сесията.

3. Трети сценарий: силова тренировка, последвана от кардио
В случай, че предпочитате кардио тренировка след силовата сесия, препоръчваме увеличение на дозите Xtend от 3 на 4-6. Добавете съдържанието на дозите към кана или бутилка с вода и консумирайте по време на силовата тренировка. Ако не изпиете цялото количество, употребете го по-късно по време на кардио сесията.

4. Четвърти сценарий: високо - интензивна интервална тренировка
Високо-интензивната интервална тренировка представлява анаеробна форма на кардио тренировката. Тя е по-кратка по продължителност от кардиоваскуларната сесия, но се отличава с  по-голям интензитет. Препоръчваме приема на 1-3 дози от Xtend по време на тренировъчния процес. Ако практикувате спринтове, бихме предложили приема на една мерна лъжица (1/2 доза) на 5 спринта.

Дозировка при високо-интензивна интервална тренировка:

Брой спринтове Дози от продукта Xtend
5 0.5 дози
10 1 доза
15 1.5 дози
20 2 дози
25 2.5 дози
30 3 дози

Какви добавки мога да използвам към Xtend за повишаване на резултатите?
Таргет на рапамицин при бозайниците (Mammalian Target of Rapamycin- mTOR) - представлява един от регулаторите на протеин синтезата в тялото. mTOR функционира като енергиен сензор; той се активира при високи нива на АТФ (аденозинтрифосфат) и се блокира при ниски нива на АТФ (АМФ-протеин киназа - АМФК се активира при намаляване на АТФ, действайки антагонистично на mTOR).

Процесът, консумиращ най-много енергия в клетките, е синтезата на протеин. При активиране на mTOR (при засечени високи нива на АТФ) протеин синтезата се увеличава, а при потискане на mTOR (при засечени ниски нива на АТФ) протеин синтезата се затормозява.

Активирането на mTOR е ключов елемент за хипертрофията на скелетните мускули. Интересно е да се отбележи, че mTOR представлява и хранителен сензор за наличието на определена аминокиселина, по-специално левцин. Проучванията сочат, че регулирането на mTOR посредством  АТФ и аминокиселини действа по независим начин, посредством различни механизми (Dennis et al., 2001).

Според нас комбинирането на хранителни добавки, увеличаващи нивата на АТФ, заедно с BCAA ще доведе до повишена активация на mTOR, а по този начин и до увеличаване на протеин синтезата. Целта се състои в поддържането на високи нива на АТФ по време на тренировка. За постигането на това е необходимо доставянето на хранителни вещества и елементи преди и след тренировъчния процес за поддържане на високи нива на АТФ и тяло в отлична кондиция за растеж!

Крeатин:
Креатинът играе ролята на генератор на АТФ във високо енергийната фосфагенна система ATФ-КФ (аденозинтрифосфат-креатинфосфат). АТФ, най-основният източник на енергия в тялото, представлява молекула аденозин (аденин + рибоза), свързана чрез макроергични връзки с три остатъка фосфорна киселина. При разкъсването на тези връзки се освобождава енергия.

Ако сте си задавали въпроса на какво се дължи способността на организма да мобилизира енергия за извършването на редица дейности при най-разнообразни условия, отговорът до голяма степен се дължи на АТФ. Без тази киселина тялото не би могло да функционира. Научете защо ….

При разкъсване на най-външната връзка се освобождава енергия, като се образува АДФ (аденозиндифосфат) и една свободна фосфатна молекула. Креатинът, който е свързан с фосфатен йон, прехвърля енергия към АДФ и свободната фосфатна молекула, чрез разрушаване на своята връзка. Това регенерира молекулата АТФ, което от друга страна означава увеличаване на енергията за тялото.

Скелетните мускули имат ограничен запас от креатин. Ето защо снабдяването с него увеличава способността да се формира АТФ, а оттам спомага за повишаване на наличната енергия за извършване на упражнения (Casey et al. 1996 & 2000).

Особено важен е фактът, че посредством високи АТФ нива, постигнати чрез добавка на креатин, се увеличава протеин синтезата чрез активация на mTOR. Креатинът също така притежава много други полезни свойства, но те са твърде много, за да бъдат засегнати в тази статия.

Ограничаващият фактор, от който зависи нивото на абсорбиране на аминокиселината от скелетния мускул, е нейното транспортиране чрез кръвта, което от своя страна е в пряка зависимост от скоростта на кръвотока (Wolfe, 2004).

Азотния оксид (NO) води до вазодилатация (разширяване на кръвоносните съдове), повишавайки по този  начин кръвотока. Това увеличение, комбинирано с упражнения, води и до по-масивно снабдяване с аминокиселини в скелетните мускули.Тренировките водят до увеличаване на произвеждания азотен оксид в тялото, а той от своя страна увеличава кръвотока, намиращ се в директна връзка с повишаването на протеин синтезата по време на възстановителния следтренировъчен процес. (Douglas et al., 2004). Xtend съдържа цитрулин малат, което води до увеличаване производството на азотен оксид. Въпреки това, една допълнителна доза аргинин (т.е. 5 грама) преди тренировка, би трябвало да доведе до още по-голямо производство на NO, повишен кръвоток и увеличен прием на аминокиселина.

СИЛА БГ Тийм
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не че съм заклет фитнес маниак, основно тренирам други спортове, но не ра ...
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Интересно

"Много често са ни задавили въпроса за добавка за концентрация, успокояване на съзнанието, повишен тонус, засилване на мисловната дейност. Именно тук е ролята на другите 2 нови продукта на Primaforce – CHOLINE CITRATE и PEA (PHENYLETHYLAMINE)."

Реклама
Copyright © 2007 - 2021 silabg.com