сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Суплементите от старо време - Част 1

Суплементите от старо време - Част 1

Интересно ли ви е какви добавки са използвали бодибилдърите допреди 10-20 години, когато повечето от любимите ви продукти още не са били изобретени? В зенита на бодибилдинга науката не е била така напреднала, както сега. В ентусиазма си да опитат поредната сензация, обещаваща им невероятни постижения, тогавашните мускулести момчета са ставали жертви на големи шашми. Съсобственикът на MuscleTalk – James Collier е едно от старите кучета, които много добре си спомнят на какви работи са се “връзвали” в младостта си. Списъкът му е безкрайно интересен и толкова подробен, че трябва да го пуснем, при това в две части! 
 
Андростенедион
"Това е прохормон, стероиден прекурсор на тестостерона – един от първите по рода си на пазара. Днес се среща рядко като самостоятелен суплемент, но може да се появи в някои тестостеронови буустъри. “Андро” беше далеч от ефективността на модерните прохормони, предполагам затова бе изтласкан от пазара."
 
Бета-ситостерол и Диостерол
"Суплементи с растителен стерол, които се рекламираха като хормонални буустъри. Фактът, че не правят нищо за повишаването на тестостерона вече е приет, но все още се срещат като пълнеж в някои формули с маркетингова цел. Може би има полза от тях в регулирането на кръвния холестерол."
 
Борон
"Есенциален химичен елемент, от който имаме нужда в много малки количества и от който можем да си набавим достатъчно от храната. Като суплемент бе използван във формули за възстановяван на костите. През 1994г. едно изследване развенча мита за влиянието му върху произвоздството на тестостерон и магазините спряха да го зареждат."
 

Холин и Инозитол
"Това са “неофициално” витамини от група B. Приемът на инозитол уж действа като креатина, привличайки вода към мускулите и постигайки ефект на напомпване. Но няма доказателства за увеличаване на притока на кръв към мускулните клетки.
Холинът е важен за правилната функция на нервната система и е функционален компонент на мембраните на клетките. Помага за транспорта на мастни клетки от черния дроб. Произвежда се в тялото от аминокиселините метионин и серин. Храната изобилства от него и няма нужда от допълнителна суплементация."

Хром Пиколинат
"Все още го срещаме в продукти за отслабване. Хромът трябва да остане в миналото! Той е есенциален елемент за регулиране на инсулина и дефицитът му би попречил на загубата на мазнини. На това основание бе издигнато твърдението, че повече хром ще доведе до повече отслабване, но случаят изобщо не е такъв. Изследванията доказват, че хромът не оказва ефект над атлетичността и няма връзка между хрома и глюкозната или инсулинова концентрация. Единственото тегло, което ще загубите, е вследствие на парите, които сте дали!"
 
Цикло-Хистидил-Пролин Дикетопиперазин (CHP)
"Естествено възникващ цикличен пептид, подтискащ апетита. Нивата му в кръвта са доказани като важен фактор на апетита, като високите нива кореспондират с намален апетит. За съжаление липсва доказателство, че приемът на CHP действа ца контрол на теглото."
 
Сушен черен дроб
"Бодибилдърите от старата школа много възхваляваха тези таблетки. Те се произвеждаха чрез вакуумно изсушаване на черен дроб при ниска температура с цел да се запазят витамините, минералите и аминокиселините. Но те не се усвояват добре 
нито от храносмилането, нито от черния дроб. Трудно е да убедиш обаче 50-годишният здравеняк, който тренира и ги взима от тийнейджър."
 
DHEA
"Дехидроепиандростеронът е естествен стероиден прохормон, произвеждан от холестерола в адреналните жлези, тестисите, мозъка и кожата. Той бе един от първите прохормони и имаше популярност. Но честата им употреба имаше доста слаб ефект и в резултат днес се среща рядко."
 
Дибенкозид
"Синтезиран в тялото от витамин B12. Участва в протеиновия синтез и формирането на нови червени кръвни клетки. Първо бе наложен като помощно средство за децата, после компаниите се опитаха да го “пробутат” на атлетите. Но той не им беше от полза."

 
Dong Chong
"Рекламираше се като термогенен стимулант за отслабване. Това е екстракт от китайска плесен, който действително енергизира. Но ефектите му дори не могат да се сравняват с тези на ефедрина, който го надмина и доведе до премахването му от рафтовете."
 
Екссатива
"Бленд от овесени ядки, коприва и витамин C. Бе рекламиран като афродизиак и тестостеронов буустър, но това не намери подкрепа нито на теория, нито с доказателства."
 
FRAC/Гама Оризанол
"Навремето компаниите сравняваха FRAC с приема на големи дози анаболни стероиди, но той изобщо не действаше така.  Рекламистите подцениха хората, а те за кратко време осъзнаха, че във FRAC няма никакъв смисъл и дори има шанс да предизвика намалено производство на лутеинизиращ хормон и тестостерон."
 
Екстракти от жлези
"Те бяха популярни в бодибилдинга още от 60-те години, а днес, за щастие, ги няма. Това са изсушени при температури на замръзване екстракти от жлези като тези в тестисите на бика и на теория с тях приемате анаболни хормони. Само че екстрактите се унищожават от храносмилането преди да бъдат усвоени и всякакви потенциално активни компоненти биват загубени. Тези неща никога не са били тествани и са тотална загуба на средства!"

 
Любопитно ни е как ли ще изглежда този списък след още 10-15 години? Ще видим, ще видим. Другата седмица очаквайте част 2!
 
Сила БГ Тийм
Топ суплементи от "старата школа"
87
.
50
лв.
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Чудесно! Вие сте най-силните в БГ !
Интересно

"Резултатите подтикнали учените да изследват начина на действие на урсоликовата киселина. Изследването на активните гени показало включване на 18 гени и изключване на 51. Сред изключените били два от най-потентните гена, свързани с мускулната атрофия - атроген-1 и MuRF-1. Най-потентният активиран ген бил този, който кодира IGF-1 в мускула - инсулиноподобния фактор на растежа."

Реклама
Copyright © 2007 - 2020 silabg.com