сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Суплементите от старо време - Част 2

Суплементите от старо време - Част 2

Линк към Част 1

Инозин
Инозинът е нуклеична киселина, съществуваща във всяка жива клетка. През 90-те е била популярна като бодибилдинг суплемент за стимулиране на издръжливост и енергия. Изследване от 1996, обаче, не открива никакви подобрения в тренировъчните или анаереобни резултати от суплементирането с инозин. За сметка на това е в състояние да понижи издръжливостта, защото вдига нивото на уричната киселина. Инозинът за нула време е премахнат от рафтовете.
 
Екстракт от мексикански сладък картоф
Екстрактът от мексикански картоф е бил рекламиран като тестостеронов буустър. Все още можете да го намерите в някои тестостеронови формули, но като самостоятелен суплемент той вече не съществува.

 
Мумийо
“Мумията” се използва в Русия още през 1910 година като стимулант за армията им с анаболно и мисловно-стимулиращ ефект. Веществото може да бъде открито само в рядък вид растение, растящо в специфични температурни зони в Русия. То е богато на витамини, минерали, хлорофил и сапонини на трибулус. Популярно е в бодибилдинг списанията през 80-те и все още може да бъде закупено, но едва ли ще се юрнат да ви го предлагат. Няма и изследвания, които да препоръчват неговата употреба.
 
Орнитин
Рекламиран е като буустър на хормона на растежа. От самостоятелния му прием няма смисъл – можете да го откриете в аминокиселинни формули.

 
Пантокрин
Руски суплемент с екстракт от еленови рога, повишаващ мускулната сила. За това обаче липсват всякакви доказателства, а бодибилдърите вече не са толкова наивни, за да разчитат на подобен тип суплементи.
 
Фосфатидилсерин
Рекламиран като антикатаболен суплемент, защото понижава нивата на кортизола след тренировката. Поради липса на доказателства за ефективността му изчезва.
 
Прегненолон
Рекламиран като тестостеронов буустър, понеже е прекурсор на тестостероновия синтез. “Малкият” проблем е, че е прекурсор и на други стероидни хормони като прогестерон, кортизол и алдостерон, които са вредни за бодибилдъра. Не само, че не ви е полезен, но може да подейства и катаболно. За щастие постепенно го изместват по-напреднали формули и прохормони.

 
Д-Рибоза
Д-рибозата вече не е така популярна като през 90-те години, а би трябвало. Рибозата е монозахариден въглехидрат, който тялото усвоява по различен път от глюкозата. Подобрява имунната система и е бърз източник на енергия.
 
Хрущял от акула
Първоначално е сочен като възможен лек за рака, понеже акулите са били възприети като единствените животни, при които няма рак. Точно обратното, акулите също страдат от рака и освен това няма легитимни проучвания, които да докажат противораковото действие на техните хрущяли.

 
Бодибилдърите са привлечени от суплемента поради съдържанието на глюкозамин и способността му да лекува увредени стави. Но съдържанието му е в твърде ниски нива, което прави хрущяла неефективен. По-добре заложете на традиционни глюкозаминови формули.
 
Смилакс
Смилаксът е поредният билков суплемент с растителни стероли, който няма полза в бодибилдинга. Рекламира се като тестостеронов буустър, но в човешкото тяло не се съдържат ензимите, които да превърнат стеролите в тестостерон, което го прави абсолютно неефективен. Евентуално би могъл да спомогне за регулиране на нивото на холестерол в кръвта.
 
Сода бикарбонат
На теория добрата стара хлебна сода действа като неутрализиращ буфер за излишните продукти, получени в тялото след тренировката, и помага на мускулите да функционират оптимално за по-дълго време. За сметка на това е в състояние да ви накара да се подуете и да се уригвате като почти нищо друго на света, което е силно нежелано, докато избутвате два пъти телесното си тегло на лежанката, нали? Недостатъците на содата надвишават многократно спорните й предимства, затова тя отдавна не се използва.
 
Ванадил Сулфат
Ванадиумът е есенциален минерал, за който се е предполагало, че представлява двойник на инсулина, способен да зареди и напомпи мускулатурата. Дори липсата на видими резултати на практика не може да откаже някои възрастни бодибилдъри от него.
 
Благодарим на James Collier и MuscleTalk за информативния материал!
 
Сила БГ Тийм
Топ суплементи от "старата школа"
39
.
00
лв.
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
2012-07-09 | 11:50:09
Иво Валериев
Много интересна статия.От доста време си бях задавал въпроса какво са взимали културистите от едно време.Какъв е бил техният начин на живот...просто се изпълвам с позитивна енергия когато се върна в миналото и вникна в ежедневието на тези хора.
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не че съм заклет фитнес маниак, основно тренирам други спортове, но не ра ...
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Интересно

"Маслото от Сьомга е един от най-богатите естествени източници на Омеga3 ненаситени мастни киселини. Те подкрепят дейността на сърдечно-съдовата система, помагат за доброто зрение и правилното функциониране на нервните клетки. Също така помагат за добро кръвообръщение, здравословни нива на триглицеридите и холестерола в кръвта."

Реклама
Copyright © 2007 - 2023 silabg.com