сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Витамин B3 - сребърен куршум срещу...

Витамин B3 - сребърен куршум срещу...

Витамин B3, един от витамините от B - комплекс, наскоро стана обект на проучване от Университета Калифорния вЪрвин. Изследванията разкриха способността му да обръща хода на болестта Алцхаймер при лабораторни мишки. 


Форми на витамин B3

Ниацин (Niacin)

Първо, важно е да се отбележи, че в горепосоченото изследването е използван ниацинамид (витамин B3), a не „простата“ форма на B3 - ниацин. Този витамин, известен основно като ниацин, на практика съществува в две различни форми със значително различаващи се характеристики. Едната е ниацин или никотинова киселина, а втората е ниацинамид. Ниацин е известен с предизвикване на зачервяване при прием в големи дози, както и със способността да намалява холестерола в кръвта. Той се използва и като компонент при високоефективни детоксикационни програми, включващи терапия със сауна.


Ниацинамид (Niacinamide)

Ниацинамид, от друга страна, не предизвиква зачервяване, независимо от дозировката, но не води и до намаляване на нивата на холестерол. Въпреки това, той лесно се превръща в ензим, наречен НАДХ (никотинамид-аденин-динуклеотид), необходим за метаболизма и производството на енергия. Подобно на другите витамини, човешкият организъм е в състояние да произведе сам ниацинамид, използвайки триптофан като изходен материал. Триптофан е аминокиселина, която тялото използва за производство на серотонин, основен невротрансмитер, отговарящ за настроенията, понякога наричан „химичния елемент на щастието”. Поради честия недостиг на триптофан в организма, приемът на ниацинамид може да запази неговата концентрация, необходима за производство на серотонин. Като резултат, ниацинамид се характеризира с комплексно влияние върху организма и мозъчната функция, както и с широк спектър от ползи.

Алцхаймер и Ниацинамид

Може би сте забелязали, че в момента много сайтове рекламират ниацинамид като лечебно средство срещу Алцхаймер, макар изследването да е било проведено върху мишки, генетично програмирани да развият болест, подобна, но не идентична с тази, която се наблюдава при хората.

При хората, Алцхаймер се появява на късен етап от живота и в научните среди болестта се свързва все повече с токсините в околната среда. Ясно е, че тя не се дължи на генетична обремененост, тъй като при повечето случаи болестта няма предишна история в семейството, въпреки че определени гени играят роля в това отношение (както и във всеки аспект от здравето). Дори привържениците на генетичната теория за болестта с готовност признават, че досега са открити единствено гени, които увеличават риска от възникване, но не предизвикват болестта, а действителната причина се крие в околната среда.

Най-обещаващият факт от извършеното проучване не се състои в способността на ниацинамид да лекува болестта при мишки, тъй като не е известено дали ще има същия ефект върху хора, а че дори при здрави мишки, третирани с витамина се наблюдава забележително подобрение на паметта.

Други изследвания предполагат, че Алцхаймер е свързан с нарушения на кръвната захар. Това не противоречи на твърденията за възпалителните процеси, тъй като проблеми със захарта могат да причинят възпаление в цялото тяло, включително и в мозъка. На практика, някои учени отиват толкова далеч, че възприемат Алцхаймер като „Диабет на мозъка”.

Ниацинамид е известен със способността да преминава лесно в мозъка през така наречената кръвно-мозъчна бариера, естествена защита, която регулира елементите преминаващи в органа. В резултат, ниацинамид вероятно би оказал същия противовъзпалителен ефект. Това е един от начините за проява на неговото благоприятно влияние върху Алцхаймер, който според ново изследване, се развива в резултат на възпаление на мозъка. В допълнение към тази болест, аутизмът и ХРНВ (Хиперкинетично разстройство с нарушение на вниманието) също често са асоциирани с подобно възпаление.


Артрит, болки в ставите и Ниацинамид

Една малко позната полза от ниацинамид е ролята му на мощен противовъзпалителен агент. На практика, от 50 години е известно, че ниацинамид ефективно облекчава болката при артрит, без да се наблюдава токсичност и с редки странични ефекти.

Макар и изключителен на пръв поглед за някои хора, страдащи от артрит, които вероятно никога не са чували за подобно въздействие от своя лекар, това представлява един добре документиран ефект от ниацинамид. Въпреки, че ще са необходими няколко седмици за поява на положителното въздействие, намаляването на болката е сравнимо с това от NSAID (НСПВС) и вероятно по-високо в сравнение със силно рекламирания Глюкозамин/Хондроитин и в същото време на много ниска цена (макар двете добавки да могат да се приемат едновременно за допълване на ефекта).


Диабет/Метаболитен синдром и Ниацинамид

Друго, много по-често срещано състояние, което позитивно се повлиява от ниацинамид, е известно като метаболитен синдром. При него частично се наблюдава нарушение в нивата на кръвната захар, което не е достатъчно голямо, за да се забележи лесно, както при диабет, но е почти толкова разрушително за здравето. В повечето случаи, то се характеризира с увеличаване на телесната маса в средната част на тялото.

Строгата диета играе основна роля за регулиране на кръвната захар и ниацинамид би могъл да помогне и в този случай, тъй като демонстрира способност да подобрява глюкозния метаболизъм, да стимулира производството на клетъчна енергия и дори да подобрява периферното кръвообращение.


Ниацинамид и директното му влияние върху мозъка

Най-съществените ползи от ниацинамид се свързват с директното му влияние върху мозъка. Това въздействие е открито за първи път от Ейбрахам Хофър, доктор по медицина, през 70-те години на миналия век. Той не само открива положителните ефекти, но ги доказва в редица изследвания, отдавна забравени в полза на патентованите лекарства на фармацевтичната индустрия.

Др. Хофър е принадлежал към самопровъзгласила се група от „ортомолекулярни психиатри.” Ортомолекулярен е дума, създадена от тях, въз основа на гръцките "орто" (прав или нормален) и молекулярен, отнасящ се до естествените молекули в тялото или мозъка. В основни линии, тези лекари се интересували от балансиране на нивата на хранителните елементи в мозъка за достигане на оптимално здраве. Днес са останали много малко подобни лекари, въпреки че все още съществуват и могат да бъдат открити или да се прочете за тях.


Шизофрения, биполярно разтройство и Ниацинамид

Др. Хофър е работел с млади възрастни с шизофрения, както и с деца, страдащи от биполярно и поведенческо разстройство. Той открива, че когато дава на тези пациенти високи дози ниацинамид, те се възстановяват в значителна степен, а други показват голям напредък. Дозата трябвало да бъде внимателно определена и в някои случаи да се комбинира с витамин B6 и витамин C, но крайният резултат си заслужавал усилията. Странични ефекти, които се срещат често при прием на психиатрични лекарства и включват притъпяване на мозъка и промяна на личността, не се наблюдавали при консумация на тези витамини.

По-късно, при работа с хора, страдащи от безпокойство, се открива, че ниацинамид е еднакво полезен и в този случай. Въпреки че, други хранителни добавки също помагат за смекчаване на подобно състояние, ниацинамид винаги се оказва един от най или най-ефективният и със сигурност по-евтин вариант. Дори когато не облекчава напълно самостоятелно безпокойството, комбиниран с добавки като 5HTP, GABA, L-теанин и др., често предоставя ключа към пълния успех.

При възрастни, средната доза ниацинамид може да бъде в порядъка на 1,000 mg, три пъти на ден, без значение каква е причината за неговия прием. Въпреки, че тази доза обикновено е достатъчна, при някои хора се наблюдава нужда от по-голяма концентрация, а в редки случаи и значително по-големи количества. Срещат се и хора, при които се появяват странични ефекти при цитираната средна доза, а положителното влияние се проявява при нейното намаляване на половина или при консумация на много по-малки количества.

Дали този удивителен хранителен елемент ще се окаже чудотворното лекарство срещу Алцхаймер, биполярно разтройство и шизофрения остава да покаже бъдещето, но междувременно много от нас биха могли да се възползват от неговите разнообразни положителни ефекти в различна степен.

                                                                              

Препоръчани витаминни продукти:
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
2016-06-09 | 23:09:08
Пипилота
Имате ли в наличност Niacinamid 100mg и каква е цената Благодаря
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не че съм заклет фитнес маниак, основно тренирам други спортове, но не ра ...
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Интересно

"Високо-протеинова диета, избягване на стреса и здравия, и продължителен сън са фактори стимулиращи секрецията на растежния хормон (РХ). Приема на някои аминокиселини също благоприятства за този процес. Аргининът е най-ефективната аминокиселина що се отнася до предизвикване на повишена секреция на РХ. Такъв ефект имат и аминокиселините лизин, орнитин, тирозин и триптофан."

Реклама
Copyright © 2007 - 2024 silabg.com