сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Здравословни ползи от домашните любимци

Здравословни ползи от домашните любимци

 
Животните ни карат да се чувстваме добре и могат да ни помогнат да живеем по-дълги и по-здравословно.
 
През последните 20 години са направени различни проучвания върху връзката между човека и домашния любимец. Резултатите категорично показват, че хората, които имат домашни любимци са по-щастливи и по-здрави. Те посещават лекари по-рядко, забавляват се повече и се чувстват по-сигурни, отколкото хората, които нямат домашни любимци.
 
Защо? Според Алън Бек, директор на Центъра за връзка между хора и животни в Purdue University, въпреки всички предмети и джажджи, които притежаваме, ние, хората сме животни и изпитваме необходимост да бъдем в близост до други животни. 
 
Ето няколко примера за това как домашните любимци ни помагат да бъдем по-здрави.

              
 
 
Като всяка приятна дейност, играта с домашен любимец може да повиши нивата на серотонин и допамин, които от своя страна са отговорни за доброто настроение. Нещо повече, контактът с животни моментално увеличава нивата на окситоцин, хормон на щастието, който влияе върху центровете на удоволствие в мозъка и се произвежда в тялото по време на оргазъм. 
 
Според изследване от 2002 г. на Държавния университет на Ню Йорк в Бъфало, при изпълнение на отговорна задача, хората изпитват по-малко стрес, когато са с домашните си любимци, отколкото когато са със съпруг, член на семейството или близък приятел. Успокояващото влияние на домашния любимец може да осигури по-добър контрол върху високото кръвно налягане, отколкото лекарства с рецепта.


 

2. Лични треньори
 
Кой кого води на разходка? Проучванията показват, че собствениците на кучета, които разхождат редовно своите любимци, са по-активни и по-рядко страдат от наднормено тегло, отколкото тези, които нямат домашен  любимец. Това не важи за хората, които отглеждат котка, хамстер или игуана и все пак те правят повече упражнения, отколкото хората без домашни любимци, т.к. грижата за тях е свързана с физическа активност.

 

3. По-активен социален живот
 
Домашните любимци могат да ти помогнат да намериш нови приятели. Изследвания показват, че разходката с куче на публично място е предпоставка за завързване на повече разговори. Защо? Хората несъзнателно смятят, че собствениците на домашни любимци са по-мили и отзивчиви. Но социалните умения на животните включват много повече от това. Оказва се, че можем да получим социална подкрепа не само от хората, но и от животните. Експертите отбелязват, че най-често, собствениците на кучета и котки са семейните двойки и семейства с деца, а не необвързани хора. Животните са естествено продължение на нашата социална система, а не неин заместител.

 
 
 
Асистираната терапия с животни (посещения на животни) бързо се превръща в популярно средство за лечение на болни в някои клиники в САЩ. Според проучване на Loyola University, хората, подложени на терапия с домашни любимци, се възстановяват по-бързо от операция и се нуждаят от наполовина по-малко обезболяващи лекарства, отколкото тези, които не се възползват от нея. В същото време, пациентите съобщават за значително подобрение на болката, настроението и стреса след посещение на домашен любимец, което се потвърждава и при измерване на техните жизнени показатели.

     
 
 
 
Домашните любимци могат да стоплят всяко сърце. Те намалява риска от сърдечно-съдови заболявания и инфаркт, като понижават систоличното кръвно налягане, плазмения холестерол и триглицеридите в кръвта. Процентът на хората, които получават сърдечен удар и оцеляват, е по-висок при собствениците на домашни любимци в сравнение с останалите хора. Много от ползите за здравето на сърцето могат да бъдат свързани със самото присъствие на животните, както и с повишената физическа активност при собствениците на домашни любимци, която също подобрява сърдечната функция.
 
 
6. Мониторинг на здравословното състояние
 
Надушването на химичните промени в тялото е много по-различно от проследяването на наркотици или бомби. Животните могат да усетят промени, които дори самите ние не можем да усетим в себе си. Ето защо, в САЩ все повече животни се обучават да следят здравето на собствениците си чрез програми като Dogs4Diabetics. Една трета от домашни любимци, които живеят с хора, болни от диабет, включително кучета, котки, зайци и птици, показват драматични промени в поведението, когато нивата на кръвна захар на техните собственици се понижат.

Според проучване, публикувано в списанието Integrative Cancer Therapies, само след три седмици обучение, кучета могат да открият рак на гърдата и рак на белия дроб в 97% от случаите. Освен това,  животните могат предварително да усетят епилептични припадъци, а специлано обучените за целта са в състояние да предупредят своите собственици и дори да им помогнат да седнат или легнат преди началото на припадъка.

  
 

7. Повишават  имунната защита
 
Домашните любимци за естествена форма на имунотерапия. Деца от семейства с домашни животни ходят на училище три седмици повече на година, отколкото тези, които нямат домашни любимци. Колкото повече животни имат децата, толкова по-малко алергии развиват в зряла възраст. Освен това, домашните любимци намаляват риска от екземи и могат да увеличат нивата на някои имунни химикали, които повишават естествените защитни сили на организма. Чрез ограничаване на стреса и намаляване на нивата на вредни химикали като кортизол и норепинефрин, домашните любимци укрепват имунитет и ни помага да живеем по-здравословно.
 

8. Детски терапевти
 
Общуването с животни е изключително полезно за развитието на децата, особено на тези с проблеми в развитието. Децата с аутизъм често са в състояние да осъществяват контакт с домашни любимци, което на свой ред може да им помогне при общуването с други деца. Грижите за домашния любимец могат да стимулират децата, особено тези с дефицит на вниманието и хиперактивност, да се фокусират и да ги научи на повече отговорност. Освен това, говоренето с домашни любимци, може да помогне на деца, които имат проблеми с говора, като заекване.

 
 
Препоръчани продукти за по-добро здраве
25
.
00
лв.
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не че съм заклет фитнес маниак, основно тренирам други спортове, но не ра ...
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Интересно

"Разликата между анорексията и орторексията е, че анорексиците са обзети от желанието да загубят тегло, а орторексиците - от стремежа към перфектна форма и здраве. Анорексикът би избягвал калорични храни като огън, за да не наддаде килограми, докато орторексикът би хапвал бадеми и фъстъци в съвършени пропорции, за да си набави "полезни мазнини". При тях страхът е нарушение в съвършено измислената диета. "

Реклама
Copyright © 2007 - 2022 silabg.com