сила бг магазин
сила бг медия
»
»
10 гадни неща в преработените храни

10 гадни неща в преработените храни

Продължава да ни попада любопитна информация за истинското съдържание на продуктите, с които се храним - или поне по-голямата част от хората. Rodale.com са изредили 10 меко-казано кофти съставки в продуктите, които можете да си купите от всеки супермаркет. Какво ще кажете за кенче газирана напитка с 
 
Огнеупорно броминирано растително масло
Броминираното растително масло от години се използва в хранителната индустрия при производството на газирани напитки и сокове - продукти като Mountain Dew, Fanta портокал, Gatorade. Предназначението му е да пречи на изкуствените овкусители да се отделят от течността. А поначало се е използвало като химикал за предпазване на пластмасата от запалване. Според учените, съдържанието му в храната може да предизвика лишеи по кожата, загуба на памет и нервно разстройство.

 
Титаниев диоксид в салатения дресинг
Титаниевият диоксид е компонент на титана, който често е замърсен с токсичен живак. Използва се в бои и плажни масла. И в масовото производство на храни, какво пречи?! Производителите прибавят титаниевия диоксид към продуктите, за да им придадат изчистен бял цвят. Веществото за щастие не е токсично, но е канцерогенно, а при вдишване може да причини проблеми с белия дроб. 

 
Кравешки стомах
При това не какъв да е, а клониран! Слушайте сега. По традиция производителите на сирене използвали екстракт от четвъртия стомах на говедото, за да набавят ензимите, необходими за получаването на вкусно сирене. Масовизирането на производството довежда до необходимост от по-бърз и изгоден производствен процес, в резултат на което се появяват алтернативи като растителен и микробен екстракт, или направо научна фантастика - генетично модифицирана версия, извлечена от клониран телешки ген. Ммм, ГМО! Въпросният се използва за производството на по-голямата част от сиренето в САЩ. Дългосрочните ефекти от яденето на генно-модифицирани храни все още не са установени, а въпросната съставка е описана на етикета просто като "ензими". Все по-трудно става да разберем какво точно ядем.

 
С вкус на пестицид
Глифозатът, който представлява активната съставка на препарата срещу плевели Roundup, се използва в отглеждането на генно-модифицирани зърнени култури (модифицирани така, че да издържат на заливането с пестицида). Според статистиките на Щатското бюро по земеделието, фермерите - производители на неорганични храни са заляли реколтата с 57 милиона паунда глифозат през 2009г. Не знаем какво е положението в Европа, но едва ли е много по-розово. Растенията абсорбират пестицида в себе си, което означава, че ние го ядем. Съдържанието му в храната е допустимо, при това в граници, които притесняват учените. Най-често се съдържа в неорганични пакетирани храни, съдържащи зърнени или соеви съставки.

Учените свързват пестицида със затлъстяване, дефекти при раждане, необратими метаболитни щети. Имайте едно наум, когато си купите нещо в консерва.
 
Кастореум
Произходът на тази съставка е толкова отблъскващ, че просто решихме да не го пишем. В оригинал представлява горчива, миризлива, оранжево-кафява субстанция, която бобърът използва, за да си маркира територията. Употребява се широко в преработените храни и напитки като вкус на ванилия или малина. Производителите удобно скриват кастореума зад надписа "естествена съставка".

 
Хормони в млякото
Съвременните крави произвеждат два пъти повече мляко в сравнение с преди 40 години. Постижението е възможно благодарение на генетично произведения синтетичен хормон соматотропин. Учените го свързват с рак на простата, гърдата и дебелото черво. Употребата му е забранена навсякъде по света, освен в САЩ. Именно заради такива случаи американците са толкова заети с избора между органична и неорганична храна. Нашите крави едва ли поемат и една трета от антибиотиците, хормоните и пестицидите, изяждани от презокеанските животни.

 
Шампоан в храната
Фталатите са химикали, използвани в пестициди, ароматизирани сапуни, лака за нокти и завесите за баня. По неведоми пътища те се оказват и в нашата храна. Случва се, например, при наторяване на посевите с тор, извлечена от пречиствателните станции - химикалите от шампоана също се изливат там. Употребата на такъв тор е забранена в органичното оглеждане на култури. Фталатите дори в малки количества са свързани с причиняване на алергии, астма, екзема и промени в хормоналния баланс.
 
Телешко с дъх на амоняк
Във фермите на заводите за месо е пълно с бактерии, а фабриките работят с месо от стотици хиляди различни крави. За да пречисти месото от вредни вещества, индустрията го подлага на баня с амониев газ. Според щатските регулатори процесът е безопасен, защото амонякът не се отлага в месото. Съзнанието за тази процедура е просто още една причина да избягвате бързата храна и хамбургерите, а месото да купувате от доверен производител, вместо направо от супермаркета.
 
Изкуствени оцветители
Те се съдържат в почти всички преработени храни. Произвеждат се от деривати на петрол. Понякога те не само придават атрактивен цвят на храната, а служат за заместване на конкретни съставки. Например в "морковения кейк" на Бети Крокър не се съдържат никакви моркови, а "парченца с вкус на морков", направени от царевичен сироп и изкуствени оцветители. Излиза, че всяка болест си има различен цвят. Оранжевите и лилавите оцветители влияят зле на мозъка, а други причиняват проблеми с дефицит на внимание при децата и токсичност на мозъчните клетки. 

 
Едно наум за пуканките
По-точно за онези, които приготвяме в микровълнова фурна. В пакета с пуканки се съдържат противозалепващи химикали и вещества, предпазващи от процеждане на мазнината. Същите химикали са вложени и в незалепващото покритие на тигани, тенджери и тави. Според тазгодишно изследване, публикувано в Журнала на Американската медицинска асоциация, химикалите в пакетите с пуканки нарушават имунната система, повишават холестерола и разрушават спермата. Затова си правете пуканки по старата и изпитана рецепта с тенджера и тиган - ще станат дори по-вкусни!

 
Сила БГ Тийм
 
Източник: rodale.com
Топ продукти за по-добро храносмилане
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не че съм заклет фитнес маниак, основно тренирам други спортове, но не ра ...
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Интересно

"Лабораториите на Muscletech тестваха няколко предтренировъчни формули, за да установят коя ще ви даде най-много. Някои компании са твърде оскъдни със съставките. Ингридиентите във формулата на Neurocore са ясно посочени и разработени специално за да направят тренировката ви едно силово изживяване."

Реклама
Copyright © 2007 - 2024 silabg.com