сила бг магазин
сила бг медия
»
»
10 причини да приемаш магнезий

10 причини да приемаш магнезий

 
Магнезият е наричан „основен минерал“, т.к. участва в над 300 метаболитни процеса в тялото. В съвременния свят, човек не може да разчита да набави всички хранителни вещества единствено чрез храната, т.к. продуктите, предлагани в магазините имат все по-ниска хранителна, а био продуктите са изключително скъпи. Освен това, за да се сдобием с необходимата доза от дадено вещество, понякога се налага да погълнем толкова голямо количество, колкото организма трудно би преработил.

 

Магнезий се среща в най-голяма концентрация в костите (60-65%) и в мускулите (25%), но за съжаление това е един от минералите, които хората незаслужено пренебрегват. Повечето от нас са наясно колко важен е приемът на калций за здравето на костите и зъбите, но в действителност не се замисляме над ползите от магнезий, въпреки, че свойствата на двете съставки са пряко свързани. Ето някои от основните здравословни ползи, които асоциираме с приема на магнезий:


1. Магнезий в основен електролит, който поддържа хидратацията и киселинния баланс в тялото.

2. Магнезият предотвратява развитието на остеопороза. Комбинацията от калций и магнезий подобрява костната минерална плътност. Недостигът на магнезий променя калциевия метаболизъм и функционирането на хормоните, които регулират нивото на калций, а това може да предизивка остеопороза. 

3. Магнезий намалява риска от сърдечно-съдови болести. Недостигът на този основен минерал увеличава риска от нарушения на сърдечния ритъм и обратното- приемът му  подпомага контрола върху сърдечния ритъм и регулира високото кръвно налягане (хипертония). Ниските нива на този минерал могат да станат предпоставка за аритмия, сърцебиене, артериална фибрилация или дори внезапно спиране. 4. Магнезий насърчава отпускането на мускулите и нервите и изпълнява ролята на блокер на калция спрямо нервните и мускулните клетки.


5. Дефицитът на магнезий може да повлияе негативно върху нервната система, да предизвика раздразнителност и напрежение в мускулите. Този ценен хранителен елемент влияе върху хормоните на стреса и може да облекчи симптомите на мигрена, безсъние и депресия. Освен това, магнезий регулира функциите на хормона на съня мелатонин и може да подобри качеството на съня.

6. Магнезият стимулира тялото да произвежда повече инсулино-подобен растежен фактор (IGF-1), основен фактор за растежа и развитието на мускулите. Освен това, минералът участва в производството на аденозин трифосфат (АТФ) – основен изтончик на енергия за клетките. Ниските нива на магнезий могат да предизвикат нарушения в мускулното съкращение и станат предпоставка за образуване на млечна киселина в мускулите.


7. Магнезият е основен елемент за производството на глутатион в организма, мощен антиоксидант, който неутрализира вредното действие на свободните радикали, стимулира имунната система и подобрява ефективността на други антиоксидантни в тялото.  

8. Дефицитът на магнезий е обичайно явление хора, които страдат от диабет тип II. Подхранването с този минерал облекчава симптомите, наблюдавани при диабетици, т.к. магнезият подпомага метаболизма на въглехидратите и влияе върху освобождаването и активността на инсулин, като осигурява контрол върху нивата на кръвната захар. 


9. Магнезий подпомага репродуктивната система и може да бъде изключително полезен за бременни жени. В комбинация с фолиева киселина, този минерал намалява риска от увреждане на плода или преждевременно раждане. Освен това, той може да облекчи симпомите на ПМС.

10. Магнезий облекчава спазмите в следствие на болести на дихателните пътиша, като отпуска и разширява бронхите.
 

Подхранване с магнезий
 
Съществуват различни форми на магнезий под формата на хранителни добавки, като основната разлика е в степента на усвояване от организма. Как обаче да се ориентираме в многообразието от продукти? Виж кои са едни от най-добрите видове магнезий:
 
Магнезиев хлорид се отличава с висока степен на разтворимост във вода и съответно с най-висока бионаличнос. Свойството водоразтворимостта е в пряка връзка със скоростта и степента на усвояване на минерала.

Хелатиран магнезий е вид биологична киселина, форма, при която магнезият се свързва с аминокиселина, съдържаща азот, един от основните градивни елементи на протеини. Хелатираният магнезий се усвоява много добре от организма с тази разлика, че той не зависи от степента на разтворимост, а използва протеиновите пътеки.

Магнезиев цитрат е солна форма на магнезий с цитратна киселина, която има много висока степен на усвояване през стомашно-чревния тракт и често се използва като слабително.

Комбинацията от магнезий, цинк и витамин B6 е особено подходяща за спортисти и активни хора, т.к. осигурява енергия и насърчава нервната и мускулната функция. Цинк поддърба нивото на тестостерон в тялото, а витамин B6 подобрява усвояването и ефекта на магнезий и цинк в организма.
 
 
 
 
Препоръчани продукти с магнезий
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Споменати продукти
Последни коментари
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Чудесно! Вие сте най-силните в БГ !
Интересно

"Една от тези билки е Трибулус Терестрис или още известна като Бабини зъби,по естествен път увеличава и подобрява собственото производство на тестостерон.Също така притежава и други невероятни качества - например гърците са я използвали като диуретик и за подобряване на общото самочувствие, а пък китайците са я използвали срещу чернодробни, бъбречни и сърдечно-съдови заболявания."

Реклама
Copyright © 2007 - 2019 silabg.com