сила бг магазин
сила бг медия
»
»
10 причини да приемаш магнезий

10 причини да приемаш магнезий

 
Магнезият е наричан „основен минерал“, т.к. участва в над 300 метаболитни процеса в тялото. В съвременния свят, човек не може да разчита да набави всички хранителни вещества единствено чрез храната, т.к. продуктите, предлагани в магазините имат все по-ниска хранителна, а био продуктите са изключително скъпи. Освен това, за да се сдобием с необходимата доза от дадено вещество, понякога се налага да погълнем толкова голямо количество, колкото организма трудно би преработил.
 

Магнезий се среща в най-голяма концентрация в костите (60-65%) и в мускулите (25%), но за съжаление това е един от минералите, които хората незаслужено пренебрегват. Повечето от нас са наясно колко важен е приемът на калций за здравето на костите и зъбите, но в действителност не се замисляме над ползите от магнезий, въпреки, че свойствата на двете съставки са пряко свързани. Ето някои от основните здравословни ползи, които асоциираме с приема на магнезий:


1. Магнезий в основен електролит, който поддържа хидратацията и киселинния баланс в тялото.

2. Магнезият предотвратява развитието на остеопороза. Комбинацията от калций и магнезий подобрява костната минерална плътност. Недостигът на магнезий променя калциевия метаболизъм и функционирането на хормоните, които регулират нивото на калций, а това може да предизивка остеопороза. 

3. Магнезий намалява риска от сърдечно-съдови болести. Недостигът на този основен минерал увеличава риска от нарушения на сърдечния ритъм и обратното- приемът му  подпомага контрола върху сърдечния ритъм и регулира високото кръвно налягане (хипертония). Ниските нива на този минерал могат да станат предпоставка за аритмия, сърцебиене, артериална фибрилация или дори внезапно спиране. 


4. Магнезий насърчава отпускането на мускулите и нервите и изпълнява ролята на блокер на калция спрямо нервните и мускулните клетки.


5. Дефицитът на магнезий може да повлияе негативно върху нервната система, да предизвика раздразнителност и напрежение в мускулите. Този ценен хранителен елемент влияе върху хормоните на стреса и може да облекчи симптомите на мигрена, безсъние и депресия. Освен това, магнезий регулира функциите на хормона на съня мелатонин и може да подобри качеството на съня.


6. Магнезият стимулира тялото да произвежда повече инсулино-подобен растежен фактор (IGF-1), основен фактор за растежа и развитието на мускулите. Освен това, минералът участва в производството на аденозин трифосфат (АТФ) – основен изтончик на енергия за клетките. Ниските нива на магнезий могат да предизвикат нарушения в мускулното съкращение и станат предпоставка за образуване на млечна киселина в мускулите.


7. Магнезият е основен елемент за производството на глутатион в организма, мощен антиоксидант, който неутрализира вредното действие на свободните радикали, стимулира имунната система и подобрява ефективността на други антиоксидантни в тялото.  


8. Дефицитът на магнезий е обичайно явление хора, които страдат от диабет тип II. Подхранването с този минерал облекчава симптомите, наблюдавани при диабетици, т.к. магнезият подпомага метаболизма на въглехидратите и влияе върху освобождаването и активността на инсулин, като осигурява контрол върху нивата на кръвната захар. 


9. Магнезий подпомага репродуктивната система и може да бъде изключително полезен за бременни жени. В комбинация с фолиева киселина, този минерал намалява риска от увреждане на плода или преждевременно раждане. Освен това, той може да облекчи симпомите на ПМС.


10. Магнезий облекчава спазмите в следствие на болести на дихателните пътиша, като отпуска и разширява бронхите.
 

Подхранване с магнезий
 
Съществуват различни форми на магнезий под формата на хранителни добавки, като основната разлика е в степента на усвояване от организма. Как обаче да се ориентираме в многообразието от продукти? Виж кои са едни от най-добрите видове магнезий:
 
Магнезиев хлорид се отличава с висока степен на разтворимост във вода и съответно с най-висока бионаличнос. Свойството водоразтворимостта е в пряка връзка със скоростта и степента на усвояване на минерала.

Хелатиран магнезий е вид биологична киселина, форма, при която магнезият се свързва с аминокиселина, съдържаща азот, един от основните градивни елементи на протеини. Хелатираният магнезий се усвоява много добре от организма с тази разлика, че той не зависи от степента на разтворимост, а използва протеиновите пътеки.

Магнезиев цитрат е солна форма на магнезий с цитратна киселина, която има много висока степен на усвояване през стомашно-чревния тракт и често се използва като слабително.

Комбинацията от магнезий, цинк и витамин B6 е особено подходяща за спортисти и активни хора, т.к. осигурява енергия и насърчава нервната и мускулната функция. Цинк поддърба нивото на тестостерон в тялото, а витамин B6 подобрява усвояването и ефекта на магнезий и цинк в организма.
 
 
 
 
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не че съм заклет фитнес маниак, основно тренирам други спортове, но не ра ...
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Интересно

"Всичко, което можем да научим е, че Nutrabolics имат нова ароматизирана пудра на бюрото си. Тя може да бъде една от много видове добавки, но ако се съди по размер и количество опции, изглежда като комплекс за преди тренировка."

Реклама
Copyright © 2007 - 2024 silabg.com