сила бг магазин
сила бг медия
»
»
5 проблема в спорта и как да се справим с тях

5 проблема в спорта и как да се справим с тях

Независимо колко опит имате в залата има моменти, в които всеки удря на камък и среща трудности. Те може да са от всякакъв тип, като скорошна травма след която искате да се възстановите максимално бързо, или пък програмата ви за сваляне на тегло не дава очакваните резултати.
Всеки проблем в залата, независимо от типа му, трябва да се разглежда и третира от три аспекта за да се преодолее – аспектите се обощават в хранене, тренировки и суплементация.
 
Причините за проблема винаги идват от неподходящ хранителен режим и неправилно трениране. Винаги сме казвали, че не трябва да стигаме до крайности. Затова се постарайте да изчистите максимално техниката в тренировките и да премахнете рафинираните храни от диетата си стъпка по стъпка.
Съвети за храненето и към кои храни да се насочите може да разгледате в раздела ни Хранене.
Веднъж направили това, може да погледнете към третия аспект, а именно хранителните добавки. Изброили сме 5 тренировъчни дилеми, пред които рано или късно се изправя всеки трениращ, и сме избрали изпитан суплемент, който да помогне за решаването й.1.      Умора още в началото на тренировката
Нима не помните някой от онези дни, в които отивате на фитнес, изпълнявате едно или две упражнения, и вече се чувствате размазан? Акумулирането на високи нива на умора за кратко време е изключително демотивиращо явление, което може да опропасти всяка тренировка. Макар и да се стараете да завършите напълно тренировката си, вашето тяло сякаш си е наумило нещо друго.
Първото нещо, което трябва да разберем, е основната причина за това да се случва. Ако тренирате прекалено често, или пък тренировките ви са твърде дълги и, същевременно, интензивни, най-вероятно в това се корени причината. Все пак, щом проблемът е налице, трябва да се замислите за допълнителна суплементация.

Кои суплементи да използвате?:
Една от основните молекули, замесени при възпроизвеждането на мускулни съкращения по време на вдигане на тежести е тази на креатин фосфата. Тя е молекулата, която помага да се формулира високо енергийна съставка - ATP , която се оползотворява като източник на енергия при всяко повторение, което правите.
Oтпадналостта и умората се усещат, когато, вследствие на физическото натоварване тялото, вече няма достатъчно креатин фосфат, за да синтезира нужния ATP. По принцип си набавяте част от креатина от храната/концентрирани креатинови хранителни източници са телешкото и конското месо/, но ако тренировките ви са интензивни, може би трябва да суплементирате с допълнителен такъв. Добавяйки подобна хранителна добавка, вие ще наситите креатино фосфатните депа за да може, когато тренирате, да има изоблие от тези важни за изпълнението на мускулните контракции молекули.

Много хора си мислят, че креатина автоматично ще увеличи нивата на силата, но това не е точно така. Това, което креатина ще направи, е да ви позволи да тренирате по-дълго и по -здраво във фитнеса, и съответно да постигнете по-добри резултати. Ако се уморявате твърде рано, вие потушавате стимула за растеж и хипертрофия в мускула, затова употребата на креатин би била повече от добре дошла за тези, които искат да се справят с този проблем.

2.      Постоянна мускулна треска
Нормално е да имате лека мускулна треска след тренировка, особенно ако сте пробвали да правите различни от стандартните за вас повторения или упражнения. Ако мускулната треска обаче е постоянна и толкова силна, че ви спира да отидете на фитнес, това определено би повлияло на прогреса ви, затова сме го класифицирали като често срещан проблем.
 
Все пак бъдете сигурни, че практикувате стречинг или леко кардио от 5-10 минути в края на тренировките си – това би  направило чудеса за намалянето на следтренировъчната треска. Ако все пак това не помогне, има доста суплементи за спомагане на възстановяването.


Кои суплементи да използвам:
Глутаминът е суплемент, който много трениращи интензивно приемат, за да ускорят възстановителния процес между тренировките си с цел да успеят да вместят повече тренировки в режима си. Глутамина се набавя естествено чрез храненето, но когато се добавят и тренировки, вашите резерви се изразходват преди възстановяването да е пълно.
За да предотвратите това, просто добавете външен прием на глутамин и повишете нивата му в организма си. По този начин ще е почти невъзможно да получите дефицит на най-важната аминокиселина що се отнася до мускулното възстановяване.


3.      Липса на енергия
Чувствате се сякаш трябва да дадете и последната капка останала енергия у вас за да се завлечете от дивана към фитнес залата. Ако е така бъдете спокойни, не сте само вие.Ежедневието на човек днес е пълно с ангажименти и не е нещо рядко срещано да сте изморени в края на деня, и да предпочитате да се приберете вкъщи, прекарвайки остатъка от нощта излежавайки се на дивана. В някои случаи наистина е по-добре да пропуснете тренировка, ако сте прекалено изморени, но ако това вземе да ви става навик, трябва да се вземете в ръце и да направите нещо по въпроса.

Суплементи, които ще ви вдигнат на крака преди тренировка:
Пробвайте с прием на кофеин на таблети за бърз енергиен тласък. Толкова много хора използват този суплемент всеки ден без дори да се замислят за това как той би повлиял на тренировката им.
За най-добри резултати трябва да се отучите от честото пиене на кафе, за да може, когато пиете доза кофеин преди тренировка, наистина да усетите ефекта му. 200 мг е стандартната доза за употреба, но по-големи хора или тези, които са се адаптирали към него, може да използват дори повече. Също така може да разгледате и други енергетици на пазара (със или без стимуланти), за да увеличите крайното представяне по-време на физическото натоварване.

4.      Нямате контрол над глада си
За тези от вас, които в момента са на диета с цел сваляне на телесни мазнини сме сигурни, че неведнъж са се изправяли срещу този проблем. Гладът винаги е налице, когато се приемат по-малко калории, отколкото тялото ви е свикнало да си набавя. Отговорът на организма на един такъв калориен режим се изразява във вълчи глад. Лошото в повечето случаи, е че гладът е въглехидратен – а простите въглехидрати (захарите) най-лесно могат да ни спънат по-време на диета.

В началото ще успявате да се справите със самоконтрола, но ако това стане ежедневие, ще започнете да се изкушавате прекалено често дали да не добавите по нещо към всяко ваше хапване. Това често може да се отрази на човек като допълнителен стрес, да му попречи да се фокусира, а и в крайна сметка да надделее и да доведе до рухване на дълго пазения режим.

Суплементи, които ще ви помогнат в борбата с глада, а и не само:
Извлечен от горчив портокал (citrus aurantium), синефринът е химичен „братовчед“ на ефедрата.
След спирането на ефедрина от продажба, синефринът я замести и стана задължителна част от всеки комплексен продукт за горене на мазнини.
Изследователи oт университета Мърсър в Атланта доказаха, че синефрина е умерен стимулант, подобен по въздействие на кофеин и Ефедра. Той има подобни ефекти: повишава енергията и увеличавайки скоростта на метаболизма, повишава и изразходването на енергия. Освен термогенните си свойства обаче синефрина може да „убие“ въглехидратния глад и успешно да потисне апетита. Ако сте избрали този продукт, бъдете сигурни, че обръщате внимание на нужния калориен прием. Нискокалоричните режими се прилагат само за максимално чистене на мазнини, но все пак имат лимит за това колко ниски всъщност да са, без да се усетят негативни резултати – като липса на енергия, йо-йо ефект и цялостна отпадналост.5. Чести мускулни крампи
Нищо не би спряло една тренировка толкова бързо, колкото една внезапна мускулна крампа. Някои хора ги претърпяват само по време на интензивни упражнения, други пък ги изпитват по време на деня – може да ви се случи дори седейки на бюрото в офиса.

Суплементи, които да употребявате с цел предотратяването им:
Ако това е проблем с който се сблъсквате доста често, може би е време да добавите малко калий. Калият е ключов минерал нужен на тялото за да не се случват крампи по-време на чести физически натоварвания. Тези от вас, които приемат повече натрий чрез диетата си може да се нуждаят от повече калий, за да може да регулират финния баланс между тези два минерала.
Можете да вкарате в диетата си храни богати на калий, но един суплемент ще бъде в пъти по-концентирана форма помагайки ви да достигнете високия прием по-лесно.

*Чудесен хранителен източник на калий са бананите.

Заключение:
Предпазете се от всички тези проблеми предприемайки предварителни мерки и действия. Никога не се отказвайте от тренировъчна програма или режим, преди да сте ги разгледали подробно. По този начин ще разберете къде грешите и какво е нужно да промените, защото универсална програма няма, но благодарение онези три аспекта може да направите всяка една индивидуална такава.
Бъдете интелигентни бодибилдъри и подхождайте с разбиране към организма си и нуждите му.

СИЛА БГ Тийм
Препоръчани продукти за оптимални резултати в залата
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не че съм заклет фитнес маниак, основно тренирам други спортове, но не ра ...
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Интересно

"Алкохолът лесно се абсорбира от стомашно-чревния тракт, но все пак той е токсично съединение и не може да бъде съхранявано, затова тялото трябва да го окисли и да се отърве от него. Алкохолът може да се окисли единствено в черния дроб, където има ензими, които могат да извършат този процес. Ензимът алдехид дехидрогеназа преработва алкохола в оцетна киселина (оцет), продукт от който тялото може да получи малко енергия."

Реклама
Copyright © 2007 - 2022 silabg.com