сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Креатинът – класика в бодибилдинга

Креатинът – класика в бодибилдинга

Въпреки подробните научни свидетелства за действието на тази доказала се суровина, трениращите все още имат редица въпроси относно креатина. Треньорът Nick Tumminello, автор на доклада Creatine Report, се опитва да изясни най-честите неясноти по въпроса.
 
 
Креатин монохидрат доминира на рафтовете за суплементи през 1992. Оттогава хората шумят по темата за този суплемент, а мнения за него се разпространяват всеки ден. Родителите се чудят дали е безопасен, любопитните потребители се интересуват в какво се изразява действието му, атлетите се колебаят коя е оптималната доза, точния момент за прием и с каква течност е най-удачно да се пие.
 
 
1/ Какво е Креатина?
Креатина е азотосъдържаща органична киселина, извличана от аминокиселините глицин, аргинин и метионин. Скелетната мускулатура съдържа 95% от наличния креатин в тялото. Останалите 5% са в сърцето, мозъка и тестисите.

Creatine molecule
 
2/ Как действа Креатина?
Според Дейвид Сандлър - „Креатина ни позволява да тренираме в по-дълги времеви диапазони и с повече натоварване по време на тренировка. Позволява ни да изпълняваме повече повторения при изпълнение на дадено упражнение и суплементацията с него увеличава фосфокреатиновите и креатиновите телесни запаси с от 10 до 40%.“
 
3/ Защо креатина работи?
Според д-р Хосе Антонио, професор в югоизточния университет Нова в САЩ и президент на Международната организация за Спортно хранене - „ Креатина служи за източник на гориво при изпълнение на бързи, балистични и кратки упражнения чрез увеличаване на фосфокреатиновите депа.“
 
4/ Кой може да се възползва от креатина?
Чисто и просто всеки, който иска да увеличи чистата мускулна маса, да повиши силата и да увеличи анаеробните тренировъчни резултати трябва да суплементира с креатин.

Суплементиране с протеин и креатин
 
Др. Антонио обяснява - „До днешна дата креатина е най-ефективният суплемент за повишаване на постиженията в анаеробната практика и увеличаване на чистата мускулна маса и размера на мускулните влакна.“
 
5/ Помага ли ви креатина да градите мускули?
Да! Изследване доказва следните ползи от креатина:
 
  • Увеличава чистата маса (без мазнини)
  • Подобрява максималната сила при еднократни повторения
  • Увеличава мускулната издръжливост
  • Увеличава анаеробната сила и представяне 
 
6/ Креатина помага ли за чистене на мазнини?
Да! Креатина Ви помага да повишите и задържите метаболитно-активна мускулната тъкан, което ще я направи пряк фет бърнър.
 
Накратко, колкото повече мускулна маса имате, толкова по-тежко можете да тренирате в залата, което пък ще е предпоставка да горите повече калории по време и след тренировка.
 
Креатинът помага да се повиши метаболизма пряко чрез хидратиращите си свойства. „ Една добре хидратирана клетка е по-метаболитна и активна“ - казва Др. Антонио.
 
7/ Колко креатин трябва да пия?
Взимайте 3-6 грама креатин монохидрат дневно за профилактика.

Креатин - мускули
 
8/ Какво представлява креатиновото зареждане?
За най-бързи възможни резултати приемайте 10 до 20 грама монохидрат дневно първите 7 до 14 дни. Тази фаза е известна във фитнес средите, като „зареждаща“ и ще съкрати нужното време за видими резултати от суплементация с креатин.
 
След зареждащата фаза преминете на поддържащата такава, обяснена по-горе.
 
9/Кога и защо трябва да правя зареждане с креатин?
Не е задължително да се прави зареждаща фаза. Без нея ще постигнете същото, но в малко по-дълъг период. Докато със зареждане ще минете „ по прекия път“ .
 
10/ Как да пиете креатина?
Повечето хора не се тревожат за това. Продължителната употреба без злоупотреба не влияе отрицателно на тялото. Пие се с вода или някаква калорична течност, която да не съдържа мазнини. Калориите от въглехидрати биха спомогнали за по-бързия транспорт на креатина до мускулната тъкан.

Креатин монохидрат - суплементация
11/ Предизвиква ли креатина задържане на вода? 
Креатина помага на клетките Ви да задържат вода, което е добре за представянето в залата. Това може да се отрази в повишено телесно тегло, а не мазнини. Така че бойците и други атлети, за които килограмите са важни, могат да пият циклично креатина. Твърденията, че креатина образува мазнини под формата на водна задръжка са абсурдни. 
 
12/ Колко вода трябва да пия, докато употребявам креатин?
Според Др. Антонио в научната литература се посочва 120-200 мл на всеки 3 грама креатин. Все пак ние ви съветваме да повишите приема на вода - това ще е още едно оръжие в борбата с водната задръжка. Организмът просто няма да вижда смисъл да задържа вода, изразена в мастни депа, ако тя му се набавя често.
 
13/ Кой е най-добрия тип креатин?
„Креатин монохидрата определено е един от най-удачните избори. Не само е най-изгоден от другите форми, ами и е доказано, че има най-добро усвояване от организма.„
 
14/ Безопасен ли е?
Според Др. Антонио: „ Креатинът е може би НАЙ-изследваната ергогенна помощ за суплементиране в историята. Науката чисто и ясно твърди, че няма вредни странични ефекти от приема му. Няма доказателства за мускулни болки, скъсвания, вреда на бъбреците, причина за дехидратация или други глупави и необосновани митове.“
 
15/ Причинява ли мускулни крампи?
Не ! Хосе Антонио посочва друго изследване, проведено по време на тренировъчния сезон на отбор ръгбисти от Лос Анджелис.
„Беше установено, че потребителите на креатин претърпяват значително по-рядко или малко крампи; мускулнат треска или дехидратация; схващания и разтягания в сравнение с тези, които не го употребяват.
 
16/ Удачен ли е креатина за тинейджъри?
 Да, и е също толкова ефективен. Изследване сочи, че креатина подобрява силата и представянето при подрастващи на тинейджърска възраст, които вече са във форма и добре тренирани в конкретен спорт. Разбира се, потребителите винаги трябва да се съобрязяват с инструкциите, посочени върху етикета от производителя, докато консумират даден креатинов продукт.

Креатинът - безопасен за жени
 
17/ Безопасен ли е за жени?
Да - жените, които се оптиват да подсилят мускулната маса и да създадат по-атлетично тяло биха могли да употребяват креатин.

Финални думи
Ако се оглеждате за креатинов суплемент, насочете се към магазина на Сила БГ. В момента празнуваме пет успешни години на пазара и предлагаме страхотни намаления на реномирани марки:


Сила БГ Тийм
Най-добрите креатинови продукти в Сила БГ!
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Чудесно! Вие сте най-силните в БГ !
Интересно

""Според мен имаш ли желание за нещо то няма как да е трудно." - Мариян Френгиев"

Реклама
Copyright © 2007 - 2020 silabg.com