сила бг магазин
сила бг медия
»
»
5 витамина за растеж и възстановяване

5 витамина за растеж и възстановяване

Всички знаем, че анаболния процес на мускулите обхваща диапазона от 40 до 48 часа.

Излизаш от фитнес залата и мускулите ти продължават да работят – точно заради това е много важно  те да се възстновяват по правилен начин.

Клетъчния синтез и възстановяването на тъканите зависи от витамините и минералите, които органзма приема.

Тези витамини могат да бъдат открити във всяка балансирана диета, но добре знаем, че само храненето не е достатъчно. Нека ти разкажем малко по-отблизо за витамините, без които растежа и възстановяването на мускулите е невъзможен!1. Витамин А

Витамин А изглежда, е един от забравените витамини. Той е добре известен с положителните си ефекти върху здравето на очите, но много от другите му ползи често се игнорират.За спортисти и бодибилдъри, витамин А е полезен, защото поддържа протеиновия синтез, който е от съществено значение за мускулния растеж. Нивата на витамин А намаляват с увеличаване на протеиновия синтез. Това е свързано с факта, че витамин А е необходим за разграждането на протеина по време на процеса на възстановяване на мускулите.

Ако неговата роля в мускулния растеж и възстановяване не е достатъчна, витамин А също има пряк ефект върху тестостерона -  най-мощния и основен хормон.
Витамин А играе важна роля в осигуряването на по-голяма структурна сила на мускулите, като стимулира развитието на костите и по-младите клетки.Продукти с Витамин А:2.
Витамин D


Витамин D е може би най-важният витамин, когато става въпрос за мускулен растеж и възстановяване. Витамин D е уникален с това, че тялото се нуждае от излагане на пряка слънчева светлина, за да стимулира производството му.Редица проучвания доказват, че приемането на витамин D може значително да увеличи силата и издръживостта при възрастни, успоредно с тренировъчна програма.
Витамин D играе ключова роля в протеиновия синтез, което отчасти се дължи на влиянието му върху производството на тестостерон.

В допълнение към ефекта си върху тестостерона и мускулния растеж, витамин D може също да подобри здравето на костите. Той работи заедно с калций и магнезий, които са важни минерали за развитието на костите.
Ами продукти с Витамин D?3. Витамин C
 
Витамин С е един от най-известните витамини на планетата.

Е, на първо място, витамин С е мощен антиоксидант, който работи, за да предпази мускулните клетки от увреждане на свободните радикали. В допълнение, този витамин работи за подпомагане на образуването на тестостерон и други анаболни хормони.Витамин С подпомага и образуването на колаген. Тъй като колагенът е основната съставка на съединителната тъкан, витамин С се превръща в основен компонент в поддържането на костите и мускулите без увреждане. Чрез укрепване на колагена, ставите са по-способни да се справят с по-голяма устойчивост на тежест, с по-малък шанс за нараняване.

В едно проучване в университета в Северна Каролина учените открили, че добавките с витамин С преди и след тренировка намаляват мускулната болезненост и предотвратяват окисляването на глутатион - много мощен антиоксидант.
Продукти с високо съдържание на Витамин С:
4. Витамин E


Витамин Е има много практически приложения. Много хора го познават като лекарство за стрии и кожни проблеми, но не знаят за другите ползи от витамин Е.

Витамин Е е много мощен антиоксидант, който работи за защита на целостта на клетките в тялото. Упражнението и интензивното трениране създават свободни радикали.Тъй като те се натрупват, тялото става по-токсично, което води до нарушена производителност, мускулен растеж, възстановяване и имунно здраве. Витамин Е работи, за да атакува тези свободни радикали и да ги изхвърли от тялото. Крайният резултат е по-малко оксидативен стрес и намаляване на мускулните увреждания.

В допълнение към гореспоменатите предимства, витамин Е е изследван като естествена превенция и лечение на каротидна атеросклероза, което е стесняване на каротидната артерия поради оксидативен стрес.

Като такъв, витамин Е е в състояние допълнително да подпомогне растежа на мускулите и ускоряване на възстановяването чрез положителния си ефект върху кръвното налягане, което позволява на богатата на хранителни вещества кръв, да достигне работещите мускули.
Ето и нашето решение за оптимални количества Витамин  Е в състава на тези продукти от света на хранителните добавки:
5. Витамини от групата В


Витамин В6, фолиевата киселина и В12 са може би най-важните витамини от вида B, когато става дума за мускулен растеж и възстановяване!

И двата витамина В6 и В12 имат пряка роля в протеиновия метаболизъм. В действителност, проучванията показват, че колкото по-голямо е консумирането на протеини, толкова повече витамин В6 е необходим за подпомагане на метаболизма на повишения прием на протеини.Друг интересен факт е, че витамин В6 е необходим за подпомагане на усвояването на витамин В12.

Заедно тези витамини от вида B са от съществено значение за производството на червени кръвни клетки и допълнителни клетки на имунната система, и двете от които са безценни за растежа и възстановяването на мускулите.
Приемането на фолиева киселина (витамин B9) в комбинация с витамини В6 и В12 може да намали хомоцистеиновите нива и да подобри производството на азотен оксид и ендотелиалната функция.

Източници на Витамин В6:
Източници на Витамин В9:
Източници на Витамин В12:
Имай най-високи дози от тези витамини в следните продукти:Крайният резултат е подобрен приток на кръв и доставяне на хранителни вещества към работещите мускули!

 
СИЛА БГ Тийм!
Ето ги и продуктите на които можеш да разчиташ, що се отнася до витамини и минерали:
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не че съм заклет фитнес маниак, основно тренирам други спортове, но не ра ...
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Интересно

"Дори по-скоро отколкото обещахме, само няколко дни след състезанието в София, Explosive Force Crew и Сила БГ организират още едно такова, но за маниаците на тема Street Fitness във Варна и близките морски градове и курорти!"

Реклама
Copyright © 2007 - 2024 silabg.com