сила бг магазин
сила бг медия
»
»
8 от най-големите врагове на метаболизма

8 от най-големите врагове на метаболизма

Метаболизма, или скоростта на метаболизма, се определя като поредица от химични реакции в живия организъм, които създават и разрушават енергията, необходима за правилното протичане на редица жизнени процеси в тялото. По-просто, това е скоростта, с която тялото ти изразходва енергия или изгаря калориите.

Телата ни горят калории по няколко начина:
  • Чрез енергията, необходима за поддържане функционирането на организма в покой; това е известно като базална метаболитна скорост (BMR). BMR отчасти се определя от гените, които наследявате.
  • Чрез ежедневните дейности
  • Чрез упражнения и физически активности


Може би, вече сте забелязали, че с напредването на възрастта метаболизма се забавя. Според едно проучване, публикувано в Публичен Здравен и Хранителен Журнал, не сте в грешка и това е напълно вярно.

При обстойно преглеждане на резултатите за енергиен разход, хората, провели проучването открили, че остаряването е свързано с прогресивно намаляване на т.нар. „базален метаболизъм”*.

На всичкото отгоре, има много навици в ежедневието ни, които могат да забързат метаболизма ни още повече.

* Базален метаболизъм – основното ниво на метаболизма е количеството енергия, изразходвана по време на покой на тялото.

Не е необходимо, обаче да се предавате без борба. Отърви се от няколко ежедневни навика, които ще подпомогнат метаболизма ти  и ще повишат енергийните ти нива.Приемай закуска, богата на хранителни вещества. Това е отличен начин да започнеш деня си с висококачествена храна, богата на всички елементи, които ще подпомогнат организма ти.

Всички знаем, че метаболизма се забавя по време на сън, хапването може да подпомогне изгарянето на повече калории, приети през деня. Според университетски проучвания, „ когато закусваш, казваш на тялото си, че има доста калории, които ще приемеш през текущия ден.Когато пропускаш закуската, посланието, което изпращаш на тялото си е, че трябва да ги задържи всички калории като енергиен запас, отколкото да ги изгори”.

Виж как да направиш закуската любимото хапване от деня:Добре де, не говорим „просто” да хапваш нещо на закуска. Ако грабнеш един вкусен калоричен донът, например, може би всичко казано по-горе губи смисъл и това би била тотална катастрофа.Вместо това, използвай нещо, което да засити организма ти с протеин и фибри – като яйца, йогурт, горски плодове или пък пълнозърнести тостове с фъстъчено масло.

Я колко вкусни алтернативи:Смяната на позицията на седене от дивана, до седенето на стол в офиса и седалката в колата, може да доведе до изключително застоял начин на живот.
Стоенето на едно място, за повече от необходимото време може да накара тялото ти да „влезе” в режим на енергоспестяване, което означава, че метаболизмът ще пострада най-много.Според Националната Здравна Служба на Великобритания, „за дълъг период от време се е смятало, че седенето на едно място и статичността забавя метаболизма, което се отразява на способността на организма да регулира кръвната захар, кръвното налягане и да разгражда телесните мазнини”.Кардио тренировките са супер, и те са един от най-лесните и бързи начини за постигане на крайната цел, но ако тичате или карате колело, горенето на повече калории се връща към нормалния си ритъм.Когато правите високо интензивни интервални тренировки ( HIIT), изгарянето на калории се повишава, докато мускулите се възстановяват. Според Американския съвет за упражненията (ACE), „ силовата тренировка е ключов компонент за метаболизма, защото е пряко свързан с мускулната маса. Колкото по-активна е мускулната тъкан, толкова по-висока е скоростта на метаболизма ни” .

Според съвета, половин килограм мускули изгарят допълнително от 4 до 6 калории всеки ден, в сравнение с килограм мазнини.

Още повече ефективност:Протеина зарежда мускулите ти, създава чувство за ситост и е важен компонент от здравословния начин на живот и правилно хранене за поддържане на здравословно и оптимално тегло.

Приемането на твърде малко от съставката може да създаде пречка по пътя към изграждането и поддържането на чиста мускулна маса – и по горните редове искаме да напомним, че мускулната маса е от изключителна важност за метаболизма. Също така, протеините изискват повече енергия за разграждане, отколкото въглехидрати или мазнини, така че всъщност се изгарят повече калории по време на храносмилането.

Протеини тук:Липсата на сън, или една вечер без качествен сън, е достатъчна да остави усещането за забавен метаболизъм.Ако няколко вечери подред не сте си набавили необходимата доза сън, това научно доказано може да доведе до сериозни последици, като хормонален дисбаланс – забавения метаболизъм е задължителен в този случай.

Вече спиш по-спокойно:В едно проучване, публикувано в „Журнал на Клиничната Ендокриноогия& Метаболизъм”, изследователите открили, че пиенето на 500 милилитра вода повишава нивата на метаболизма с до 30%.Така, че, пиенето на вода през деня ще ти помогне да останеш хидратиран и да получиш редица ползи от забързан метаболизъм.

Хидратирай се още повече:Когато се повишават нивата на стрес, тялото ни произвежда хормон, наречен кортизол. Повишените нива на кортизол водят до увеличаване апетита, кара ни да искаме храни, които не са никак полезни, а те от своя страна понижава качеството на съня или води до неговата тотална липса.Всичко това, както вече споменахме по-горе, води до забавен метаболизъм.  Регулирането нивата на стрес могат да имат полза за метаболизма.

Това може да ни накара да заключим само едно – здрав дух в здраво тяло!

СИЛА БГ Тийм!
Препоръчани продукти от СИЛА БГ
55
.
00
лв.
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не че съм заклет фитнес маниак, основно тренирам други спортове, но не ра ...
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Интересно

"За по-чувствителните представители на кръвна група A е особено важно да приемат храните във възможно най-естествен вид: пресни, чисти и органични. Когато започнете диета за кръвна група A ще отслабнете по естествен начин."

Реклама
Copyright © 2007 - 2022 silabg.com