сила бг магазин
сила бг медия
»
»
9 куриозни момента от историята на олимпийските игри

9 куриозни момента от историята на олимпийските игри

Олимпийските игри са събитие, носещо духа и традицията на древна Елада - дисциплина, целеустременост, прецизно отчитане на резултатите, стриктни разпоредби. Това не означава, че олимпийските игри винаги са протичали по конец. Напротив, историята познава случаи на изчезващи атлети, или маратонци, препили с шампанско по време на прехода. Уви, съвременните олимпиади напоследък са лишени от такива куриозни случки, но това не пречи да се върнем малко назад в историята. Mnn.com са заформили уникален списък именно с такива паметни моменти.
 
"Тримата глупаци"
Представянето на тунизийския отбор по пентатлон на Олимпиадата в Рим през 1960г. прилича повече на нелепа комедия, отколкото на спорт. Тримата състезатели били дисквалифицирани от стрелбата, защото едва не улучили съдиите, изпопадали от конете си по време на ездата, а за капак единият безмалко не се удавил при плуването. Поантата в изпълнението им бил кръгът на фехтовката, в който единственияТ от тях, който умеел да се фехтова, излязъл вместо съотборниците си, прикрит от маската. Съдиите дисквалифицирали целия отбор.
 
"Сбърках посоката"
На Олимпиадата в Лондон през 1908г. южноафриканският надзирател Чарлс Хеферон, който водел в маратонското бягане, не се стърпял и приел чаша шампанско от свой почитател малко, преди да стигне края. Искрящото вино го накарало да повърне, от което се възползвал италианският сладкар Дорандо Пиетри, завършил на първо място. Да, но горкият бил толкова изнемощял, че като влязъл в стадиона, започнал да бяга в грешната посока. На последните 200 ярда той припаднал четири пъти и се нуждаел от помощ, за да прекоси финиша. Той бил обявен за победител, но не получил медал, защото впоследствие го дисквалифицирали за помощта. Златото грабнал американецът Джони Хайс, а за любителят на шампанското Хеферон останало среброто.
 
 
Спортна лирика
Аристократичният французин Пиер де Фреди, вицепрезидент на Международната олимпийска комисия през 1912 година и сочен като баща на съвременните олимпиади, бил и поет по душа. На Олимпийските игри в Стокхолм през 1912г. имало и състезания по изкуство, вдъхновено от спорта - скулптура, литература, музика, рисуване, архитектура. Фредерк участвал със своята поема "Ода към Спорта", която му спечелила златния литературен медал. Състезанията по изкуство били преустановени през 1952 година.
 
 
Да се бием докрай!
Естонският борец Мартин Клайн се състезавал за Русия през 1912 година, а спечеленият от него сребърен медал бил първи в историята на Естония. Среброто било изключително трудно извоювано. На полуфиналите Мартин се бил срещу финландеца Алфред Асикайнен. Мачът продължил 11 часа и 40 минути - най-дългият бой в историята! Финалите били на следващия ден, но Мартин бил твърде изтощен, за да се пробва за златото.
 
 
Плувай, въпреки всичко
Историята на гвинейския състезател по плуване Ерик Мусамбани е трогателна. Действието се развива по време на олимпийските игри в Сидни през 2000 година. Ерик се състезавал на 100 метра фрийстайл, но след съдийския сигнал изведнъж се оказал сам във водата, защото останалите били дисквалифицирани за фалстарт. След като едва не се удавил накрая, времето му на финиширане било 1 минута, 52 секунди и 72 стотни. Да, но момчето плувало едва от осем месеца и използвало хотелски басейн с 20 метра дължина, за да се готви за участието си на олимпиадата. Упоритостта и желанието му грабнали сърцата на публиката, а напоследък Ерик се изявява и на треньорския пост на отбора по плуване на Гвинея на Олимпийските игри в Лондон.
 
 
Предизвиквам Ви на дуел!
Олимпийските игри в Париж през 1924 година били терен не само на спортни постижения, но и на много старомодни дуели на честта. Оспорваните срещи на фехтовката завършили с два дуела извън спортния терен. Адолфо Контроней, капитан на италианския отбор, се сбил с Джордж Сантели, син на треньора на украинския отбор Итало Сантели. Дуелът бил проведен с тежки мечове, но не знаем кой победил. Четири месеца по-късно пък сметките си разчистват унгаски съдия и член на италианския отбор на име Оресте Пулити.
 
 
Шампион в неведение
Американката Маргарет Абат била на посещение при майка си в Париж точно в разгара на олимпийските игри през 1900 година. Те се озовали на турнир по голф и решили да блъснат една-две топки. Мероприятието било толкова хаотично организирано, че никой не могъл да разбере, че то било част от олимпийските игри. Това научили историците чак през 1955 година, когато Маргарет вече била покойна. Представяте ли си - първата носителка на златен медал в историята на САЩ си отишла от този свят без да знае, че е олимпийски шампион!
 
 
Без оправдания!
Американският гимнастик Джордж Айзер спечелил шест медала (три златни, два сребърни, един бронзов) само за ден на игрите в Сент Луис през 1904г. Постижението му става още по-внушително когато разберем, че единият му крак бил дървена протеза - вследствие на злополука с влак. Въпреки това Айзер се състезавал на всички дисциплини, включително прескок на магаре без трамплин. Поклон!
 
Айзер е атлетът по средата.
 
"Изчезналият" маратонец
Това звучи като сюжет на филм, отколкото като реална история, но такъв е животът - като на кино! Японският атлет Шизо Канакури се състезавал в маратона на игрите в Стокхолм през 1912 година. Японецът не издържал на жегата и припаднал. На помощ му се притекло фермерско семейство, което го свестило и подслонило, докато се възстанови. Шизо се прибрал в родината, без да уведоми организаторите на игрите. Шведските власти нямали никаква представа какво се е случило с него. 54 години по-късно те успели да го намерят в родната му Япония и му предложили да довърши маратона. Дядото охотно се съгласил и завършил това, което бил започнал като млад. Времето на финиширане, с което бил записан? 54 години, 8 месеца, 6 дни, 8 часа, 32 минути и 20 секунди. На това му се казва рекорд!

 
 
Сила БГ Тийм 
Препоръчани продукти за твоята тренировка
59
.
00
лв.
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не че съм заклет фитнес маниак, основно тренирам други спортове, но не ра ...
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Интересно

"Най-често застоят във фитнеса се получава, когато мускулите привикнат към тренировката и спрат да растат. В този случай е необходимо да увеличите интензивността и да изненадате мускулите. "

Реклама
Copyright © 2007 - 2023 silabg.com