сила бг магазин
сила бг медия
»
»
България спортува: Бадминтон – бързата ракета+видео!

България спортува: Бадминтон – бързата ракета+видео!

Кратка история на бадминтонa като спорт

Произходът на играта на бадминтон e отпреди най-малко 2000 години, играна в древна Гърция, Китай и Индия.

Основна точка в развитието на бадминтона като спорт е тристранният договор от 20 милиона долара през 1994 г. за спонсорство на финалите на Световното първенство.
Бадминтон е добре познат спорт в САЩ, но предимно обикновено се играе като игра за развлечение от редица хора по света. Щом американците видят другото лице на  бадминтона - международен бадминтон, най-бързият ракетен спорт в света - те ще искат да видят и да играят повече.

Дебютът на бадминтон като спорт за олимпийските игри явно засили международния интерес. Спонсорите и телевизионните компании са привлечени от спорта, който им дава достъп до азиатските икономики. А зрителите все повече се привличат към вълнуващия микс от тактики, бързина, начин на игра и специфика!

Бадминтонът става все по-популярна игра и все повече млади хора го избират за спорт или начин за разтоварване. Тъй като начинаещите стават все повече, има няколко основни аспекта, които са свързани със спорта и трябва да бъдат споменати:
 

 
Правилен захват:

Най-фундаменталният аспект на бадминтонната техника е захватът, т.е. как бадминтонистът държи ракетата. Правилният захват дава възможност на играча да усъвършенства своята игра.

Неправилният захват често става причина за по-слаба игра и недоразвита техника. Това се дължи на факта, че начинаещите по време на игра изменят положението на ракетата в ръката си, след коет се изгубва време в поправяне на грешната техника, вместо веднага да се научи правилната.
Много от специалистите в областта са преминали този мъчителен процес на базата на собствения си опит.В началото правилният захват на ракетата може да бъде неудобен или неестествен, но ако се преодолее това обстоятелство, то по-късно ще се оцени резултатът от
обучението. Съществуват два основни захвата на ракетата – открит (forhand) и закрит ( backhand) – подобно на тениса. На пръв поглед информацията изглежда твърде обемна и сложна за възприемане, но тъй като захватът е толкова фундаментален аспект на играта, трябва да се отдели време за неговото усвояване.Правилни удари:
Най-неприятното при разучаването на нещо ново е когато с времето забравиштова, което някога си научил. Това се получава при много от хората, които играят за развлечение. Излизат на корта, нанасят безброй невероятни удари, които в момента изглеждат правилни, но се оказва, че са нанесени по неправилен начин. След това се губи три пъти повече време, за да се отучи този навик, тъй като неправилните удари са вече закърнели в тях.

За да избегнат това, начинаещите играчи още от самото начало трябва да започнат с разучаването на правилната техника на ударите. Необходимо е да се спазва и методическата последователност при усвояването й. Ударите с вътрешната (forhand)и с външната (backhand)страна на ракетата трябва да се усвоят както и от статично положение, така и с придвижване на половин поле.Нужен е добър треньор, който да показва и коригира техниката. Когато гоизбирате се убедете, че той разбира и може да ви покаже основните бадминтонни удари, тъй като партньорът с когото играете на корта не е най-добрият треньор, от който бихте могли да се научите.

Придвижване по терена:

Работата на краката представлява способност на играча да се придвижва във всяка част на корта. Звучи като просто определение, но свъщност това е един от най-сложните елементи в бадминтона.

Причината, подари която работата на краката е така важна се състои в следното: ако не може навреме да се достигне до нужната точка демонстрирането и на най-добра техника на ударите е безполезно. Колкото по-рано играчът се добере до перцето, толкова повече варианти на удари може да се отиграят и в същото време с тях да се притисне съперника.Le Gae Bok, бивш национален състезател на Корея казва: „Ударът се нанася с краката”.

Затова от голямо значени са упражненията за специална бързина чрез които се развива стартовата скорост и бързината на придвижванията. Работата на краката е един от най-сложните аспекти на бадминтона. Много време е необходимо, за да се изучи и не по-малко, за да се отработи на практика.

Практиката често е недостатъчна, заради липсата на място.

Недопустиимо е един играч да заема половината корт да отработва придвижвания, когато останалите играчи стоят и чакат за корта. Независимо от това, тази отработка е изключително важна.Професионалният играч е способен много леко да се придвижва по корта, благодарение на отличната техника на краката, която само гледайки от страни изглежда лека. Необходимо е постоянство и усилена работа, за да бъде усвоена.

Физическа подготовка:

Физическата подготовка може да включва както бяхгане, плуване, колоездене и други видове спорт, така и специални физически упражнения. Тя е една от причините, поради която много от хората избират бадминтона.
Без усъвършенстване на физическите качества – бързина, издръжливост, ловкост, гъвкавост и сила, начинаещият бадминтонист не може да се надява на високи постижения.За ефективното развиване на тези качества в тренировките е необходимо да се включат и специални упражнения с ракета и перце.
Упражненията за развиване на стартово ускорение са отличен начин да се отработват придвижванията и да се повиши нивото на физическа дееспособност.
В зависимост от нивото на игра, бадминтонът може да бъде лесен начин да се преодолее мъчителната работа над физическата подготовка.

С усъвършенстване на майсторството се повишва и нивото на физическата подготовка, а от там и нивото на играта. Има много начини, за да се подобри. Най-добрият начин еда се играе колкото се може повече на точки. В процеса на формиране на спортистит, физическата подготовка и играта трябва да се допълват взаимно.

Постоянен прогрес в играта:След като сте се запознаи с основните медоти, които бадминтонистът използва в играта, направете преценка какво сте усвоили и как ще го използвате. Голяма част от начинаещите играчи не го правят, въпреки че това много помага да се определят и анализират потенционалните грешки в играта. Необходимо е практикуващите играта да бъдат изобретателни и да се адаптират в зависимост от действията на съперника.
Майсторството няма граници, то изисква постоянство и непрекъснато усъвършенстване на техническите похвати и тактическите действия.
 
Негативните аспекти към които не трябва да насочват своето внимание начинаещите бадминтонисти са:


 
Скъпа екипировка:
Бадминтонът е игра преди всичко на майсторство и ум и не зависи от вида на екипировката. 99% от играта зависи от това колко добре играчът си служи с ракетата, а не от самата ракета. Независимо от казаното, всеки играч трябва да подбере правилната екипировка.

Най-важно за начинаещия бадминтонист не е модерна ракета, а удобни за бадминтон маратонки. Отчитайки спецификата на бадминтонните придвижвания съществува голям риск от травми, като изкълчвания и растежения на връзките на различните стави на краката. Добрите маратонки осигуряват стабилно сцепление с корта и значително снижават риска от травми.Можем да отбележим още един детайл, че професионалната ракета не е предназначена за начинаещи. Тя изглежда много модерно, струва скъпо и е пригодена за професионални играчи от висока класа, с голяма сила на удара.

Трикови удари:Често се случва добър играч да излезе на корта срещу начинаещ, който прави причудливи лъжливи удари, но в същото време не е способен да изпълни основен удар от бадминтона.

Бадминтонът, както вече споменахме е фундаментална игра, в която трябва да усвоиш основните удари, ако искаш да спечелиш дадена среща. Лъжливите удари или т.н финтове могат да помогнат един-два пъти, но бързо опонентът ще се присподоби към тях и ще се наложи да се върнете към самото начало. Затова е добре първо да се разучи техниката на играта и в по-късен етап да се наблегне на тактическите действия.Небрежен стил на игра:

Много често начинаещите играчи се стараят да изглеждат опитно небрежни, но колкото пъти се опитат да го направят пропускат перцето. Поведението на корта в значителна степен влияе върху изхода на срещата. Затова играчите трябва да бъдат стегнати, пределно внимателни и да се отнасят сериозно към всеки противник.

Бадминтонът е рационална игра и стандартният концентриран стил е най-продуктивният начин да удариш перцето, тъй като в играта врмеето е много мако, за дасе използват всички тези причудливи маниери.Усилени тренировки:

Трябва да бъдат отложени докато се разучат и усвоят основните удари на бадминтона. Винаги се намира желаещ играч, който иска да научи как да развие мускулите си така, че да има силен удар. По-късно обаче може да се окаже, че този начинаещ играч дори не може правилно да изпълни някой от основните удари. Няма никакъв смисъл да удряш силно, ако не можеш да удариш правилно.
 
В заключение можем да отбележим, че бадминтонът е необичайно комплексна игра. Дори напредналите играчи откриват за себе си нещо ново практически всеки ден. Когато се подходи към усвояването на бадминтона с желание и активност, тогава ще се усети цялото великолепие на този спорт.


 
За бадминтона в България:

Българска федерация Бадминтон е една от водещите олимпийски федерации в страната с повече от 45 годишна история.
Първото официално състезание по бадминтон се провежда през есента на 1967 година, като същото е организирано  в град Пловдив с участието на ген. инж. Людмил Фандъков (по-късно председател на БФБ), Пюзант Касабян, Веселин Кръстев, Велик Мутинов, Тодор Деков и други имена от зората на бадминтона.През годините федерацията бележи големи успехи с вътрешната и международната си дейност, включително и при организиране на прояви от световно и европейско значение като Европейски първенства /1998 г. ЕП - мъже и жени, 1993 г. - ЕП-юноши и девойки, 2001 г. и 2012 г. ЕП-ветерани/, Томас и Убер купи /2000 г./, Купа на европейските клубни шампиони /1992 г. и 2009 г./, Купа „Хелвеция“ /1991 г./, Световно първенство за студенти /2000 г./, Световно ученическо първенство /2010 г./, Световно първенство по ракетлон /2012 г./, Балкански шампионати и много други. Наред с това повече от четвърт век БФ Бадминтон е организатор и домакин на Международния шампионат - част от веригата на Европейската конфедерация по бадминтон с награден фонд 15 000 щатски долара, като от 2010 г. сме домакини и на шампионат от такъв ранг за младежи и девойки  в  град Пазарджик.БФ Бадминтон участва на първия олимпийски турнир по бадминтон – част от официалната програма на Олимпийските игри в Барселона ’1992 г. с рекорден брой квоти  - 6 състезатели /при жените – Диана Колева, Виктория Христова, Диана Филипова, Емилия Димитрова и Нели Недялкова, а при мъжете – Ясен Борисов и Иван Добрев.

От големите имена на българския бадминтон може да отличим от по-старото поколение – първият ни шампион – Андрей Сидоров, рекордьорите по национални титли – Минка Дашинова, Желязко Вълков, Пюзант и Арсен Касабян, шампионите – Ради Димитров, Слънчезар Цанков, Нанко Чорчопов, Илко и Кънчо Орешкови, Станимир Бойчинов и много, много други утвърдени имена, издигнали престижа на българския бадминтон.На международното поле българските бадминтонисти завоюваха през последните години редица отличия, включително медали от големи първенства при жените, като първата ни състезателка напривала пробив е Диана Колева, спечелвайки два пъти Европейската купа през 80-те години. През 2000 г. на Олимпийските игри в Сидни, нашият състезател Светослав Стоянов се нарежда в първата десетка на Олимпиада в дисциплината - мъже и единично.Първата ни състезателка с медал от голямо първенство в дисциплината жени-двойки е Петя Неделчева с партьорката й Анастасия Руских /Рус/ на ЕП в Манчестър 2010 г., като Петя печели 7 пъти Европейската верига по бадминтон през последните години..
 През 2012 г. в Швеция Линда Зечири донесе и първия инидивуален медал – бронз за жени единично на Европейското първенство, безспорен исторически успех.
 Възходящата линия продължава и в лицето на младите Стефани Стоева и Габриела Стоева, които през 2013 година в Турция завоюваха два златни медала /Стефани – на единично и на двойки, Габриела на двойки/ на Европейското първенство за младежи и девойки до 19 г.Президентът на БФ Бадминтон Профeсор Пюзант Касабян бе включен в официалния алманах на Световната федерация по бадминтон за 75-ата годишнина на този спорт. В него са включени най-влиятелните личности  в историята на бадминтона.
Специално се отбелязва, че Проф. Касабян е участвал във всички лични световни първенства и то в качеството на състезател, треньор, съдия и ръководител, което го прави уникален случай в спорта. Заради това през 2005 година получава и специалната награда на международната федерация за цялостен принос за развитието на бадминтона.
 


Проф. Касабян разказва и историята си и как стига до първото си първенство на планетата в Малмьо, Швеция през 1977 година.
Присъствието му предизвиква сериозен скандал, защото се включва в журналистическия турнир като пратеник на вестник “Народен спорт” и дори взима титлата заедно с Лейф Андерсон от “Евровизия”. Останалите участници са недоволни и предизвикват проверка на журналистическата му карта. Картата на нашия представител се оказва на кирилица и в крайна сметка едва е намерен преводач, който да потвърди, че е журналист.Заради скандалите организаторът на световния шампионат Стелан Молин прибира всички награди и не дава призове в турнира, въпреки че защитава нашия представител, като обявява, че всички трябва да се срамуват, защото са победени от бадминтонист на страна, която липсва на картата на бадминтона, тъй като това време България не е член на муждународната федерация.
След 25 години Професор Пюзант Касабян отново е в Малмьо заради европейското първенство. Тогава генералният секретар на шведската федерация Ян Алберг му връчва трофея, който е спечелил преди четвърт век.
СИЛА БГ подкрепя българските спортове – независимо какъв си избрал, продължавай да следваш мечтата си и не спирай да тренираш!

Ето защо ние се срещнахме с един истински бадминтон шампион - показваме Ви го в поредицата на СИЛА БГ - "България спортува"!

Цялото видео можеш да видиш тук!


Очаквайте още от поредицата ни!
Спортът възпитава и дава много повече от всяко друго занимание!
 

СИЛА БГ Тийм!
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Чудесно! Вие сте най-силните в БГ !
Интересно

""Повечето отиват във фитнеса и си мислят, че като вървят като “терминатори” са много силни, но като се сблъскат с някой качествен спортист, тогава разбират, че са на много грешен път. Има много културисти, които са се хващали с бокса и продължават към него и виждат къде е истината. И казват “аз толкова години съм се занимавал с културизъм, това е била страшна глупост.” - Кубрат Пулев"

Реклама
Copyright © 2007 - 2020 silabg.com