сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Цикличен прием на суплементи

Цикличен прием на суплементи

Когато телата ни са изложени на различни субстанции за период от време, като алкохол, лекарства, суплементи и др., организмът създава известен толеранс.
Ако сте пили креатин, ефедрин, кофеин или друг тип суплемент без почивка през последната година - вдигнете ръка!
...
Ако сте сериозен билдър и не сте вдигнали ръка, засрамете се! Повечето активни спортуващи вярват, че когато не употребяват суплементи, тяхната физика буквално си отива. Твърдим това, защото неведнъж сме били свидетели на това как наистина добри спортисти вярват, че суплементите могат да създадават, и, аналогично, при липса на прием да разрушат изградената с много пот и усилия физика.

До един момент от живота ми, аз бях един точно от тези хора. Все пак осъзнах грешката си и започнах да се суплементирам циклично. Без да се задълбочаваме научно, всеки от нас знае, че човешкото тяло е невероятна биологична машина. То представлява един доста хитър организъм, който, когато е подложен на допълннителен прием на вещества, като алкохол, лекарства и други - изгражда толеранс. Този толеранс изисква консумация на повече и повече от дадения продукт за да се поддържа желания ефект. Това, както сами разбирате, се изразява в едно рецепторно отслабване.Тялото ни е пълно с рецептори, които имат способността да се свързват с рецепторни агонисти и антагонисти. Рецептроните агонисти активират рецепторите, а антагонистите правят точно обратното. Така че колкото повече се налага на даден рецептор да работи постоянно с времето, толкова по-малко чувствителен става той. Това може да доведе до рецепторно изтощение прекурсор и да причини безброй проблеми. Така че дългият постоянен прием на конкретен суплемент доста често не е препоръчителен.

-    Цикличен прием на креатин
Креатинът е един от най-популярните суплементи в индустрията с хранителните добавки днес.

Защо? Защото работи!
Има безчет статии и извадки, които доказват ефективността на креатина и нито една, която да предполага, че умерената му консумация би имала отрицателен ефект. Ако преди сте опитвали креатин, знаете колко бързи са резултатите от първите дни на прием. С времето, обаче, това покачване на сила и издръжливост и предпоставките за покачване на мускулна маса започват да отшумяват, защото тялото ви просто привиква към креатина. Обаче ако приема е цикличен, ще запазите ползите от креатина също толкова потентни, колкото при първия прием. Има няколко начина за цикличен прием, и ние ще ви предложим най-успешните от тях:1.    20 грама, разделени на 4 приема по 5 грамови дози за месец. Прави се 2 седмици почивка между циклите.
2.    10 грама след тренировка всеки ден за 6 седмици и 2 седмици почивка.
3.    5 грама след тренировка за 8 седмици и 2 седмици почивка.
Наистина можете да пиете креатина си по различен метод, който вие сами ще установите, и да се придържате към него, докато не усетите, че суплемента спира да работи. Запомнете, че споделяме просто 3 начина на прием.

-    Цикличен прием на термогенни добавки /fat burners/
Ето друг тип суплементи, с които често се прекалява. Доста хора посягат към тях, защото са част от всеки комплекс за горене на мазнини. Качествата им да освежават по-добре от всяко кафе, да ни правят по-фокусирани и концентрирани, карат доста от нас да продължават приема им. Първия път, когато пиете термогенен суплемент, ставате енергични и нащрек, лесно може да се фокусирате над целта си
и да се справите с трудностите.

Какъв чудесен суплемент, нали ?
Един дълъг прием може буквално да изтощи надбъбречните жлези. Колкото повече го използвате, толкова повече ги натоварвате. Когато чувствате главоболие и изпадате в летаргични състояния, е доста вероятно да сте прекалили с термогените последните месеци.

Какво да направите в такъв случай ?
Просто дайте малко време на тялото ви да се възстанови, като елиминирате всички стимуланти от суплементарния ви стак. Включително ефедра, кофеин, синефрин и подобни. За да ускорите процеса на възстановяване може да добавите витамин B5 и сибирски женшен. Първите няколко дни ще усещате нуждата от термогенни стимуланти - нещо, на което трябва да устоите. Спазвайте този пост в продължение на няколко седмици, и надбъбречните ви жлези ще са се възстановили напълно. За да се предпазите от отслабване на рецепторите, трябва да пиете термогени циклично.

Най-семплият метод е този :
-    4-6 седмици прием с 2 седмици почивка от всякакъв тип стимуланти.
* Ако ви е много трудно да се преборите с летаргичното състояние, а почивате, защо просто не си направите един концентриран зелен чай сутринта. Освен естественото съдржание на малко кофеин, той има уникални антиоксидантни свойства.

-   Суплементи, които не се нуждаят от цикличен прием
Протеинът, за щастие на много бодибилдъри, е един от суплементите, които не се нуждаят от цикличен прием. Може да консумирате протеин по ваша лична преценка, но експертите препоръчват приема да е някъде около 2-3 грама
протеин на килограм телесно тегло. Може и малко повече, но е доста трудно да се поддържа подобен прием от нормалния трениращ, който се старае да е на работа, да има социален живот и да си плаща разходите.

Глутаминът е най-изобилната свободна аминокиселина в телата ни. Той е друг суплемент, който не се нуждае от цикличен прием.

Мултивитамините и антиоксидантите също се квалифицират към тази категория. Не пиете такива? А би трябвало! Повечето от нас не могат да си набавят достатъчно витамини и минерали от храните, които ядем, и така суплементите остават най-лесния начин да преодолеем това. Има и още няколко суплемента, които няма нужда да се пият циклично, като Омега-3 мастните киселини, но изброените по-горе са едни от най-важните.

Всички суплементи, като креатина и термогенните добавки, трябва да се пият циклично заради насищането на рецепторите. Ако не суплементирате по този начин, може би е време да се замислите какво причинявате на тялото си. Запомнете, че е по добре да тренирате и суплементирате умно, отколко на сляпо, по метода проба-грешка. Защото, щом тренирате и се грижите за здравето си и това на близките ви, значи ви пука и не искате да рискувате! Тренирайте силно, тренирайте умно и мечтайте безгранично! Защото за да имате цел, трябва да имате и мечти, които да следвате.

СИЛА БГ Тийм
Препоръчани спортни добавки
71
.
00
лв.
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не че съм заклет фитнес маниак, основно тренирам други спортове, но не ра ...
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Интересно

"Hybrid N.O. отново се показа. А предстоящият нов продукт е гейнърът Clean Mass. Формулата му още не е окончателна, но гейнърът би трябвало да отговори на нуждите на всеки, целящ покачване на чиста маса."

Реклама
Copyright © 2007 - 2024 silabg.com