сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Дали хормонът на растежа забавя стареенето?

Дали хормонът на растежа забавя стареенето?

Според някои хормонът на растежа се определя като ключа към забавяне на процеса на стареене. Преди да се въодушевите напразно, проучете фактите - и разберете кои са доказаните начини да остарявате здравословно.

Хормонът на растежа се произвежда от хипофизата - структура, която е с размера на грахово зърно и се намира в основата на мозъка - неговата задача е да помага на растежа на децата и да поддържа тъканите и органите през живота ни. В началото на средна възраст обаче, хипофизата започва бавно да намалява количеството на хормона на растеж, който произвежда. Това естествено забавяне пък предизвиква интерес към използването на синтетичен хормон на растежа, за да се посрещнат реалностите на старостта.

Ако сте скептични, браво на вас. Има малко доказателства, които предполагат, че хормона на човешкия растеж може да възстанови младостта и жизнеността на иначе здрави възрастни.

Кой има нужда да приема хормона на човешкия растеж?
Синтетичния хормон на растежа, който трябва да се инжектира, се предоставя само с рецепта. Той е одобрен за лечение на възрастни хора, които наистина имат недостиг на хормон на растежа - което не е очаквания спад на хормона на растеж, който се дължи на остаряването.

Недостигът на растежен хормон при възрастните се среща рядко и може да бъде причинен от аденом на хипофизата - тумор на хипофизата - или при лечение на аденома чрез операция или лъчетерапия. За възрастните, които имат недостиг на растежен хормон, инжектирането с хормон на растежа може да:

- Увеличи костната плътност
- Да повиши мускулната маса
- Да понижи телесните мазнини
- Да увеличи физическия капацитет

Хормонът на растеж също така е одобрен за лечение на СПИН и ХИВ, тъй като при тези заболявания се губи мускулна маса.

Какво друго може да направи хормона на растежа за възрастните хора, които са здрави в други отношения?

Проучванията, касаещи възрастни хора, които приемат хормона на растежа и нямат други здравословни проблеми,  са ограничени. Въпреки че изглежда, че инжекциите с хормон на растежа могат да повишат мускулната маса и да намалят количеството телесни мазнини при възрастните, увеличаването на мускулната маса не се изразява в повишаване на силата. Също така не е ясно дали човешкия хормон на растежа може да предложи други ползи за здравето на възрастните хора.

Какви са рисковете от приемане на човешкия хормон на растежа, ако нямате реална нужда от него?

Човешкият хормон на растежа може да причини многобройни странични ефекти върху здрави възрастни, като например:

- Синдром на карпалния тунел
- Подуване на ръцете и краката
- Болки в ставите
- Мускулни болки
- При мъжете, увеличаване на тъканта на гърдите (гинекомастазия).

Човешкият хормон на растежа също така може да допринесе до състояния като диабет и сърдечно-съдови заболявания.

Някои изследвания предполагат, че страничните ефекти от третиранията с човешки хормон на растежа могат да се проявят по-скоро при по-възрастните, отколкото при по-младите. Тъй като изследванията на здрави възрастни, приемащи човешкия хормон на растежа са били краткосрочни, не е ясно дали страничните ефекти биха могли вероятно да се разсеят или да станат по-зле.

Хормонът на растеж предлага ли се под формата на таблетки?

Някои уеб сайтове продават човешкия хормон на растеж под формата на хапчета и твърдят, че той дава резултати, подобни на тази форма на лекарството, която се инжектира. Понякога тези хранителни добавки се определят като освобождаващи човешкия хормон на растежа.  Няма доказателство, че тези твърдения са верни. Също така няма доказателства, че хомеопатичните лекарства, за които се твърди, че съдържат хормон на растежа, реално работят.

Какъв е изводът?

Ако имате конкретни притеснения относно стареенето, попитайте вашия доктор за доказани начини, чрез които да подобрите своето здраве.  Запомнете, изборите, които правите за здравословен начин на живот - като здравословен хранителен режим и физическа активност в ежедневните дейности - могат да ви накарат да се чувствате по-добре, независимо от напредването на възрастта.

СИЛА БГ Тийм
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
2011-12-28 | 15:27:53
алекс
напълно съгласен с горният коментар
2011-12-20 | 15:02:25
PLM
Не мога да се съглася със статията. Има медицински проучвания и анализи, които доказват, че растежния хормон забавя стареенето и то в голяма степен. Обновлението на тъканите се дължи именно на растежния хормон, а тези тъкани биват сърце, кръвоносни съдове, черен дроб и тн.(имунната система също се засилва) Факт е, че кожата се изпъва като на младите хора, което индиректно говори, че повлиява целия организъм към подобрение, понеже кожата е най-сигурния фактор за състоянието на организма.
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Чудесно! Вие сте най-силните в БГ !
Интересно

"Когато хапвате храни богати на захар, инсулиновите нива рязко скачат. Това кара мускулните клетки да приемат захарта (глюкозата в кръвта ви) и да я съхрянят под формата на гликоген. Инсулина обаче изпраща захарта и в мастните клетки, които я превръщат в мазнина, което пък потушава всякакъв изгарящ мазнините ефект, независимо колко е интензивна е тренировката ви. Така, че хапването на захар е определено е лошо и не е препоръчително. Единствения момент, когато захарта е необходима и намира приложение е веднага след тренировка."

Реклама
Copyright © 2007 - 2020 silabg.com