сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Алергия към суроватъчния протеин

Алергия към суроватъчния протеин

Често симптомите на алергията към млечната суроватка се бъркат с тези на лактозната непоносимост, но реално става дума за две отделни болести, засягащи различни системи от тялото. Алергията е проблем на имунната система (засяга още респираторната система и кожата), докато непоносимостта към лактоза е проблем на храносмилането.
 
Произход на симптомите
Кравешкото мляко е съставено от два компонента: суроватката, която е водниста и съдържа 20% от протеина в него, и казеинът – белите “бучки”, които се виждат във вкиснатото мляко и съдържат останалите 80% протеин. Имунната система “вижда” молекулите на суроватъчния протеин като вирусни тела и задейства защитен механизъм, започвайки да произвежда химикали срещу него. Реакцията на организма към тях води до симптомите на алергия, които болният може да усети както веднага след приема, така и часове след него. Симптоми на храносмилателната система
Подобно на страдащите от лактозна непоносимост, алергичните към млечната суроватка изпитват симптоми на диария, стомашни крампи, подуване, повдигане и повръщане. И докато непонасящите лактоза могат да приемат суплементи, улесняващи усвояването й, за алергичните към млякото единственото избавление е спирането на консумацията на продукти, съдържащи млечна суроватка – включително суроватъчни концентрати и изолати.

Симптоми на респираторната система
Алергията към суроватката понякога отключва типични за сезонните промени симптоми като кихавици, сърбеж в очите, кашлица и течащ нос. Възможно е да предизвика астма.
 
Симптоми на кожата
Алергията може да причини екземи и обриви. Някои изпитват подуване и зачервяване в областта на устата.
 
Анафилаксия
В някои случаи системите на тялото се претоварват от химикалите, произвеждани от имунната система. Резултатът е остра алергична реакция, наречена анафилаксия, която води до подуване на устната кухина, гърлото и въздухопровода до степен, затрудняваща дишането. Кръвоносната система също е засегната – кръвното налягане се повишава много силно и често причинява замайване и припадъци. И в двата случая се прибягва към спешна употреба на медикаменти, за да се избегне фаталния изход.Как се избягват симптомите?
За съжаление, единственият начин да избегнете алергичната реакция, е като стоите далеч от всякакви храни и напитки, съдържащи суроватъчен протеин. Става дума за продукти като кисело и прясно мляко, масло, сирене, извара, млечен шоколад, кремове, сладолед, сметана и суроватъчни протеинови пудри. Бихте могли да ги замените с оризово, соево или кокосово мляко – те не съдържат вредните за вас съставки и са богати на витамин D и калций. Освен това трябва да наблягате на свежи плодове, зеленчуци и месо - освен ако не сте алергични и към животинските протеини.

Алтернативи на суроватъчния протеин
Животински протеини: пилешкото, телешкото, свинското и рибата съдържат всички важни аминокиселини и са доказани източници на протеин. Но ще е необходимо да си хапвате доста, за да си набавите същото количество протеин като в пудрата. Предлагаме ви да обърнете внимание на телешкия протеин MuscleMeds Carnivor, който е с 350% по-концентрирано съдържание на протеин от добре приготвена телешка пържола и е ползван от Кай Грийн, за да спечели турнира Arnold Classic през 2009 г!


Освен на месото, можете да заложите и на класиката в жанра – кокошите яйца

Растителни протеини: избягвайте на всяка цена соята, защото тя може да усложни допълнително алергичните реакции.
Заложете на екстракти от синьо-зелени водорасли, спирулина (един от най-мощните растителни източници на протеин), алгае, ориз и грах.
Това са естествени протеинови източници, особено подходящи, ако сте вегетарианци.
 
Финални думи

Екипът на Сила БГ ви пожелава успешни тренировки и здрав организъм!
 
В статията са използвани следните източници:
 
Снимка в началото на статията: jscreationzs
http://www.ehow.com/about_4727685_symptoms-allergy-whey.html
http://www.livestrong.com/article/432852-solutions-to-whey-protein-intolerance/
http://www.nutribodyprotein.com/protein-types.php
http://www.nutribodyprotein.com/protein-concerns.php
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не че съм заклет фитнес маниак, основно тренирам други спортове, но не ра ...
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Интересно

"Коя е тогава съставката, която ни енергизира? Нито една от тези, за които говорихме. Истината е далеч по-проста. Търсеният ефект от енергийните напитки, а именно производството на енергия, се дължи на високото съдържание на кофеин и захар в напитката. Останалите съставки просто подобряват този ефект."

Реклама
Copyright © 2007 - 2024 silabg.com