сила бг магазин
сила бг медия
»
»
NADH или естественият начин за борба срещу стареенето

NADH или естественият начин за борба срещу стареенето

Забързаното ежедневие обикновено ни срива и физически, и психически. Чувстваме се уморени, пренатоварени, изтощени. Всички имаме такива моменти, нали? Умората, в дългосрочен план, започва да се натрупва и да ни изхабява. А стресът започва видимо да повлиява на външният ни вид и засилва процеса на стареене. Затова ни трябва пълноценен сън, качествена храна, спорт и нужните хранителни добавки. По-надолу в статията ще ви разкажем повече и алтернативни начини как да се справите с всички стресови и тревожни моменти в живота ви и една тайна, която ще ви запази млади по-дълго.
 
Какво прадставлява NADH?

Когато става въпрос за добавки, които забавят процеса на стареене тогава се споменава и за коензим NADH. С възрастта нивата на тази биологично активна форма на Витамин В3 в тялото естествено намаляват, което се дължи в основата на множество здравословни проблеми. Макар механизмите на действие на тази добавка все още да се изучават, извършените до момента изследвания сочат, че тя подпомага подобряването на митохондриалната функция, възстановява увреденото ДНК и мозъчни тъкани, кръвоносни съдове и други клетки на тялото.(NADH) е витален коензим, играещ ключова роля в метаболитните процеси. Присъства във всяка жива клетка и е известен като динуклеотид, поради своята структура, образувана от два нуклеотида, свързани заедно с фосфатни групи. Единият нуклеотид включва аденинова база, а другият - никотинамид. NAD функционира в две основни форми: окислена (NAD+) и редуцирана (NADH), с разликата в способността за пренасяне на електрони.
 
Каква е ролята на NADH в организма и как работи?

В рамките на клетъчния метаболизъм, NAD е критичен за окислително-редукционните реакции, пренасяйки електрони между молекули. Така NAD+ действа като окислител, който приема електрони и се превръща в NADH. Този последен може да бъде използван за донорство на електрони в други реакции. Преносът на електрони е централен за функциите на NADH, който участва и в други важни клетъчни дейности, включително регулирането на добавянето или отстраняването на химични групи от протеини в посттранслационни модификации. Ензимите, които метаболизират NADH, са значими за разработването на лекарства поради критичната роля, която играят в метаболизма.Може да има положителен ефект върху когнитивните функции и да помогне за повишаване на яснотата на ума. Също така има антиоксидантни свойства, които може да помогнат в борбата със свободните радикали и оксидативния стрес в клетките, които могат да бъдат фактори за умора и отслабване на метаболизма. Приемът на хранителната добавка NADH при атлети и спортисти помага  за подобряване на спортната производителност и намалява чувството на умора. Регулира кръвното налягане и помага да се контролират нивата на холестерола и кръвната захар, подобрявайки кръвообращението в тялото. NADH помага за регулиране на чернодробната функция и подобряване на бъбречната функция.

Може да има положителен ефект върху когнитивните функции и да помогне за повишаване на яснотата на ума. Също така има антиоксидантни свойства, които може да помогнат в борбата със свободните радикали и оксидативния стрес в клетките, които могат да бъдат фактори за умора и отслабване на метаболизма и стареене. В имунната система NADH помага за намаляване на възпалението и стимулира имунния отговор, за да се пребори с патогените, а също така може да помогне за предпазване на клетките от увреждането, причинено от оксидативния стрес. Повишава синтеза на определени невротрансмитери в мозъка.Приемът на хранителната добавка NADH при атлети и спортисти помага  за подобряване на спортната производителност и намалява чувството на умора. Регулира кръвното налягане и помага да се контролират нивата на холестерола и кръвната захар, подобрявайки кръвообращението в тялото. Помага за стимулиране на чернодробната функция и подобряване на бъбречната функция. 

Но стига толкова суха материя, нека те отведем към по-интересната част.

Чувал ли си за теломерите?
 
Ако си се питал какво причинява стареенето на клетките, отговорът се крие в теломерите - специални структури, които се намират в края на хромозомите. Тези теломери следят за уврежданията, които се натрупват в клетките ни и сигнализират, когато е време за тях да престанат да функционират. Теломерите играят важна роля в това, колко бързо стареят клетките. Както разбра, NADH е свързан с възпалителните процеси и повлиява положително на клетките в тялото.Но с възрастта естественото производство на NADH в тялото намалява, което води до намалена клетъчна енергия и увеличаване на оксидативния стрес, фактори, които са тясно свързани с процеса на стареене. Допълването с NADH се смята за един от начините за обръщане или забавяне на тези процеси,  като се увеличи енергията и се намали оксидативният стрес. Което води до запазване на ДНК по-дълго.
 
През целия ни живот клетките в тялото ни се изправят пред различни увреждания. Фактори като хроничният стрес, нарушен сън, неправилно хранене, липса на спорт излагат клетките на значителни рискове:

Стресът
 


Представете си, че държите ръката си изправена и се държите за въже. В началото е лесно, но колкото по-дълго държите ръката си изправена и хванта за въжето, толкова по-трудно става.Ръката ви ще започне да се уморява, а пръстите ви ще искат да се отпуснат. Докато продължавате да се държите, ще ви става все по-неудобно. Рано или късно държане на въжето ще бъде твърде трудно за понасяне. Това ще се отрази на мускулите ви и ще трябва да се откажете. Подобно е и със стреса.
 
Ситуациите, които предизвикват временен стрес, може да са болезнени, но поносими. Въпреки това, когато живеете с хроничен стрес, той започва да се отразява върху начина на живот и тялото ви. Животът с постоянен стрес, може да засили порцеса на стареене и да доведе до чувство на депресия, тревожност, раздразнителност и изтощение, затова трябва да намерите вашия начин за справяне с проблематичните ситуации в живота ви.
 
Нарушен сънПолучаването на достатъчно сън е от съществено значение за цялостното здраве. За съжаление, много от нас не се наспиват добре, което може да доведе до чувството на умора. Счита се, че сънят е ключов за справянето с умората, като обикновено се предполага, че при хората страдащи от безсъние или проблеми със съня, умората се дължи на неадекватното възстановяване на енергията поради некачественият сън. Някои хора мислят, че спят достатъчно, но съществува сънна апнея, която нарушава вашият сън, като временно спира дишането ви за кратко през нощта. Тези кратки прекъсвания предизвикват събуждане, което често остава незабелязано. Вследствие на това, дори след осем часа в леглото, може да се чувствате изморени и невъзстановени.
 
Неправилно храненеДиетата ви оказва значително влияние върху начина, по който ще се чувствате. За да поддържате нивата на енергия и да получавате хранителните вещества, от които тялото ви се нуждае, е важно да консумирате балансирана диета с високо съдържание на полезни храни.Храната е ключов източник за производството и запазването на теломери в тялото. Храненето с ограничено и неправилно количество калории на ден, както и консумацията на високо въглехидратни и енергийно наситени, но недостатъчно хранителни продукти, не предоставят на тялото Ви адекватно количество енергия и хранителни съставки, които са необходими за оптималната нужда на тялото. Приемането на бързи храни, като например шоколади или напитки, богати на кофеин и захар, могат да предизвикат само временно повишаване на енергия, което бързо изчезва, водейки до умора или дори може да я причини. А това забавя метаболизма и води до стареене.

Липса на спортЗаседналият начин на живот също може да ви причини чувство на умора и да забърза процеса на стареене. Продължителното седене повишава риска от развитие на хронична умора. Недостигът на адекватна физическа активност води до деградация на опорно-двигателната система и сърдечно-съдовото здраве, както и до намалено настроение, което в крайна сметка води до чувство на изтощение.

Изследванията подчертават, че активният начин на живот може значително да повиши енергийните нива и да удължи живота ви. Физическата активност е установена като ефективно средство за борба с умората, асоциирана с различни здравословни проблеми - от заболявания като диабет и автоимунни нарушения до депресия. За да преодолеете чувството на умората, е важно да прекъснете порочния кръг на заседналия начин на живот, като започнете с леки активности като бягане, разходки в парка и поддържане на редовна програма от физически упражнения. Активният начин на живот забавя процеса на стареене.
 

Тези фактори предизвикват увреждане на ДНК в клетките, което може да предразположи към рак и други заболявания, и да забърза процеса на стареене. За щастие, обаче, тялото ни разполага с биологични механизми, които се борят с тези увреждания. Един от тези механизми участва в клетъчното стареене, като гарантира, че отделните клетки имат определен цикъл на живот, преди да умрат. Ето защо е важно да водим здравословен начин на живот и да запазим теломерите в тялото.

Сила БГ препоръчва: Хранителни добавки

Решихме да ви препоръчаме подходяща хранителна добавка, която ще ви помогне в борбата срещу стареенето и да се справите с тревожните състояния, чувството на умора и хроничния стрес.

NADH от Haya Labs е хранителна добавка, която по естествен начин помага в борбата срещу стареенето и хроничната умора. Когато клетките остаряват, нивата на NADH могат да намалеят, което може да допринесе за намаляването на клетъчната енергия и за увреждането на теломерите. Намалява чуството на умора, като превръща храната в енергия по естествен път, пъддържайки функцията на метаболизма.ЗаключениеКакто разбрахте, поне веднъж в живота се сблъскваме с хроничния стрес от забързаното ежедневие и това може да попречи на нашето здраве. Но винаги можем да си подпомогнем, като променим част от навиците, които имаме и да потърсим подходящи хранителни добавки, които да ни помогнат. Ето защо решихме да напишем тази статия за вас и вярваме, че тя ще ви помогне да се справите със стреса и да забавите процеса на старенеене.

Сила БГ Тийм!
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не че съм заклет фитнес маниак, основно тренирам други спортове, но не ра ...
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Интересно

"При трениране на гладно риск от хипогликемия и неразположение при нормални обстоятелства съществува само след твърде дълга и изтощителна тренировка в съчетание със сериозен калориен и въглехидратен дефицит, предизвикан от строг хранителен режим."

Реклама
Copyright © 2007 - 2024 silabg.com