сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Ензимите в бодибилдинга - Видове и терапия

Ензимите в бодибилдинга - Видове и терапия

Линк към първа част.

Комбинации и терапия
Много производители се застраховат, като създават комбинация от различни типове ензими от различни източници, създавайки продукт с широко терапевтично приложение. В комбинация, ензимитe биха сработили един с друг и биха създали условия за по-висока усвоимост, приложение и активност.
 
Конкретни изследвания твърдят и защитават теорията, че състояния като акне, алергии, рак, автоимунни заболявания, съдови заболявания, инфекции, възпаления, спортни травми, стареене и вируси могат да се прeборят, забавят и третират чрез ензими.
 
Когато растежа на телата ни е в своя пик, някъде между 16 и 20 годишна възраст, ензимните нива започват да падат и това продължава до края на живота ни. Стареенето започва от момента, в който степента на тъканна репродукция започне да намалява. Заради факта, че всеки процес в тялото ви включва ензими, възстановяването на ензимния баланс, загубен с възрастта, може да подобри цялостно здравето, а също така и да бъде терапия срещу редица други заболявания.
 
Ефектът от ензимната терапия се определя от нивото на дозировка, характеристиките на индивида и състоянието, което е причина за третиране. Ензими, които се използват с цел да се подобри храносмилането, биха се усетили още първия път. Ако не - проверете дозировката и дали използвате правилния ензим, ако не е комбинация. 

Все пак ензими, използвани да третират възпаления, не показват видими бързи подобрения. Когато се третира равматодоиден артрит с ензими, подобряващи белтъчния синтез, резултатите могат да бъдат налице до месец или повече.
 
Изберете правилния суплемент
Бъдете сигурни, че избирате суплемента спрямо вашите цели. Ако се опитвате да повишите белтъчния синтез, потърсете протеолитен ензим като бромелаина; ако искате да усвоявате и храносмилате пълноценно мазнините, вземете си липази; за подобрено усвояване на въглехидрати потърсете ензими като амилаза, целулаза, и алфа-галактозидаза; за да преборите свободните радикали след фрактура, или просто с цел по-добър тонус на кожата и др., търсете супероксид дисмутаза (СОД), глутатион или каталаза.

Суплементи с външна обвивка (капсула) основно са предназначени за системна употреба, а тези без са с цел подобряване и усвояване на храната. Опитайте се да намерите суплемента с най-високо ниво на активност, независимо от производителя.
 
Какво да си купим и за какво да гледаме на етикета?
Много от долуизброените ензими могат да се открият в суплементарна форма или комбинация, срещат се и в различни здравословни храни. Тук ще разгледаме ензимите, с които най-често можете да се сдобиете и са най-популярни.
 
Алфа-галактозидаза (Мелибиаза)
На запад този ензим е известен на повечето потребители, които го купуват от магазините под името Бийно (Бийн в пряк превод от англ. означава бобено зърно). Той е проектиран да предотвратява газовете чрез разпадане на въглехидратите като рафиноза, стахиоза и вербаскоза. По този начин се предотвратява ферментирането им в червата. Очевидно този ензим ще е най-подходящ за храносмилателна помощ при богати на фибри храни като боба и зърнените култури.
В храната той се среща в краставиците и някои бобови растения (по-специално в шушулките им).

 
Амилаза (Карбохидраза, Гликогеназа)
Този ензим разпада много въглехидрати като нишестето, гликогена, други полизахариди и олигозахариди. Често се използва заедно с други ензими за храносмилателна подкрепа и за алтернатива на панкреасна ензимна терапия. От животнски източници той се извлича от телешки и свински панкреаси.
Микробиалните му източници са твърде много, за да ги изброим. Най-често се среща в растения и го откриваме най-изобилно в суровите сладки картофи, както и в царевицата, ечемика, пшеницата, овеса, рейши гъбите, бананите, зелето, яйцата, меда и много други храни.
 
Бромелаин
Един от ензимите, които препоръчваме към протеиновия шейк, защото той буквално разпилява протеина на съставните му аминокиселини. Отново се използа като алтернатива при терапия за заместване на панкреасните ензими и подобрява цялостното храносмилане и усвояване на нутриенти (особено протеин). Притежава голяма pH поносимост и може да се използва по време на храносмилателен дефицит вместо пепсин или трипсин.
 
Бромелаина притежава отлично второстепенно качество, като спомага за борбата с възпаленията, намаля подуването и блокира синтеза на фибрин. Може да се използва за ускоряване на възстановяване след тежки травмирания, постфрактурни терапии, или просто за профилактика на ставите. Неслучайно повечето ставно-възстановителни продукти го съдържат.
 

Бромелаина значително подобрява имунната система чрез редица действия и може да е превантивна мярка срещу проблеми със сърдечно-съдовата система. Подобрява и абсорбацията на антибиотиците.

Твърди се, че бромелаин ще помогне дори на болните от рак в борбата с туморите. Ензимът може да предотврати орални инфекции, да бъде използван в щитовидни терапии, да подтисне апетита, да предотврати бактериална инфекция в чревната флора.

Най-добрият източник на бромелаин е пресен ананас. Разбира се, предлага се и в различни суплементарни форми във вид на таблетки, капсули, или в комбинация.
 
Целулаза (Ендоглюканаза, Екзоглюконаза)
Много плодове и зеленчуци притежават несмилаеми фибри. Целулазата е ензим, който разпада целулозата - друг термин за тези несмилаеми фибри. Тя е помощ за храносмилателния тракт. Езползва се в различни терапии, с нея се третират гастрични безоари. Целулазата се открива в авокадото, граха, овесените кълнове, рейши гъбите. Има и редица микробиални източници. Тя трябва да се приема орално.

 
Химотрипсин
Един от протеолитните (протеиноразпадащите) ензими, откриван в панкреатина. Химотрипсина може да намали подуването и възпалението, както и да се използва при третирането на артрита. Определено ще е подходящ за следхирургическа операция и възстановяване.

Химотрипсина може да се използва за третиране на травми на по-меки тъкани, навяхвания, контузии, акутни травми (причинени от резки натоварвания), хематоми (кръвоизливи), редица оттоци и спортни травми.

От животински източници той може да се извлече от телешки и свински панкреаси. Употребата му може да е орална, местна или инжекционна.
 
Диастаза (Малтова диастаза)
Проста храносмилателна помощ, която спомага за разпада на въглехидрати. Може да се открие в ечемичния малц или пресния ечемик. Трябва да се приема орално.
 
Фицин (Ficain)
Този ензим действа подобно на папаина, тъй като разпада протеина и се използва за храносмилателна подкрепа. Може да намаля подуването и да помогне за потушаване на възпаленията. Фицина може да се открие в млечния латекс на смокиновото дърво, но ние бихме ви предложили просто да хапвате няколко смокини, които също са не лош източник. Трябва да се приема орално.

 
Инвертаза (Бета-фруктофураносидаза, Сахараза)
Както сигурно сте се насочили от самото й име, този ензим разпада различни въглехидрати, но се фокусира най-вече над захарозата (сукрозата). Най-добрите храни, в които можем да я намерим са картофите, захарната тръстика и редица зелени растения. Ивертазата трябва да се приема орално.
 
Лактаза (Бета-Галактосидаза)
Това е ензим, който помага на хората да разпадат лактозата, още позната, като млечна захар. Тези от вас, които имат лактозна непоносимост, нямат този ензим. Естествено, тя се използва за храносмилателна подкрепа при третиране на лактазна недостатъчност. От животински източници тя може да се набави от телешки черен дроб. Колкото до храната, лактаза може да се открие в доматите, ябълките, прасковите, бадемите и млякото. Най-добре е да се приема орално.
 
Липаза
Този ензим разпада липидите (мазнините). Може да подобри оползотворяването на мазнините и затова подобрява храносмилането при хора със слаба абсорбация на манзини; Това води и до намаляване на мазнините,  изхвърлени от човешкия организъм. Орална суплементация с липаза би действала доста положително дори на липидния профил на кръвта, така че това може да е един много добър аналог на някои медикаменти.

 
Липазата може да се извлече от телешки и свински панкреаси, агнешки стомаси, много микробиални източници, авокадо, пшенични зародиши, ориз, царевица, редица зелени растения, кокоси, ленено семе и други растения с високо съдържание на мазнини. Трябва да се приема орално.

Малтаза (Алфа-Глюкосидаза)
Този ензим се използва като храносмилателна подкрепа и действа на малтозата и богатите на скорбяла въглехидрати. Малтазата може да се открие в ечемика, бирената мая, ориза, захарната тръстика, бананите и гъбите. Приема се орално.
 
Панкреатин
Това всъщност е комбинация от много ензими - основно трипсин, химотрипсин, амилаза и липаза. Заради тази комбинация той може да разпада протеини, въглехидрати и мазнини. Той е ензим от тип "всичко в едно". Приложенията му включват третиране на стеатореа (нарушение в мастния метаболизъм и храносмилане), панкреасна недостатъчност или др. проблеми с храносмилателния тракт. Активността на тези ензими може да бъде повишена с прием на калций. Той се набавя от животински панкреаси. Най-добре е да се приема орално.
 
Папаин
Подобен на химотрипсина в действия и приложения, папаина принципно разпада протеин, но част от компонентите на ензима разграждат мазнини и въглехидрати. Може да е особено полезен при високобелтъчни хранения и храни. Един от най-мощните ензими, извлича се от латексовото мляко на папаята. Папаина основно се приема орално.
 
Финални думи
Накрая може да обобщим, че ензимите са доста важен суплемент. Макар и пренебрегвани от потребителите, те остават един от основните суплементи за бодибилдъра, тъй като не е важно какво ядете, а колко от изяденото успявате да усвоите. Именно това е основната роля на ензимите.
 
Сила БГ Тийм
Най-добрите хранителни ензими
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не че съм заклет фитнес маниак, основно тренирам други спортове, но не ра ...
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Интересно

"Изследванията потвърждават, че спирулината поддържа доброто здраве на червата като подтиска развитието на вредни бактерии, като ешерихия коли и дрожди кандида и стимулира развитието на полезни такива, като лактобациликус и бифидос бактериите. Здравата чревна флуора е основа на доброто здраве и увеличава усвояването на хранителните вещества, които приемаме с храната."

Реклама
Copyright © 2007 - 2024 silabg.com