сила бг магазин
сила бг медия
»
»
FGF2 - причината възрастните хора да губят мускулна маса?

FGF2 - причината възрастните хора да губят мускулна маса?

Международен екип от учени са установили за пръв път ключов фактор за намаляване на мускулното възстановяване при процеса на стареене и са открили как да спрат процеса при мишки. Въпреки, че проучването е в ранен стадий, констатациите предоставят улики за това как мускулите губят маса с възрастта, което води до отслабване, засяга подвижността и може да доведе до падане.
 
Проучването, което предстои да бъде публикувано в списание "Нейчър", е дело на изследователи от Кралския колеж в Лондон, Harvard University и Massachusetts General Hospital. Те разглеждат стволовите клетки, намиращи се във вътрешността на мускулите, които са отговорни за възстановяването, за да разберат защо способността на мускулите да се регенерират намалява с възрастта. Във всеки мускул има резерв на стволови клетки, готов да бъде активиран от упражнения и микротравми, за да поправи всички щети. Когато е необходимо, тези клетки се разделят на стотици нови мускулни влакна, които поправят мускулите. В края на процеса някои от тези клетки попълват басейна на пасивните стволови клетки, така че мускулите запазват способността да се възстановяват отново и отново.
 
Изследователите извършили проучване със стари мишки и открили, че броят на пасивните стволови клетки, намиращи се в басейна, намалява с възрастта. Когато техните остарели мускули са били проверени, изследователите открили високи нива на FGF2 - протеин, който има способността да стимулира клетките да се делят. Докато насърчаването на стволови клетки да се делят и ремонтират мускулите е нормален и ключов процес, те открили, че FGF2 също може да "събуди" неактивния басейн на стволови клетки, дори когато те не са необходими. Продължителното активиране на пасивните стволови клетки означава, че резервът се изчерпва с течение на времето, така че когато мускулите наистина имат нужда от стволови клетки, за да се възстановят, те не са в състояние да реагират правилно.
 
След тази констатация учените се опитали да инхибират FGF2 в старите мускули, за да се предотврати излишното активиране на басейна със стволови клетки. С поемането на FGF2 инхибитор, при мишките е овладян спада в броя на мускулни стволови клетки.
 
Д-р Алберт Басон, старши преподавател на денталния институт към Кралския колеж в Лондон, казва: "Предотвратяването или преобръщането на загуба на мускулна маса в старата възраст при хората е все още далече, но това изследване за първи път разкрива процесът, който може да бъде отговорен за загубата на мускулна маса с възрастта, което е изключително вълнуващо. Откритието предполага възможността, че един ден може да се появят лечения, които да направят старите мускули отново млади. Ако можем да направим това, може би ще успеем да дадем възможност на хората да живеят по-активен и пълноценен живот, когато са на възраст.
 
Д-р Андрю Брак, автор на изследването от Харвардския университет, заяви: "Подобно на значението за възстановяването на спортисти след тренировки за спортно събитие, ние вече знаем, че стволовите клетки са от съществено значение и за възрастните. Липсата на възстановяване на стволови клетки води до евентуалната им смърт."
 
Киърън Джоунс, съавтор на изследването, добавя: "Ние все още не знаем как или защо нивата на протеина FGF2 се увеличават с възрастта, предизвиквайки стволовите клетки да се активират, когато не са необходими. Това е нещо, което трябва да бъде проучено.
 
"Следващата стъпка е да се анализира стария мускул в хората, за да видим дали същият механизъм може да бъде отговорен за изчерпването на стволови клетки в човешките мускулни влакна, което води до загуба на маса."
Топ добавки за мускулна маса
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не че съм заклет фитнес маниак, основно тренирам други спортове, но не ра ...
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Интересно

"Желязно правило, когато става дума за чистене на мазнини е да горим повече калории отколкото приемаме. Двата най- лесни начина да се постигне това са: Да се намали количеството на консумираните калории, главно като се приемат по- малко въглехидрати или като се увеличи разхода на калории чрез аеробни упражнения. Друг начин да ускорите изгорените калории е чрез приема на термогенни добавки, които ще повишат температурата на тялото ви, следователно и калорийния ви разход."

Реклама
Copyright © 2007 - 2023 silabg.com