сила бг магазин
сила бг медия
»
»
DHEA - фонтан на младостта или поредният неуспех ?

DHEA - фонтан на младостта или поредният неуспех ?

Дехидродепиандостеронa (Dehydroepiandrosterone) продължава да бъде тема на интензивни спорове. Това е стероид, който се произвежда в надбъбречната жлеза и е най-изобилният стероид, който циркулира в кръвта. Той се появява под две форми: DHEA, който е свободен, или не е свързан, и DHEA-S, който е прикрепен към сярната молекула. DHEA има кратък период на полуразпад, който е от един до три часа, което означава, че половината от оралната доза се разгражда за това време.

DHEA-S е основната циркулираща форма, която издържа от 10 до 20 часа в човешкото тяло. Докато други стероиди, като тестостерон и естроген, са обвързани с глобулина в кръвта, който свързва тези хормони, отнасящи се до сексуалността, и те не са активни, докато не се свържат, DHEA-S е слабо свързан с албумин, който е друг плазмен протеин. DHEA-S циркулира в концентрации които са от 100 до 500 пъти по-високи от тези на тестостерона и от 1000 до 10 000 пъти по-големи от тези на естрогена. Поради тази причина той доста често се определя като "майката на всички хормони".

Въпреки изобилието му в кръвта, учените все още не са съвсем сигурни какво точно прави DHEA. По-голямата част предполагат, че той действа като резервоар за синтеза на други стероидни хормони, включително естроген и тестостерон, и че повечето полезни ефекти, които му се приписват, идват от това негово свойство. Наличието на ниски нива на DHEA се свързва с редица аспекти на процеса на стареене, включително инсулинова резистентност, затлъстяване, сърдечно-съдови заболявания, рак, депресия и забавения имунен отговор - като всички те се повишават с възрастта. При животните DHEA показва определени ефекти против стареенето, които водят до неговото определяне като хормона - фонтан на младостта. И все пак, гризачите и другите животни или нямат или са с ниски нива на DHEA, а дозите, дадени на животните при изследванията с тестове с епруветка, са много по-високи от нормалното.

Една от причините DHEA да се свързва със заболяванията, отнасящи се до възрастта, е че при повечето хора той намалява с времето. При самото ни раждане ние имаме доста голямо количество, но то бързо намалява. То отново се увеличава на около 10 годишна възраст, и е в своя пик на 30 годишна възраст. След това започва да се изчерпва с темпо около 10 процента на десетилетие до 80 годишна възраст, когато неготово ниво достига застой. При много възрастни хора е измерен процента на DHEA-S - видът, който се измерва в кръвта - и неговата степен е около 20 до 25 процента от максималния пик на количеството му през тяхната младост.

Някои хора свързват ограниченото количество DHEA с  изнемощяването; колкото по-малко е неговото количество, толкова по-малко жизненост и сила имате. Хората в старческите домове, на които нивата са вече много ниски, изискват най-голяма помощ. Въпреки че данните за хората са неясни, изследванията направени с други примати, каквито са маймуните, показват, че наличието на по-високо количество DHEA се свързва с дълголетието. Хората, които изпитват загуба на мускулна и костна маса вследствие на остаряването, имат ниски нива на DHEA. Всъщност една от теориите предполага, че той помага да се поддържат по-високите нива на инсулиноподобния растежен фактор 1, хормон, който защитава целостта на множество органи и тъкани в тялото, включително сърцето, мозъка и мускулите.

DHEA беше първият прохормон, пуснат на пазара, след приемането на закона за хранителните добавки през 1994 година, и културистите веднага го разграбиха. Преди той се продаваше като хранителна добавка, извлечена от растителния стерол, който се намира в мексиканския ямс, но Американската асоциация за храни и лекарства, го отстрани от пазара през 1986 по причини, свързани с контрола на качеството. Някои от предполагаемите DHEA хранителни добавки, не са съдържали никакво количество DHEA.

Не се очаква, че DHEA ще изгражда мускулна маса, въпреки че може да облагодетелства по-възрастните мъже и жени. Едно от изследванията докладва, че 50 милиграма на ден, което е предложената заместителна доза, се дава на по-възрастни мъже и жени в продължение на 16 седмици, се повишава мускулната маса и сила по време на тренировъчна програма с тежести.

1 - В по-скорошно изследване обаче, дневната доза от 50 милиграма, която се давала на 31 по-възрастни жени, в продължение на 12 седмици, се установява, че няма някакви предимства пред плацебото.

2 - По време на курса на изследването, жените са правили упражнения за издържливост четири пъти седмично и упражнения с тежести три дни седмично.  Броят на техният DHEA-S е нараснал с 650 процента над изходните стойности, както и други стероидни хормони, като тестостерон (100 процента), естрадиол (165 процента) и естроген (85 процента). IGF-1 се е повишил с 30 процента при жените, които са приемали DHEA.При изследване от 1999 година, са давани 100 милиграма DHEA или плацебо на ден, на мъже над 40 години, средна възраст 48 години, като всички активно са ангажирани с тренировки от поне една година.  След 12 седмици, изследователите не откриват промени в състава на тялото, мускулната маса, сила или тестостерона в групата на DHEA. Добрата новина била липсата на странични ефекти.

Други проучвания изследват влиянието на оралните дози DHEA върху млади мъже, ангажирани със силови тренировки. При едно от тях, накрая той се оказва метаболит на дихидротестостерон, известен още като DHT, като самият той е метаболит на тестотерона, който се свързва с типичните за мъжете плешивост, акне и увеличаване на простатата. Никой от младите мъже не е имал някой от тези проблеми, но също така при никой от тях не се прояви увеличение на тестотерона или добавяне на мускулна маса или сила.

При жените DHEA винаги увеличава количеството тестостерон. Той първо се превръща в андростенедион - първият прохормон след DHEA, който се появява на пазара - след което директно в тестостерон. Това се получава, защото при жените производството на тестотерон е доста по-малко, отколкото е то при мъжете. При по-възрастните мъже DHEA може да поеме по различни пътища. При тези, които имат ниски нива на тестостерон, той може да се превърне в тестостерон. В други, той се превръща в естроген - получава се един вид метаболитна игра на зарове.

При изследване, публикувано през 2006 година, е открито, че мъже на възраст над 65, които са приемали DHEA, са имали значително повишаване на нивата тестостерон, заедно с цикличен GMP - вещество, което се подсилва от лекарството Виагра. Заедно с тези промени, мъжете имали по-малко липопротеини с ниска плътност - това е лошият вид холестерол. Друго изследване, публикувано същата година, не открива връзка между DHEA и смъртността вследствие на сърдечно-съдови заболявания при мъжете, докато при най-скорошното изследване се открива, че има леко повишен риск от сърдечно-съдови заболявания при по-възрастните жени, които го приемат, вероятно защото при по-възрастните жени той понижава липопротеина с висока плътност - който е добрият вид холестерол.Различни болести, свързани с мозъчната функция, клонят към повишаване с възрастта, включително и депресиите и дегенеративните заболявания като болестите на Алцхаймер и Паркинсон. DHEA се генерира в мозъка, където той действа като невростероид, което означава, че той влияе на мозъчната дейност. Всъщност, мозъкът отделя изобилие от DHEA, а природата никога не прави нещо без причина - така че и тук трябва да има такава. DHEA работи срещу GABA, който пречи на тялото да произвежда такива полезни вещества като растежен хормон, докато едновременно с това повишава активността на друг невротрансмитер, наречен серотонин. Ефектът е, че депресията намалява. В допълнение, DHEA повишава бета-ендорфина, естественото вещество в мозъка, което предизвиква доброто настроение. Някои изследователи смятат, че това може да обясни защо по-възрастните хора, които приемат DHEA, проявяват по-позитивно поведение.

Изследвания при животни показват, че DHEA изглежда намалява загубата на познанието, което е свързано с изграждането на протеин в мозъка, наречен бета-амилоид, който се счита за основна причина за болестта Алцхаймер. Други причина за заболяването на Алцхаймер е увеличаването на активността на свободните радикали, към което мозъкът е склонен поради високото съдържание на полиненаситени мазнини. DHEA действа като антиоксидант в мозъка, особено в хипокампуса, зоната от мозъка, която се свързва с паметта и ученето. Големият приток на кортизол в мозъка за продължителен период от време, който е хормона на стреса, селективно разрушава мозъчни клетки, които са свързани с паметта и ученето, но DHEA блокира влиянието на кортизола.

Изследвания при възрастни хора показват, че тези, които имат достатъчно DHEA са по-малко склонни към депресия; хората, които са депресирани през повечето време, са с по-висока степен на смъртност. Други изследвания, показват, че DHEA може да поддържа спокойния и възстановителен сън, и много възрастни хора са лишени от сън, което има директно влияние върху освобождаването на хормони. Липсата на сън води до бърз спад на анаболните хормони - включително хормона на растежа, IGF-1 и тестостерон - и повишава производството на кортизол. Това не само е зле за мозъчната функция, но също така е свързано с крехкост на костите и загубата на мускулна маса, които са така често срещани при по-възрастните хора. 

При скорошно проучване, което използва плъхове като обекти, се открива, че даването на 30 милиграма DHEA на килограм живо тегло, в продължение на един месец, води до ползотворни промени в техните мозъци, включително понижаване на дейността на моноаминооксидаза, ензим, който разгражда катехоламините в мозъка, които блокират депресията, както и допамин, епинефрин и неоепирефрин. DHEA също така намалява натрупването на липосуфсцин, отпадъчен материал, който пречи на мозъчната функция.

Не всички проучвания обаче откриват, че DHEA влияе положително на когнитивната функция и качеството на живот. През 2006 година, изследване публикувано в списанието по медицина на New England, описва резултатите при по-възрастни мъже и жени, приемали DHEA в продължение на две години. Учените не откриват благотворен ефект върху конструкцията на тялото, физическата активност, чувствителността към инсулин или в качеството на живот.

При скорошно проучване, 110 мъже и 115 жени, получават по 50 милиграма DHEA или плацебо в продължение на една година. 6 Обектите на изследването, от които никой не е избиран на база на основно количество DHEA, са подложени на различни когнитивни тестове, по време на курса на изследването. Въпреки че хранителните добавки възстановили количеството на DHEA, каквото е било през младостта на хората, никой не показва някакви ползи за когнитивността или чувството за благополучие. В други подобни изследвания, жените също са изпитали по-голямо хормонално влияние. Нивото на техния тестостерон се вдига с 60 процента и нивото на естрадиол, който е естроген се вдига с 40 процента. При мъжете не са се проявили някакви хормонални промени.Като контраст, британски изследвания на по-млади мъже отчитат, че дози от 150 милиграма DHEA два пъти дневно, е довела до подобряване на епизодичната памет и субективното настроение, заедно със спад във вечерните нива на кортизол.

Друг проблем, често свързван с възрастта, е намалената  чувствителност към инсулин. Това често води до диабет, четвъртата най-честа причина за смъртността. При плъхове, DHEA намалява инсулина и повишава чувствителността към инсулин, но тъй като самите плъхове не произвеждат DHEA, изследването на неговия ефект върху хората е разтегливо. Резултатите в изследванията при хората варират, като някои субекти са с притъпена функция на надбъбречната жлеза, и показват по-големи ефекти върху инсулина, когато те приемат DHEA.

Дълголетието е тясно свързано с инсулина; здравите възрастни хора винаги имат ниски нива на инсулин и по-висока чувствителност към инсулин. Наличието на повече инсулин означава придобиване на повече телесна мазнина и наличието на няколко ензима, синтезиращи мазнини. В проведени изследвания върху маймуни, свързани със специална диета без калории, основните резултати са били понижен инсулин, по-малко диабет, по-малко телесни мазнини и повече DHEA. Докато има прекалено много инсулин той води до артеросклероза и сърдечно-съдови заболявания, а DHEA се противопоставя на тези ефекти. При животните, DHEA предотвратява изграждането на плака в артериите, след диета, наситена на мазнини, и предотвратява вътрешни образувания на съсиреци, които са основната причина за повечето сърдечни удари и инсулти.

DHEA може да помогне в предотвратяване на повишаването на телесните мазнини. Той винаги има такъв ефект върху животните - и то доста голям. Докато изследването при млади мъже показва, че ежедневни дози от 1600 милиграма DHEA значително намалява нивата на телесни мазнини, макар последвалите проучвания да не успяват да потвърдят това откритие.

Клетъчните изследвания показват, че DHEA  предотвратява развитието на нови мастни клетки. Други изследвания показват, че той инхибира ензим, който е необходим на клетките да превръщат захарта в мазнини. Изследване от 2004 година на по-възрастни мъже и жени, публикувано в списанието на Американската медицинска асоциация, открива, че DHEA премахва натрупалите се надълбоко коремни мазнини и повишава чувствителността към инсулин.

Когато прочетете, че възрастен човек е починал "от старост", това означава, че този човек не е починал от обичайните причини за смъртността, каквито са например сърдечно-съдовите заболявания или рака. Тогава каква е била причината? Доста често, тя е свързана със загуба на имунния отговор. При младите хора, болестите като пневмония, рядко са фатални, но често са такива за възрастните хора, когато на тях им липсва имунна защита против тези заболявания. Кортизолът, който подтиска имунитета, се повишава с възрастта, докато нивата на DHEA се понижават.

Това може да обясни, защо имунната система не успява да реагира адекватно срещу заболявания като рака. Това е главната причина, ракът да е толкова разпространен сред възрастните хора. DHEA може да помогне с поддържането на имунната система. Един от начините това да стане е чрез блокиране на влиянието на кортизола.

Скорошен преглед сочи, че физическите упражнения помагат за контрол върху кортизола, а от там и за поддържане на имунитета. Физическите упражнения - но без да има претоварване - наклоняват метаболитните везни в полза на DHEA, вместо на кортизола. И аеробните тренировки и тренировките с тежести могат също да помогнат. 7 Ограничението на калориите, което удължава живота на много видове, но остава спекулативна тема при хората, повишава DHEA. Приемът на алкохол го понижава, както и кофеина и условията, свързани с висок стрес.

Изследване, публикувано през юни 2008 година, издадено от списанието на Американското общество по гериатрия, измерва серума DHEA при 940 мъже и жени, на възраст от 21 до 88 години, и всички те са били под наблюдение от 1978 до 2005 година. Изследователите откриват, че наличието на по-ниски нива на DHEA-S е свързано значително с по-краткия период на живот, и по-високите нива на DHEA-S са сериозен предвестник за дълголетие при мъжете, дори след като се приспособи според възрастта, кръвното налягане и плазмената глюкоза. Все пак не е открита връзка между нивата на DHEA и дълголетието при жените. Интересното е, че не е открита значителна разлика в дълголетието 15 години след началото на наблюдението, което изследователите предполагат, че може да обясни негативните открития, засягащи нивата на DHEA и дълголетието при мъжете в предишни изследвания.

Страничните ефекти варират според пола. DHEA трябва да се избягва от мъже, които имат заболяване на простатата. При по-млади мъже той може да се превърне в метаболит на DHT, който може или не може да доведе до типичните за мъжете плешивост, акне и проблеми с простатата. Най-честият страничен ефект при жените е акнето; DHEA е основната причина за акне при тинейджърите. Някои хора имат леко покачване на чернодробните ензими, когато приемат DHEA, но това е временно и не се счита за сериозен проблем. 

Други доклади отчитат увеличаване на окосмяването, което вероятно е резултат от андрогенния ефект на DHEA върху жените. Когато се появят такива ефекти, те почти винаги се проявяват при дози, по-големи от 100 милиграма дневно. Обичайната заместителна доза е 50 милиграма. Използването на думата заместителна, е малко разтегливо понятие, тъй като няма категорично доказателство, че DHEA е от съществено значение за поддържане на живота.Едно движение е на път да накара Конгреса да добави DHEA към забраненитие анаболни стероиди. Причината за това е, че той може да бъде предшественик на тестостерона, въпреки че няма доказателства, че DHEA има някакви значителни анаболни ефекти. Поради тази причина, DHEA остава единствения оцелял от чистката на FDA про-хормоните през 2005 година и все още е съставка в някои "анаболни" хранителни добавки. Доказателствата обаче сочат, че когато DHEA се приема в дневни дози от 50 милиграма или по-малко, е доброкачествен и може да предостави някои ползи, свързани с процеса на стареене и предотвратяването на заболявания.

Най-добрият начин да се определи дали DHEA ще бъде полезен за вас, е като си направите кръвен тест за DHEA-S. Около 15 процента от хората над 40 годишна възраст, имат нормални нива на DHEA, и за тях използването му като хранителна добавка няма да има почти никакъв ефект. За другите 85 процента обаче, употребата на DHEA като хранителна добавка остава въпрос на интензивни научни дебати, произлизащи от факта, че повечето от изследванията показват неговите ползи, включително и при тестовете върху животните, които произвеждат много малко или почти никакво количество DHEA, както и при изследванията с тестови епруветки. От друга страна, изследванията при хората показват, че тези, които имат ниски нива на DHEA могат да извлекат ползи за качеството си на живот от това все още загадъчно вещество.

СИЛА БГ Тийм
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не че съм заклет фитнес маниак, основно тренирам други спортове, но не ра ...
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Интересно

"Един от най-важните и ефективни антиоксиданти е витамин Е. Освен, че стимулира мускулния растеж и забавя мускулното разграждане, той притежава редица здравословни качества като стимулиране на сърдечно - съдовата и имунната системи, подобрява зрението и играе важна роля в профилактиката за предотвратяване на рак."

Реклама
Copyright © 2007 - 2022 silabg.com