сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Има ли място алкохолът в спорта?

Има ли място алкохолът в спорта?

Не, спокойно. Няма да говорим за това как на всяка цена трябва да спрете алкохола, нито ще ви натякваме колко е вреден. Вместо това, ще видим дали спортът и алкохолът могат да бъдат приятели. Все пак, когато гледаме мач, например, най-близкият предмет до нас е охладената бутилка с бира. На трибуната и на дивана е така, но има ли място алкохолът на терена (образно казано, разбира се)?

Алкохолът присъства в бита ни отдавна. Най-старата пивоварна, чието съществуване може да се докаже, е открита в пещера в днешен Израел. Изследователите откриват остатъци от бира на 13 000 години, която според тях е била използвана за ритуални пиршества в чест на мъртвите.Разбира се, алкохолната зависимост върви ръка за ръка с неговата консумация. С напредването на цивилизацията, алкохолът, във всичките му форми, става все по-достъпен. Постепенно, това води до редица исторически катастрофи. Алкохолната зависимост играе роля в падането на Римската империя, в омаломощаването на руския народ в края на 19-и и началото на 20-и век и в редица локални конфликти, особено в по-бедните части на света.

Ироничното в случая е, че алкохолът се произвежда от напълно безвредни съставки, които даже са изключително полезни, когато не са преработени. Става въпрос за зърно, картофи, плодове (особено грозде) захарна тръстика, че даже и моркови! Процесът, по който се получава алкохол е добре познатата ферментация.

Защо, тогава, пием алкохол?Защото ни отпуска. Защото повдига настроението ни. Защото за някои, вкусът му е страхотен. Съществуват много причини за неговата консумация, която ако е умерена, е напълно безвредна, дори в някои случаи – полезна. Една от ползите на алкохола е предотвратяването на кръвни съсиреци, която се дължи на факта, че той разрежда кръвта.

Въпреки това, алкохолът е класифициран като седативно средство (понижаващо нервната активност). Най-общо казано, той влияе на централната нервна система и помага на мозъка да се отпусне. Това далеч не е всичко обаче!

Как влияе алкохолът на организма ни?

Когато голямо количество алкохол попадне в кръвообращението ни, редица от познати ефекти взимат превес:

 • емоционалното ни състояние става променливо
 • преставаме да мислим и разсъждаваме трезво
 • говорът и координацията ни биват нарушени
 • не можем да правим рационална преценка
 • губим адекватна представа за време


Алкохолът влияе не само на мозъка, но и на всеки друг орган. Алкохолната зависимост е пагубна – бавно и постепенно, цялостното ни здраве, както психическо, така и физическо, бива потъпкано.

Това важи и за спортистите. Ефектите на алкохола върху атлетите и бодибилдърите са:

 • нарушено усвояване на хранителни вещества
 • по-некачествено и по-бавно възстановяване
 • понижен ефект на белтъчния синтез
 • нарушена хидратация
 • понижена мотивация


Да не говорим, че цената му не е по джобовете на много от нас. Въпреки това, алкохолът е навсякъде и стига да сме над определена възраст, можем да го консумираме свободно. Няма да навлизаме в излишни философски дебати относно това, сигурни сме, че всеки от вас е размишлявал над темата. Затова – нека видим ефектите от алкохола в детайл.

Ефектите от алкохола и неговия приемЕтиловият алкохол представлява една малка молекула, която е както мастноразтворима, така и водоразтворима. Тя се усвоява от черния дроб, където с помощта на ензими, познати като алкохолдехидрогенази, тя се превръща в ацеталдехид. От своя страна, ацеталдехидът се разпада и се превръща в ацетат.

Поради високата токсичност на алкохола, неговото разграждане на по-прости съединения е необходимо, за да може да бъде усвоен. Това е и целта на въпросните ензими.

Ацетатът, пък, се разпада на въглероден диоксид. Това се случва в течността, която бива отделяна при процеса на усвояване. След като бъде разграден, 80% от алкохола се усвоява скоростно в тънките черва, а останалите 20% - в стомаха.

Веднъж усвоен, той влиза в кръвотока и преминава много по-лесно през мозъчната бариера. Това е причината за главозамайването, което усещаме, когато изпием чашка алкохол. Когато премине през мозъчната бариера, алкохолът започва да влияе върху кората на главния мозък.

Кората съставлява 40% от главния мозък. Тя е отговорна за адаптивните способности на организма и за съзнателната му дейност. Когато сме трезви, кората работи в унисон с лимбичната система. Това е системата, която отговаря за нашите емоции, настроение и памет. Тя е и най-примитивната система в мозъка ни.

Любопитното е, че алкохолът не влияе върху лимбичната система. Това ѝ дава възможност да вземе превес над трезвото мислене и да поеме нещата в свои ръце. Проблемът с това е, че когато тя вземе превес, емоциите започват да водят човека, за сметка на рационалната преценка. По-големият проблем е, че за да се случи това, понякога е необходимо изненадващо малко количество алкохол.Както споменахме, алкохолът притежава седативни ефекти, които са вследствие на повишената активност на GABA рецепторите, която е резултат на консумацията на алкохол. GABA е невротрансмитер, отговорен за ограничаването и контрола на възбудимостта на мозъка ни. Когато пием, ние създаваме нужда за още и още GABA.

В отговор на това, постсинаптичните GABA рецептори хиперполяризират клетъчната мембрана, намалявайки шанса през невроните да премине електричен заряд, който да ги стимулира.

С времето, консумацията на алкохол кара тези рецептори да привикнат, създавайки толеранс. Толерансът обаче означава, че клетките свикват да функционират неправилно! Това пък означава, че ако човек реши да спре рязко алкохола, той ще премине през период на свръхвъзбуда, нервност, дезориентация и дори халюцинация, защото мозъкът му е свикнал с консумацията на алкохол. Тук, разбира се, говорим само за най-тежките случаи на зависимост.

Алкохол и спорт?Виждате ли? Засега изобщо не сме ви казали и думичка за това, че трябва да се откажете от алкохола. Обещаваме нещо, спазваме го. Така действаме в Сила БГ. А сега, към темата.

Както казахме, ефектите на алкохола са абсолютно катастрофални за спортното представяне. Макар и да сме наясно, че той се усвоява скоростно, алкохолът може да ни влияе с дни. Това е така, защото той се метаболизира бавно и неговите ефекти могат да останат с вас повече от 48 ч. след последната напитка.

Какво би станало, ако атлет реши да се състезава 48 ч. след консумацията на 2-3 стандартни напитки, колкото е и средната консумация? Вижте сами:

 • усещане за слабост и липса на сила
 • по-бавни рефлекси от обикновено
 • понижени ловкост и бързина
 • по-лоша координация
 • по-лош баланс
 • повече умора


Това са само най-ярките примери за това какво би се случило с нашия атлет по време на неговото състезание.

Нека задълбаем в по-дългосрочните последици от консумацията на алкохол, как те влияят на спортистите (особено на бодибилдърите) и как да избегнем някои от тях. В допълнение, ще ви препоръчаме хранителни добавки, които ще ви помогнат да противодействате на вредата от алкохола!

Обезводняване (Дехидтратация)

Алкохолът влияе на бъбречната функция, която пък определя електролитния баланс и баланса на течностите в тялото. Основната задача на бъбреците е да премахват клетъчните отпадъчни продукти от организма ни, посредством течностите и електролитите.

Консумацията на алкохол изисква по-голямо количество течности, за да бъде филтриран от бъбреците. За да смогнат, те издърпват вода от различни части на тялото ни, включително мозъка ни. Както се досещате, това ни обезводнява. Когато един спортист е обезводнен, неговото представяне е меко казано осакатено.

Сила БГ препоръчва: електролити

Понижена издръжливост

Алкохолът ни кара да се чувстваме както психически отпуснати, така и физически релаксирани. Заради влиянието му върху мозъка, връзката между мускулите и ума са нарушени. Това създава усещането за изтощение, неспособност да достигнем физическата си граница и др.

Сила БГ препоръчва: инозин, въглехидрати

Нарушено клетъчно възстановяване

При наличие на алкохол в организма, метаболизмът на белтъчините бива повлиян отрицателно. Поради тази причина, възстановяването на мускулите става по-бавно, по-некачествено и по-неефективно.

За да противодействате на това, най-добре е да приемете комбинация от бързо усвоими протеини (какъвто е суроватъчният изолат) и незаменими аминокиселини. Това включва и аминокиселините с разклонена верига, BCAA. На последно място, добавянето на електролити ще ви помогне да се почувствате по-свежи и по-трудоспособни.

Всичко, което трябва да знаете за аминокиселините – прочетете нашата задълбочена статия по темата!

Сила БГ препоръчва: комплекс от аминокиселини и електролити

Нарушено здраве на сърдечно-съдовата система

Консумацията на алкохол вдига кръвното налягане и кара сърцето да работи по-здраво, за да снабдява тялото с кръв. Учестеното сърцебиене (тахикардия) може да бъде причинено от консумацията на алкохол. Освен това, алкохолът стимулира и синтеза да холестерол, което допълнително увеличава риска от сърдечно-съдови болести.

Сила БГ препоръчва: добавки за сърцето, омега-3 мастни киселиниНарушен сън

Алкохолът пречи на здравия сън. Може да ви се доспива по-лесно в резултат на седативните му свойства, но качеството на съня ви ще бъде нарушено. За да бъде сънят освежаващ и възстановителен, тялото трябва да е отпуснато, а мозъчната активност да бъде минимална. Когато в организма ви има алкохол, това не може да се случи.

Сила БГ препоръчва: добавки с GABA, мелатонин

Понижени нива на витамини и минерали

След прием на алкохол, тялото е далеч по-предразположено да загуби запасите си от някои жизненоважни витамини и минерали. Това би повлияло отрицателно на здравето на сърцето, черния дроб и бъбреците. Липсата на витамин А, например, би довела до намалена способност на тялото да се бори с болести. Освен това, когато пием, тялото изхвърля двойно повече калций. Това пък би повлияло отрицателно на растежа на костите и заздравяването на раните.

Сила БГ препоръчва: витамини, минерали, мултивитамини

Други ефекти от алкохола:

 • понижена познавателна способност
 • нарушена температурна регулация


Ефектите, подчертани тук, са най-осезаемите за всички спортисти. Да, съществуват още много, много други, но ще трябва да напишем цяла книга, за да им обърнем необходимото внимание.

В заключениеБезспорно е, че алкохолът влияе пряко на нашето физическо представяне, макар и да са минали часове от последната чашка. Когато се състезавате сериозно, една лоша тренировка или една безсънна нощ могат да съсипят цялата ви подготовка и това, за което се борите. Но знаете ли кое е още по-лошо? Фактът, че мотивацията ви може да бъде напълно премазана от алкохола.

Затова е най-добре да стоите настрана от алкохола, когато тренирате и се състезавате за  победа. Победа значи различно за всеки от нас. За много от нас това е всяка една качествена тренировка, която е била по-добра от предишната. Други я намират на пистата, на ринга, на тепиха, или на стадиона. Пред хиляди погледи. За трети, победата се изразява в това да премахнат алкохола от живота си и да вземат живота си в свои ръце.

Спортът е начин на живот, не просто хоби. За нас най-важното е да бъдете щастливи и да бъдете удовлетворени от живота, който водите. Няма да ви поучаваме, да ви даваме морални съвети и да ви казваме как да живеете. Знаем, че вие винаги бихте избрали най-доброто. Затова избирате нас толкова години наред.Благодарим сърдечно.


Сила БГ Тийм!
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не че съм заклет фитнес маниак, основно тренирам други спортове, но не ра ...
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Интересно

"По време на упражнения се увеличава окислението на BCAA. Добавянето на BCAA предпазва мускулната тъкан от разграждане с цел доставяне на необходимите количества аминокиселини. Ето защо приемът на Xtend около и по време на тренировка е идеалния начин да се възползвате от продукта."

Реклама
Copyright © 2007 - 2024 silabg.com