сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Има ли място алкохолът в спорта?

Има ли място алкохолът в спорта?

Тази статия не цели да ви откаже от алкохола или да ви натяква колко вреден е за вас. Накратко ще обобщим дали алкохола има приложение и място в спорта. Какви са ефектите и последиците в организма след приема на алкохол, дори в умерени дози.

Алкохолът (етиловия или етаноловия) е една от най-старите зависимости в света, която влияе доста комплексно върху организма на хората. Някои наистина са положителни, но за жалост повечето са негативни.
Исторически алкохола е бил предпоставка за много от световните трагедии и проблеми - от падането на Римската Империя до разпада на много знатни фамилии. Иронията идва от там, че алкохола се прави от сравнително безвредни съставки.

Ферментирало зърно, плодов сок и мед са били използвани за направата му от хиляди години. Повечето от нас го използват за отпускане и повдигане на настроението. Дори е доказано, че употребата му има някои здравословни ефекти. Пример за това е разреждането на кръвта и оттам предотратяването на съсиреци в кръвообращението.

Все пак, за да са факт горепосочените действия, са нужни умерени дози (1-2 чаши в повечето случаи). Всичко, което е повече от това би игнорирало всякакви положителни ефекти. Така е, защото алкохола е класифициран, като седативно средство (понижаващо нерваната активност) влияещо на централната нервна система. Той кара мозъка да се отпусне.А как влияе това на тялото ви?
Трезвото мислене, емоционалното състояние, преценката, говора и мускулната координация са негативно засегнати в случай на прекомерна консумация. В някои екстремни случаи се стига до кома и смърт. Алкохолът е изключително пагубен за бодибилдърите или всеки един атлет, тъй като влияе пряко на възстановяването, протеиновия синтез, хидратацията, мотивацията и приема на хранителни вещества. Да не говорим, че цената му е тегло и бреме за всеки, който е зависим от него.

Резултат от изследване показва, че алкохолът натравя всеки един орган в тялото и влияе на цялостното здраве на употребяващите го. 

Ефектите от Алкохола
Етиловият алкохол представлява една много малка молекула. Тя е както мастно, така и водоразтворима. Тя се усвоява и разгражда предимно в черния дроб, където ензим, наречен алкохолдехидрогеназа, я разпада на ацеталдихид, който пък се разпада на ацетат.

 * Целта на тези ензими е да направят алкохола поносим и усвоим, защото в първоначалното си състояние той е токсичен за организма.

Ацетата от своя страна се разпада на въглероден диоксид във течността, която се отделя при процеса на усвояване. Алкохола се абсорбира бързо в тънките черва (80%) и стомаха (20%).
Бързата му абсорбация му осигурява бърз достъп до кръвообращението и преминаване на мозъчната бариера сравнително по-лесно. Затова толкова лесно ни се завива главата след чаша концентрат.  Веднъж щом се пресече мозъчната бариера се възбужда кората на главния мозък.
Тя съставлява 40% от главния мозък. Това е частта, която е отговорна адаптивните способности на човека и цялата му съзнателна дейност. В трезво състояние се съгласува с лимбичната система. Тази система отговаря за емоциите, настроенията и паметта на индивида. Aлкохолът обаче не успява да засегне лимбичната система, която е най- примитивната част от мозъка. Затова след употреба на алкохол тя взима превес над трезвото мислене, което е работа за кората на главния мозък.

Проблемът идва от там, че лимбичната система се гради изцяло на емоциите вследствие, на което индивида става по-емоционален, отколкото рационален. Изненадващо малко количество алкохол би имало моментален ефект върху контрола на емоциите ни и вследствие на това на преценката ни за околния свят. Сравнително голямо количество алкохол пък би накарало човек да стане избухлив, буен и неконтролиурем.

Както споменахме, алкохолът е седативен (депресант). Седативните му ефекти идват от ускорено предаване и активност в GABA системите след прием на спиртни напитки, което натоварва организма. С други думи, консумацията на алкохол създава нужда за още GABA.

GABA е невротрансмитер, отговорен за ограничаването и контрола на възбудимоста на мозъка ни.
*Още за тази уникална аминокиселина и какви са действията и върху организма може да прочетете тук.

Глутаматът също е невротрансмитер, но има обратния ефект: Той е отговорен за мозъчното възбуждане и може да се увеличи чрез прием на различни стимуланти.

И сега става малко сложно!
Постсинаптичните рецептори (рецепторите по мозъчната клетка получаващи инофрмация от друга такава) за GABA се стимулират и отговарят чрез хиперполяризиране на клетъчната мембрана. Това означава намаляване на шанса за получаване на рецепторен потенциал. Рецепторният потенциал представлява елетронен заряд, предаван от неврон на неврон с цел стимулиране. Става дори по-лошо! С времето GАBA рецепторите привикват към умерените количества алкохол и е нужен повече за да има някакъв седативен или интоксициращ ефект. Накратко създава се някакъв толеранс. Потенциала на рецепторите да функцуинират неправилно се увеличава. Това би се отразило, свръх възбудимост причиняваща, нервност, дизориентация и халюцинации, когато се спре рязко алкохола.

Алкохола и спорта
Алкохола е определящ фактор при представянето на алтетите. Той влияе отрицателно на много процеси нужни за успех. Засягат се фокуса, представянето, възстановяването и рехабилитацията. Особенно имайки се впредвид, че някои от ефектите след прием на алкохол траят дни. Макар да се абсорбира от тялото моментално, той се метаболизира доста бавно и би засегнал представянето ви на терена,залата или ринга 48 часа след консумацията на последната напитка.

Да си представим, че спортист се състезава в периода от 48 часа след консумацията на 2-3 стандартни напитки. Какви биха били резултатите му:

- слабост и намалена сила
*Цялостната издръжливост и сила може да увеличите със суплементация с креатин или бета-аланин.

- понижено време за реакция

- понижен баланс и кординация между очите и ръцете

- понижена ловкост

*Един по-добър фокус може да постигнете чрез суплементация с кофеин и ацетил л-карнитин

- увеличена умора: Функцията на черния дроб е засегната след прием на алкохол. 48 часа след последната напитка черния ви дром може още да метаболизира алкохола за сметка на гликогена ( метаболизирани въглехидрати)
Гликогена е нужен за телесните клетъчни функции, борбата с умората и мускулното възстановяване, но вместо да се синтезира, тялото ви ще е заето с алкохола в кръвта ви.
За да повишите здравето на черния си дроб е необходима суплементация с екстракт от магарешки бодил и Л-цистеин или комбинация от двата продукта.

- Влияе на температурната регулация на човек

- Води до дехидратация: Алкохола влияе на функционирането на бъбреците, което пък влияе на регулацията на електролитите и течностите в тялото. Изнасянето на клетъчните отпадъци и осигуряването на хранителни вещества са основните функции на електролитите и течностите, които са контролирани от бъбречната функция.

*Комплекс електролити може да си набавите от продукта на Peak.
Защо се дехидратираме? Бъбреците филтрират големи количества вода от много части на тялото сепаративно, включително и мозъка за да разпаднат алкохола. Това причинява дехидратацията на части от тялото и накратко може да осакати представянето на спортиста.- Изчерпан аеробен капацитет и отрицателно влияние на цялостната издръжливос до 48 часа след последната напитка

*Повече въздух може да получите от суплементация с инозин, а издръжливост с комплекса на AX Carnobolic.

- Влияе на клетъчното възстановяване: Протеиновия метаболизъм е негативно повлиян при наличие на алкохол в организма. Това е основна предпоставка за влошаването на мускулното възстановяване.

*Kaкво по-добро от един възстановителен продукт за мускулатурата от комплекс бързи белтъци и незаменими аминокиселини. Xtend е чудесен комплекс от концентрирани аминокиселини с разклонена верига, който включва горе споменатите електролити, комбинация нужна на организма за правилен баланс на течностите и минералите.

- Влияе на сърдечно-съдовата система: Консумацията на алкохол увеличава кръвното налягане и кара сърцето да работи по-здраво за да снабдавя тялото с кръв. Един наднормен сърдечен ритъм(тахокардиа) може да е резултат на алкохолна консумация. Алкохола увеличава и синтеза на холестерол, което би увеличило риска от сърдечни болести.

*Хората, които имат проблеми със сърцето и кръвното налягане може да разгледат комплекса на Now или да започнат да суплементират с омега-3 мастни киселини, за които е доказано, че щадят сърцето и са превантивна мярка срещу сърдечни болести.

- Нарушава съня: Алкохола пречи на здравия сън. Може да ви се доспива по-лесно в резултат на седативните му свойства, но качеството на съня ще бъде нарушено. За да протекат възстановителни процеси, тялото трябва да се отпусне, а мозъчната активност да се сведе до минимум, това не може да се получи при един крехък сън.
За един по-стабилен сън и добро възстановяване, може да суплементирате с мелатонин или горе споменатата аминокиселина GABA.

- Изчерпват се минерално-витаминните запаси: След прием на алкохол тялото е далеч по-предразположено да достигне дефицит на някои от жизненоважните витамини. Такива дефицити биха повлияли на здравето на сърцето, черния дроб и бъбреците. Липсата на витамин А например би довела до намалена способност на тялото да се бори с болести. Когато се приема алкохол тялото изхвърля двойно повече калций, това пък би повлияло на разтежа на костите и заздравяването на повърхностните рани.

- Понижаване на познавателната способност: Понижената познавателна способност (растройство на мисловната дейност и мозъчно увреждане) се появаява вследствие на номер механизми. Проблема със здравия сън продукт на употребата на алкохол допринася за недостатъчното възстановяване на нервните процеси на индивида. Ефектите от стимулацията на GABA посочени горе водят до смърт на нервните пътища и тъкани. Липсата на гликоген към мозъка в резултат от алкохолния метаболизъм, причинява бавно и нерориентирано мислене. Това са само някои от факторите. Има много повече.

Ефектите подчертани тук са някои от най-забележимите. Има много други, за които ще е нужно да напишем книга за да подчертаем и обясним в подробен мащаб как въздействат.Заключение:
Макар алкохола да влияе пряко на физическото ни представянет до 48 часа след последната напитка, той има доста индиректни остатъчни ефекти върху организма ни. Намаляването качеството на тренировката и съня в периода след консумация например може да навреди на цялостната ви подготовка и цели. Алкохола може да срине мотивацията и буквално да „затъпи“ рецепторите нужни за качествен метаболизъм.

Затова е най-добре да стоите настрана от алкохола, когато тренирате и се състезавате за  победа. Всеки може да открие победата в различни неща. Много от нас я намират във всяка една качествена тренировка, през която са постигнали по-добри резултати от предишната. Други я намират на пистата или ринга, трети на тепиха пред погледите на хиляди. Други я осъзнават едва след, като са направили трудната стъпка да извадят алкохола от живота си и вече могат да обърнат внимание на здравето, близките и работата си.

Един чудесен суплемент за онези от вас, които отказват алкохола и искат да направят един възстановителен цикъл на черния си дроб.
Това е комбинацията нa Primaforce - Pro-liver. Продукта представлява комплекс от доказани в областта билка и аминокиселина.
Буквално ще„прочистите“ черния си дроб от остатъчни токсини и ненужни съединения. Ще възобновите горе споменатите ензими и ще можете по пълноценно да усвоявате гликогена от балансираната ви диета. Никога не е късно да направите нещо за здравето си.

СИЛА БГ Тийм
Здравна подкрепа за черния дроб
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Чудесно! Вие сте най-силните в БГ !
Интересно

"SCHIEK е изборът на топ бодибилдърите в света като четирикратният победител на "Мр. Олимпия" и най-добър културист в света в момента Джей Кътлър, неговия дсотоен подгласник Бранч Уорън, чудото от Доминика Виктор Мартинез и много други топ атлети."

Реклама
Copyright © 2007 - 2020 silabg.com