сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Всичко, което трябва да знаете за аминокиселините

Всичко, което трябва да знаете за аминокиселините

Обширният и многоцветен свят на хранителните добавки бива обитаван от най-различни „индивиди“. Толкова много, всъщност, че при всяко ново посещение научаваме нещо ново, или пък за пореден път се объркваме и показалецът ни неволно посяга към главата ни. Представете си въпросния свят като кръстовище с натоварен трафик, където няма нито светофари, нито знаци, нито маркировка. Успешното преминаване през този хаос изглежда е въпрос на късмет, а не трябва да е така!

Една от висшите ценности на Сила БГ е да запознава своята аудитория с необходимата информация относно света на хранителните добавки по точен, разбираем и достоверен начин. Искаме вие да бъдете максимално запознати, за да можете да преследвате своите фитнес и лайфстайл цели със спокойствие и увереност!

Затова грабваме чертежите, провеждаме една бърза оперативка с екипа и отиваме право към кръстовището – време е да внесем яснота!

Да започнем от самото начало – Що е то аминокиселина?Отговорът, който се среща най-често е: Аминокиселините са градивните елементи, които изграждат белтъчините в нашето тяло. Въпреки, че отговорът е верен, той не е изчерпателен. Аминокиселините, също така, участват в синтеза на невротрансмитерите, участват в синтеза на хормоните, участват в производството на енергия, помагат за разграждането на храната и възстановяват тъканите в тялото ни.

Аминокиселините се делят на три типа: незаменими, заменими и условно незаменими.

Това, което трябва да знаем е, че поддържането на всички функции в организма ни изисква определено количество аминокиселини, а по-конкретно: цели 20 от тях. Ще разгледаме различните типове и ще установим какви свойства притежават, след което ще поговорим малко за най-често срещаните добавки, съдържащи аминокиселини и как да намерим това, което ни трябва.

Незаменими аминокиселиниТова са всички аминокиселини, които организмът не може да произвежда. Те са 9 на брой и се набавят единствено и само чрез храната и хранителните добавки, като най-често може да ги срещнете с наименованието EAA.

Незаменимите аминокиселини са: валин, изолевцин, левцин, лизин, метионин, треонин, триптофан, фенилаланин и хистидин. Важно уточнение, което трябва да направим е, че 3 от незаменимите аминокиселини спадат към прослуватата група BCAA (верижно разклонени аминокиселини). За тях – по-късно.

Валин – Участва в производството на енергия, възстановяването на тъканите и растежа на мускулите. Валинът, също така, може да придаде на организма повече сила и издръжливост.

Изолевцин – Участва в поддържането на оптималния метаболизъм, регулира нивата на енергия в организма и е важен компонент на имунната система. Също така, изолевцинът помага на тялото ви да произвежда хемоглобин.

Левцин – Участва в производството на хормона на растежа, контролира нивата на кръвната захар и е основен градивен елемент на редица важни белтъчини. Също така, левцинът помага за растежа и възстановяването на мускулната тъкан.

Лизин – Участва в производството на различни хормони и в производството на енергия. Лизинът, подобно на изолевцина, също е важен компонент на имунната система. Отделно, той помага на организма да усвоява калция.

Метионин – Участва в растежа на тъканите, оптимизира метаболизма и участва в процесите по детоксикация на организма. Отделно, метионинът помага на организма да усвоява редица основни минерали, сред които цинк и селен.

Треонин – Участва в производството на колаген и еластин – белтъчините, които изграждат съединителната тъкан и помагат за образуването на кръвни съсиреци, предотвратявайки кървене. Той е и важна част от имунната система.

Триптофан – Участва в производството на невротрансмитера серотонин, който регулира апетита, настроението и съня. Триптофанът помага и за поддържането на правилния азотен баланс в организма.

Фенилаланин – Участва в производството на невротрансмитерите допамин, епинефрин и норепинефрин. Фенилаланинът е важен и за производството на други аминокиселини.

Хистидин – Участва в производството на невротрансмитера хистамин. Хистаминът играе важна роля в имунната система на организма, храносмилането, съня и сексуалната функция.

Заменими аминокиселиниТова са всички аминокиселини, които се произвеждат по естествен начин в организма. Когато всичко е наред и сме в добро здраве, допълнителният им прием чрез храна и хранителни добавки не е наложителен.

Заменимите аминокиселини са: аланин, аргинин, аспарагин, аспарагинова киселина, глутамин, глутаминова киселина, глицин, пролин, тирозин, серин и цистеин.

Аланин – Участва в елиминирането на токсините, появяващи се след разграждането на мускулните белтъчини вследствие на интензивни тренировки. Също така, аланинът поддържа нивата на кръвната захар под контрол и регулира нивата на холестерола.

Аргинин – Участва в производството на азотен оксид, понижавайки кръвното налягане. Отделно, той участва в пречистването на бъбреците, в поддържането на хормоналния баланс и е основен компонент на имунната система.

Аспарагин – Участва в растежа и развитието на мозъчните клетки (невроните) и поддържа здравето на централната нервна система. Също така, той участва в изграждането на гликопротеини – образувания, които изграждат съединителната тъкан и поддържат метаболизма.

Аспарагинова киселина – Участва в синтеза на други аминокиселини, сред които 4 от основните (изолевцин, лизин, метионин, треонин). Аспарагиновата киселина е част от химичната структура на много ензими - специални белтъци, които осъществяват протичането на важни химични реакции в организма.

Глутамин – Участва в производството на антиоксиданта глутатион, който противодейства на свободните радикали. Също така, глутаминът е важен за правилното храносмилане, за силна имунна система и за снабдяването на клетките с енергия.

Глутаминова киселина – Участва в регулирането на нивата на амоняк в мозъка. Тя служи като източник на енергия за мозъчните клетки и играе важна роля в синтеза на гама-аминомаслената киселина – невротрансмитер, който спомага за намаляване на активността на централната нервна система.

Глицин – Участва в производството на колаген. Също така, глицинът транспортира глюкозата в организма, участва в клетъчния растеж и функция, както и подкрепя здравето на храносмилателната система.

Пролин – Участва в състава на колагена, заемайки една трета. Всеки път, когато някоя тъкан бъде засегната или наранена, организмът увеличава производството на пролин, за да ускори процеса по възстановяване.

Тирозин – Участва в производството на хормоните в щитовидната жлеза, както и в това на невротрансмитерите допамин, норепинефрин и епинефрин. Допълнителният прием на тирозин се предписва при различни клинични състояния, включително хипертония, депресия и хронична болка.

Серин – Участва в производството на незаменимата аминокиселина триптофан. Серинът е от жизненоважно значение за производството на серотонин и неговият дефицит може да доведе до тревожност, безсъние, объркване и дори депресия.

Цистеин – Участва в производството на таурин – антиоксидант, който подобрява функциите на сърдечно-съдовата система и мускулите. Една от най-важните роли на цистеина е, че той е компонент на глутатиона, който неутрализир свободните радикали и предотвратява оксидативния стрес.

Условно незаменими аминокиселиниУсловните незаменими аминокиселини са наречени така, защото в определени условия, организмът ви не може да задоволи собствената си необходимост от тях. Такива обстоятелства са тежки заболявания, високи нива на стрес и възстановителни периоди след тежки операции.

В такива случаи обикновено се предписва диета, висока на въпросните аминокиселини, подкрепена от хранителни добавки, за да се улесни максимално работата на изтормозения организъм.

Аминокиселините, които спадат в тази категория са: аргинин, глицин, глутамин, орнитин, пролин, серин, тирозин и цистеин.

Досега на сме споменавали орнитина, но в тази статия може да прочетете всичко за него!

EAA vs. BCAA – Кое какво е?Дотук добре. Разгледахме различните типове аминокиселини, открихме какви са разликите и установихме всичките им функции. Сега ще преминем към сърцевината на нещата, а именно различните хранителни добавки.

Предполагаме, че сте виждали добавки както с BCAA (верижно разклонени аминокиселини), така и с EAA (незаменими аминокиселини). Но каква е разликата? Коя за какво е? По-добре е да приемате само BCAA, или EAA ще ви свърши по-добра работа? Нека изчистим всички неясноти относно двата вида добавки.

Както вече казахме, деветте ЕАА участват в редица функции в организма. Те са съществени за: регулацията на храносмилателната система, регулирането на енергийния баланс, доброто настроение, насърчаването на мускулния растеж, възстановяването на увредени тъкани и здравето и еластичността на косата, ноктите и кожата.

ВСАА са подраздел на ЕАА, състоящ се само от три аминокиселини (валин, левцин, изолевцин). Тези аминокиселини подкрепят конкретни функции, свързани с физическото състояние. Това е причината хранителните добавки с BCAA да са известни сред бодибилдърите, атлетите и всеки, който се занимава със силови и интензивни спортове.

BCAA се използват от тялото ни за: гориво по време на тренировка, намаляване на умората след тренировка, предотвратяване на мускулното разграждане, намаляване на осезаемостта на мускулната треска, насърчаване на мускулния растеж и подпомагане на по-бързото цялостно възстановяване.

EAA vs. BCAA – Кое е по-добро?Както с всичко останало, по-доброто в случая е изцяло относително. Всичко зависи от целите, които сте си поставили. Ако целта ви е да натрупате мускулна маса, да имате повече издръжливост и като цяло да бъдете в по-добра физическа форма, то логичният отговор е, че BCAA биха били по-добрият избор за вас. Това така ли е?

Поради факта, че BCAA са част от деветте EAA, тяхното действие в организма не е самостоятелно. Тоест, те си взаимодействат с останалите незаменими аминокиселини. За извършването на своите функции, BCAA изтеглят аминокиселините от цялото тяло и ги транспортират до мускулите. Ако приемате само верижно разклонени аминокиселини, организмът ви може да изпадне в дефицит на EAA, изнемогвайки да поддържа функциите, за които вече споменахме. Това не само може да влоши представянето ви по време на тренировка, но и може да влоши цялостното ви здраве.

Оптималното решение в този случай е комбиниран прием на EAA и BCAA. По този начин вие осигурявате на тялото си необходимите незаменими аминокиселини, предотвратявайки техния дефицит.

Ако целите ви са по-скромни и не се стремите към фитнес постижения, а по-скоро искате да укрепите цялостното си здраве, то приемът на хранителни добавки с EAA е по-добрият избор.

EAA vs. BCAA – Как се пие?Тук отново отговорът е относителен. Няма правилно и грешно време, в което да приемате аминокиселини – организмът ни ги използва постоянно и винаги биха били добре дошли. Ако обаче имате сериозни фитнес цели, съществуват времеви прозорци, в които приемът им би бил по-ефективен.

Тези прозорци са: непосредствено преди тренировка, по време на интензивна тренировка, или непосредствено след тренировка.

BCAA са бързо усвоими и времето, за което достигат до мускулите, за да ви подготвят за тренировка е много кратко. Също така, приемът им след физическо натоварване помага за по-бързото възстановяване и създава анаболна среда, помагайки на мускулите ви да растат. Същият принцип може да се приложи и при консумацията на EAA.

Да се върнем в началото – Кои хранителни източници са най-богати на аминокиселини?Аминокиселините се срещат в много храни, но най-богатите източници са животинските продукти, най-вече телешкото месо, пилешкото месо, рибата, млечните продукти и яйцата. Също така, аминокиселините в тези продукти са най-лесно усвоими от организма.

За тези от вас, които не консумират месо или никакви животински продукти, най-добрите източници са ядките, бобовите култури, някои зърнени култури и соята.

Вместо заключение...

Долу ще откриете няколко страхотни продукта, които да приветствате във вашия арсенал от хранителни добавки. Екипът на Сила БГ ви пожелава успехи в начинанията, отлично здраве и много щастие! Не забравяйте – щастието е във ваши ръце! Напред и нагоре!


Сила БГ Тийм!
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не че съм заклет фитнес маниак, основно тренирам други спортове, но не ра ...
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Интересно

"ProLab предлагат различни протеини. От стандартния протеинов концентрат – Pure Whey, през матрична комбинация от Концентрат и изолат – Advanced Pure Whey , до високо пречистен протеин изолат – Whey isolate с добавени ензими за оптимизиране на усвояването му и само грам грам въглехидрат в доза. Подсилен с глутаминови пептиди, таурин и с добавени аминокиселини, с които да придобие аминопрофил на концентрат и същевременно да е бързо усвояем, колкото изолат."

Реклама
Copyright © 2007 - 2024 silabg.com