сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Как да подобрим качеството на съня си?

Как да подобрим качеството на съня си?

Няма твърди правила за това колко сън е достатъчен, защото нуждите на всеки индивид са различни. Някои хора се задоволяват само с 5 часа сън на нощ, а други изглежда се нуждаят от 9, 10 или повече часа сън. На повечето възрастни са им необходими около 8 часа сън на денонощие. Като цяло децата и подрастващите се имат нужда от повече сън в сравнение с възрастните. Същото се отчита и след 60-годишна възраст.
 
Според различни проучвания, от 15 до 30% от възрастните страдат от безсъние (инсомния). То може да се определи като  неспособност за заспиване скоро след лягане, а също и като често пробуждане през нощта и трудност да се заспи отново. Това може да наруши производителността, да създаде проблеми в отношенията с околните и да допринесе за появата на други здравословни проблеми.
 


Постоянното безсънието може да има най-различни причини – прекомерна употреба на кофеинови напитки, мускулни болки, физически болки, артрит, астма и други проблеми с дишането, хипогликемия, хипертиреоидизъм, нарушено храносмилане, бъбречни или сърдечни заболявания. Често обаче, състоянието на хронично безсъние може да бъде симптом на друго заболяване.  За хронично се смята безсънието, ако страдащият от него не може да спи през цялата нощ, повечето нощи в течение на един месец.
 


Напоследък се залага предимно на естествените методи и вещества, за да се подобри състоянието на съня. Все повече се избягва употребата на сънотворни, антидепресанти и други лекарства, тъй като в повечето случаи те решават проблема само временно, а в същото време носят риск за здравето на нервната система и хормоналния баланс.
 


Една от най-ефикасните хранителни добавки, която подобрява качествето на съня е 5-хидрокситриптофан-ът (5-HTP). Той е дериват на аминокиселината триптофан, която се среща естествено в някои храни. Нейната функция в организма е като прекурсор на серотонина и мелатонина. Серотонинът е моноаминен невротрансмитер, който играе важна роля при регулирането на съня, настроението, телесната температура и други функции. Мелатонинът е хормон и медиатор, производен на серотонина, който подпомага заспиването и качеството на съня.
 

5-HTP на HAYA LABS е извлечен от семената на африканското растение Griffonia simplicifolia. Всяка капсула съдържа 50 мг, които стимулират производството на серотонин и мелатонин в оптимално количество, необходимо да се осигури лесно заспиване, спокоен и пълноценен сън.
 
Вещества, които пряко или косвено имат положителен ефект при проблеми със съня:
 
  • 5-HTP–  и аминокиселината триптофан помагат при безсъние и депресия
  • Мелатонин– естествен хормон, осигуряващ здрав сън
  • Дехидроепистеронът (DHEA) –  естествен хормон, който може да подобрикачеството на съня
  • Калций– има успокояващо деиствие
  • Магнезий– необходим, за да балансира калция и да отпусне мускулатурата
  • ВитаминиB-комплекс– спомагаза поддържане на спокойно състояние
  • Инозитол–стимулира съня с бързи очни движения
  • Ниацинамид–подпомага отделянето на серотонин
 
СИЛА БГ Тийм!
ДОБАВКИ ЗА ПЪЛНОЦЕНЕН СЪН:
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
2015-03-30 | 13:10:51
Pepa
Може да добавите и валериян ;)
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Чудесно! Вие сте най-силните в БГ !
Интересно

"Глутаминът е неесенциална аминокиселина, обилно съдържаща се в човешкото тяло - в кръвта, коремните и скелеталните мускули. Тя помага за възстановяването, намалява протеиновия катаболизъм и увеличава протеиновия метаболизъм. Суплементирането с глутамин предпазва от загуба на мускули."

Реклама
Copyright © 2007 - 2020 silabg.com