сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Как и с колко цинкът помага за високите нивата на тестостерона?

Как и с колко цинкът помага за високите нивата на тестостерона?

Хранителните добавки с цинк повишават нивата на тестостерон. Ако давате на спортист дневна доза от 3 mg цинк на кг живо тегло, след четири седмици той ще има 40 процента повече свободен тестостерон в кръвта си. Това е открито от университета Selcuk в Турция, когато направили експеримент с 10 мъже, които се занимавали с борба.

В това изследване, учените са наблюдавали ефекта на цинка върху професионално тренирани борци. Обектите на изследването са били със средна възраст 19 години и през последните шест години са тренирали по пет пъти в седмицата.

Те са имали по една тренировка на седмица за вдигане на тежести, една тренировка за тичане и през останалите три дни, са провеждали специфичните тренировки по борба.

Преди и след периода на четири седмичен прием на хранителни добавки с цинк, изследователите накарали обектите на изследването да карат колело докато достигнат точката на изтощение. Преди и след теста, изследователите измерили концентрацията на тироксин и тестостерон в кръвта на обектите.При нормални условия, тежкото физическо натоварване понижава концентрацията на тези хормони. Хранителните добавки също така дали резултат от 40 процента повишение на количеството свободен тестостерон преди теста за изтощение.

Същият ефект е забелязан и върху концентрациите на тироксин и свободните Т3 и Т4 в кръвта.Много ензими използват цинк в процеса на образуване на хормони и при генерирането на енергия от мазнини или въглехидрати. Физическото натоварване изисква големи количества цинк, смятат изследователите. Такива големи количества от хранителни добавки с цинк могат да помогнат на спортистите да подобрят своето представяне. "Физиологични дози от хранителни добавки  с цинк могат да се окажат много полезни за цялостното представяне", пишат те в своето изследване.Ако вие тежите 80 kg и искате да използвате цинк в подобни дози като тези, използвани от турските борци, ще трябва да приемате по 240 mg на ден. Дълготрайната употреба на такива високи дози цинк не е безопасна. Изследователи докладват за странични ефекти при доста по-ниски нива на прием. Според китайски изследователи, дневна доза от 50 mg води до повишаване на нивата на холестерол при хората до две седмици след приема. [Wei Sheng Yan Jiu. 2004 Nov;33(6):727-31.] Американските епидемиолози Уолтър Уилет и Ед Джованичи откриват, че хранителни добавки с цинк в дози, по-високи от 100 mg на ден повишават риска от рак на простата до фактор 2,2.  [J Natl Cancer Inst. 2003 Jul 2;95(13):1004-7.]СИЛА БГ Тийм
Препоръчани добавки с цинк
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не че съм заклет фитнес маниак, основно тренирам други спортове, но не ра ...
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Интересно

"Ягодите съдържат друг ценен тип фибри, наречени пектин /както и грейпфрутите, прасковите, ябълките и портокалите/. В изследване на Американския Колеж по храните се сравняват приеми на нормален портокалов сок и такъв, примесен с пектин. Хората, които са пили сока с пектин са се чувствали сити по дълго от другите. Тази разлика продължила цели четири часа."

Реклама
Copyright © 2007 - 2022 silabg.com