сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Как се пие – л-карнитин?

Как се пие – л-карнитин?

Най-известната съставка за изгаряне на мазнините безспорно е л-карнитинът. Тя има дълга история и много фенове. Предлагаме ти да се запознаеш отблизо с всички предимства на съставката в тази статия.
 
Когато се приема правилно, л-карнитинът може да повиши енергийните нива и възможностите ти. В залата за тренировки тя може да означава повече издръжливост и по-голямо напомпване. В огледалото, л-карнитина се изразява с повече мускули и по-малко подкожни мазнини.
 
Не се страхувай от л-карнитин.Научи как работи и как да го използваш и може да бъде чудесен инструмент, който да добавиш в арсенала от хранителни добавки на рафта вкъщи.Докато често е категоризирана като аминокиселина, л-карнитинът технически не е аминокиселина. Счита се за "витаминоподобно" и "аминокиселинно" съединение, което е свързано с витамините В. Когато е изследван за първи път през 50-те години на миналия век, л-карнитинът е наричан витамин BT.

Л-карнитин се образува в черния дроб и бъбреците от аминокиселините лизин и метионин. Въпреки това, той се съхранява другаде в тялото, предимно в мускулите (включително сърцето), мозъка и дори в спермата. В диетата той основно идва от месото и други животински продукти. Можете да получиш л-карнитин от растителни продукти като авокадо и соя, но като правило месото е най-добрият източник, а що се отнася до червеното месо – там има най-високи концентрации.
 
Карнитинът съществува в две форми: D-карнитин и L-карнитин. L-формата е вид карнитин, който се среща в природата и е биологично активен. На етикетите ще видиш L-карнитин, L-карнитин L-тартарат или пропионил-L-карнитин. Всички те са сходни и подобно ефективни. D-формата на карнитин, от друга страна, е биологично неактивна и не се продава като хранителна добавка.

Ацетил L-карнитин, известен също като ацетилкарнитин или ALCAR, е друга популярна допълнителна форма на карнитин. Може да се намери в централната нервна система, където играе роля в производството на енергия и произвежда важния невротрансмитер ацетилхолин.Ацетилната група, прикрепена към карнитиновата молекула, повишава способността му да премине през кръвно-мозъчната бариера и да влезе в мозъка, където действа като мощен антиоксидант. Поради тази причина някои изследвания предполагат, че ацетил L-карнитинът може да осигури защитни действия срещу процесите на стареене и невродегенерация.


 
L-карнитинът помага за транспортирането на мазнините, особено на дълговерижни мастни киселини, в митохондриите на клетките. Веднъж там, мастните киселини могат да бъдат окислени - използвани като гориво - за генериране на аденозин трифосфат, или АТР. L-карнитин прави тази клетъчна работа както когато тренираш, така и почиваш, но изследванията потвърждават, че тя е особено ефективна по време на интензивни упражнения.Без адекватна доза карнитин повечето мазнини не могат да попаднат в митохондриите и да бъдат изгорени като гориво за организма. Но за хора с недостиг на карнитин, това е сериозен медицински проблем. Това може да доведе до мускулна слабост, забавен растеж, разширен черен дроб и редица други проблеми. Това е една от причините, поради които се счита за "условно съществено" хранително вещество: Нашето тяло го произвежда, но ако не произвежда достатъчно, нашето здраве може да бъде сериозно засегнато.


 
Едно проучване в Шотландия стига до заключението, че в допълнение към работата си за транспортиране на мазнини, L-карнитинът също така усилва действията на инсулина върху мускулните клетки. Това означава, че тя може да помогне за поддържане на ниски нива на кръвната захар, дори и след богата на въглехидрати диета, като в същото време подпомага подхранването с гликоген. Това е една от причините, поради които препоръчваме приемането на тази хранителна добавка след тренировка.Някои от най-интересните изследвания на L-карнитиновите хранителни добавки се фокусират върху това как тя може да подобри спортните постижения.
 

 
Добре е установена ролята на L-карнитин като добавка за изгаряне на мазнини. Тя може да помогне за ограничаване на мазнините и да ни направи с по-изчистена физика.Изгарянето на мазнини като гориво: Някои от най-интересните последни изследвания на L-карнитиновите хранителни добавки се фокусират върху това как тя може да подобри спортните постижения.В едно проучване, изследователите на Медицинския факултет на Университета в Нотингам са имали една група спортисти, които консумират по 2 грама L-карнитин заедно с 80 грама високо-гликемични въглехидратни източници, първото нещо сутрин и четири часа по-късно за 24 седмици. Друга група приемала само въглехидратите.


 
Изследователите открили, че по време на колоездене с нисък интензитет участниците, приемащи карнитин, са изгорили 55% по-малко мускулен гликоген, като в същото време повишават способността на тялото да изгаря мазнините с 55%.
По време на високо интензивно колоездене участниците, приемащи L-карнитин, имат по-ниски нива на млечна киселина и по-високи нива на креатин фосфат, един от основните градивни елементи на АТФ.

Намаляване на умората: Когато изследователите в Нотингам измерват способността на участниците да устоят на умората по време на тест за колоездене, те откриват, че участниците, приемащи добавката, могат да постигнат с 25% повече. Това е вероятно, защото те изгарят повече мазнини, докато запазват мускулния гликоген, в допълнение към по-ниските нива на млечна киселина и по-високи нива на креатин фосфат.
 
Намалено мускулно възпаление, подобрено възстановяване: В редица проучвания върху хора, L-карнитин дози от само 1-2 грама на ден са показали, че значително намаляват увреждането на мускулите от напрягащи упражнения и подобрено възстановяване от тежка физическа активност. Доказано е също, че намалява болезнеността на мускулите. Най-добрата част?В това проучване не били включени плъхове, а здрави, активни мъж и жена.


 
По-добър кръвен поток и напомпване: ползите от тази хранителна добавка не само произтичат от способността му да увеличава изгарянето на мазнините и намалява употребата на гликоген, но и от начина, по който може да подобри притока на кръв към мускулите. Повишеният кръвен поток означава, че повече хранителни вещества и хормони отиват там, където са най-необходими по време на тренировка.
 
Как работи това?

От една страна, карнитинът намалява оксидативното увреждане в азотния оксид на организма (NO). Но също така подобрява активността на ключов ензим, участващ в производството на NO на тялото ви. Крайният резултат е по-високи нива на NO в кръвта, които не само повишават енергията по време на тренировките, но и възстановяват мускулите след тренировки.
 

 
Един от най-добрите моменти за приемане на L-карнитин е след тренировка, но можете да го вземете с всяка друга храна с високо съдържание на въглехидрати или протеини през целия ден. Помислете за използването на ацетил L-карнитин.Една стратегия, която открихме, че работи добре както за загуба на мазнини, така и за ефективността, е да се приемат по  2-3 дози ацетил L-карнитин с други съставки на изгаряне на мазнини без храна между храненията и приемането на  1 доза L-карнитин или L-карнитин L -трартат с хранене след тренировка.Можеш да го приемаш с други висококачествени въглехидрати с високо съдържание на протеини през целия ден.


 
* D-Carnitine, D-L-carnitine –произвежда се само синтетично и е забранен.


Сила БГ Тийм!
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Споменати продукти
Последни коментари
Не че съм заклет фитнес маниак, основно тренирам други спортове, но не ра ...
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Интересно

"Комбинацията от глюкозамин и хондроитин сулфат, често обогатявана с MSM и други помощни вещества, вече е изпитана и доказана като подпомагаща лечението на ставите. От тези съставки безспорно най-важен е глюкозаминът. "

Реклама
Copyright © 2007 - 2024 silabg.com