сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Какво да правя при застой във фитнеса?

Какво да правя при застой във фитнеса?


Какво да правите, когато достигнете точката на застой във фитнеса? Трябва ли да продължите да упорствате да тренирате по същия начин както досега или вместо това да търсите алтернативата, която ще ви измъкне от безизходното положение? Най-често застоят във фитнеса се получава, когато мускулите привикнат към тренировката и спрат да растат. В този случай е необходимо да увеличите интензивността и да изненадате мускулите. Ще се спрем на 5 начина, с които да преодолеете мъртвата точка.
 
Суперсерии
 
Суперсериите са техника при която една серия от едно упражнение е последвана веднага от втора серия от друго (различно) упражнение. Упражненията могат да бъдат за различни групи мускули или за една и и съща група. Ефективността е по-голяма, когато двете упражнения от суперсерията са за мускули антагонинисти като например гърди и гръб, бицепс и трицепс, квадрицепс и задна група на бедрото. Ако пък искате да повишите интензивността на някоя скучна тренировка, може да направите суперсерия за един и същи мускул.
 
Разтоварващи серии
 
Разтоварващите серии са полезни, когато е нужно да се преодолее точката на отказ. Стигнете ли до нея, намалете тежестите и продължете. Дроп серии включвайте внимателно в тренировката, не повече от едно вдигане на мускулна група. Хубаво е да правите дроп серията последна, понеже изисква сила и доста енергия.

 
Много на брой повторения
 
Друг начин да повишите интензивността на тренировка е да намалите тежестите и да увеличите броя на повторенията. Не прекалявайте с този метод. Големите тежести с малък до умерен брой повторения (6 до 10) са най-сигурната стратегия за покачване на мускули и маса. Чудесен начин да събудите и да изненадате мускулите си. Серия с много на брой повторения може да правите специално за предмишницата или прасците. Тези области се нуждаят от много повторения, за да се постигне обем.
 
Приоритет
 
Ако искате да обърнете повече внимание на слабите групи мускули е нужно да тренирате първо тях. Дайте предимство на упражнения, в изпълнението на които сте по-слаби. Приоритизацията би могла да бъде прилагана дълго време, ако се налага, тъй като слабите области могат да бъдат много упорити във времето и трудно се подават на обработка.

 
Техниката 10 х 10
 
Една техника от миналото с която да изненадате мускулите. При нея се тренират отделните групи мускули с 10 серии от по 10 повторения. Понеже мускулите свикват с определен брой упражнения и серии, това ще бъде едно нарушаване на навика и ще доведе до преодоляване на застоя. Особено ефективна за малките групи от мускули. Бъдете внимателни с този метод, защото може лесно да претренирате, но пък си заслужава, защото може да засили мускулния растеж.
 
При този метод почти гарантирано получавате мускулна треска, по която може да разберете точно коя част на мускулите натоварвате. Много често не натоварваме правилната част, дори правилния мускул поради неправилно изпълнение на упражнението или неправилно подбрано упражнение.
 
Препоръчани продукти за мускулна маса и обем
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не че съм заклет фитнес маниак, основно тренирам други спортове, но не ра ...
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Интересно

"Сред всички странни форми на йогата, практикувани по света (пилатес, бокс, спининг), впечатление прави Антигравитационната йога, където позите се практикуват от провесен от тавана "хамак". Такава тренировка може да ви направи много гъвкав и добре разтегнат, но участниците често се оплакват от особена "йога" миризма, пропита в хамака."

Реклама
Copyright © 2007 - 2023 silabg.com