сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Застоят във фитнеса - да преодолеем "платото"

Застоят във фитнеса - да преодолеем "платото"

Платото трябва да бъде географски символ на картата, а не ограничаващ фактор във Вашите тренировки. Когато говорим за спорт и по-конкретно за бодибилдинг, платото се описва по следния начин: период по време активно спортуване, в който не се наблюдава положителен прогрес в представянето дори и при най-старателни тренировки. Неслучайно хората с опит в залата го наричат „плато на отчаянието“ или застой. Онзи период, в който правите сгъвания с дъмбели за бицепс ден след ден, без да има видими резултати – тогава разбирате защо го наричат така.

Всички знаем, че мускулите растат, когато ги подтикваме към хипертрофия, карайки ги да изпълняват задачи отвъд настоящите им способности. Не един път сме споменавали как тялото ни изгражда толеранс и навици към начина по който се опитваме да му влияем. Независимо дали става дума за цикличност със суплементи с цел оптимизиране на усета на рецепторите ни към тях или, например, почивка от кафето, защото вече не го усещаме по начина по който ни действаше в началото (освен ако не го пием в промишлени количества). 
 
С дадените примери искахме да Ви убедим, че мускулите изграждат толеранс и свикват с натоварванията, на които ги подлагате, което пък ги оставя в онзи период на застой, за който заговорихме в началото. Докато не разберете причината за „еднаквото“, ежедневното и неразличното натоварване и не го поправите, вие ще останете в периода, в който силата и мускулната маса ще са едни и същи с всеки изминал ден. Мускулния растеж и силовите постижения, които гоните винаги ще ви се изплъзват.


Добре, каква е стратегията, която трябва да приложите?
Ако още не сте разбрали, ще ви го цитираме - „Промяна“ !
Ако тренировъчната ви програма от дълго време е една и съща, вие каните застоя в живота си. Правите ли едни и същи упражнения с еднакъв брой повторения, вдигайки идентични тежести ден след ден? Мускулът се приспособява към работата, която го карате да върши с тези тренировки и отрича растежа просто защото не вижда смисъл в това, тъй като тялото ви вече е развило способността да се справя с наложеното му.
 
Променете тренировъчната си рутина!
Застоят основно е налице, когато тренировъчния интензитет не представлява предизвикателство за тялото. 

Решението: увеличавате интензитета. Ако не чувствате желания мускулен растеж – увеличете обема работа, към която тялото ви е привикнало. Вместо сгъване за бицепс в  4 или 5 серии с 10 повторения, увеличете броя на сериите на  8 или 9 (или номера повторения в серия). Мускулът ще отговори на промяната и растежа ще продължи. 

Може би платото е продукт на оттегчението?
Разнообразие? Да, точно така! Онзи уред, който сте се чудили защо и за коя мускулна група е, опитайте го! Разнообразете тренировката с кардио или плуване, ако тови ви влече. Кросфит начина на трениране също би внесъл нов полъх в еднообразието, на което сте се нагледали в залата и е доста добър избор, ако сте решили да чистите излишни мазнини и да увеличите капацитета на белите си дробове например.

Вариациите за изпълняване на дадено упражнение са изключително много, така че разнообразявайте. По този начин ще успеете да преоткривате любими упражнения и да изготвите поне няколко индивидуални и същевременно любими тренировъчни режими. Нещото, което не искате е да допуснете, е това плато да се превърне в трап на бъдещите ви цели и мечти.


 
Суплементите
Защо не смените или добавите нещо към суплементарната програма? Класически суплементи като креатина, независимо формата му, биха оптимизирали тренировките. Винаги сме казвали, че най-важно е възстановяването (та нали именно тогава растем), така че ако не протеинова пудра, добавете аминокиселини към храненията и около тренировките си. Сменете марката и опитайте нещо ново.

Финални думи
Сменяйте периодично тренировъчните методи, типа храна или времето за сън вечер. Което ни напомня за нещо - кога за последно успяхте да дремнете следобед? Просто променете нещо, променете типа упражнения, променете часа за тренировка предизвикайте телата си и оберете плодовете на вашето старание. По този начин ще добавите и допълнителни знания за силовите и интензивни изпълнения, бодибилдинга и най-важното ще опознаете възможностите на тялото си, което ще ви е от ползва всеки ден.
 
СилаБГ Тийм
Топ продукти за твоята тренировка
125
.
00
лв.
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не че съм заклет фитнес маниак, основно тренирам други спортове, но не ра ...
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Интересно

"Ако тренирате за експлозивна сила и целите повече сила в единични максимални повторения от изпълнение от клек, пропуснете кардио програмата след вдигане на тежести в деня за крака."

Реклама
Copyright © 2007 - 2024 silabg.com