сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Магнезиевият Стеарат

Магнезиевият Стеарат

„ОПАСНОСТТА“Няколко компании, както и редица „специалисти“ по алтернативна медицина нададоха вой за опасността от магнезиев стеарат използван в редица хранителни добавки, като във всеки случай на „загриженост“ се забелязва рекламирането на техните собствени продукти обикновено с липса на достатъчно концентрация на хранителни вещества, за парите, които струват. Производството на качествени хранителни добавки е доста по-сложно, отколкото хората си представят. Има множество променливи в хранителните вещества, които влияят на плаването и залепването им. Това включва размера на съставките, влаговото съдържание, химичната им природа, разтворимостта и кохезивното им поведение. Тези фактори варират в различните продукти, както се различават и нарастват видовете съставки в тях. Компании, на които не им пука за качеството на продуктите им, влагат големи количества магнезиев стеарат (МС) в производствения процес само и само да могат машините им да работят на пълни обороти, но те също така не влагат и много заинтересованост в качеството на останалите съставки в продуктите им. Това се случва най-често при производството на таблетки, което е и причината за трудната им разтворимост при повечето хора.

Друга група укоряваща употребата на МС са маркетингови компании продаващи да речем плодови сокове с драстична надценка, или производители на течни витамини, които ще се радват да ви обяснят, че течният им продукт не е изгубил всичките си хранителни вещества седмици преди вие да имате шанса да го опитате – това са все измами и грабежи над крайния потребител. Основното „проучване“ цитирано от повечето анти МС търговци няма нищо общо с магнезиевият стеарат или хранителните добавки и може да бъде счетено за напълно неуместно. Подобни случаи накараха много хора да се страхуват да приемат хранителни добавки във формата на таблетки и капсули. Злословието за МС, не е нищо повече от търговски трик и ние бихме искали да ви предпазим от заблуди, като ви разясним фрагмента на изопачаване на истината при такива твърдения.

ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ:Магнезиевият стеарат или наричаният още октадеканоична киселина, или магнезиева сол е бяла субстанция, която на стайна температура се намира в твърдо състояние. Състои се от един йон стеаратна киселина и един магнезиев катйон. Топи се при около 88 0C, не се разтваря във вода и по принцип се счита за безвреден при консумация под 2500 mg/kg за ден. През 1979г. FDA (администрацията по храните и лекарствата в САЩ) го обявява за безопасен. „Няма никакво доказателство или налична информация за . магнезиевият стеарат . която да показва, или предполага въз основа на някакви разумни и смислени подозрения риск за обществото при употребата му в количествата, които се потребяват в момента или се очаква да бъдат използвани в бъдеще.“
    МС е често използван като разредител в производството на медицински таблетки, капсули и прахове (както и при хранителните добавки). Веществото е използвано тъй като има лубрикантни свойства и пречи съставките да се слепват с машините от производствения процес, при който химическите вещества са компресирани във формата на таблетки. Проучванията показват, че МС може да повлияе на времето за освобождаване на съставките в таблетките, но не влияе на тяхната биологична стойност. МС е използван също при „слепването“ на захарта при някой захарни бонбони или дражета, както и в някои бебешки храни. В чистата си прахообразна форма има риск от прахова експлозия, въпреки че това му свойство се счита за незначително слабо и неизползваемо в индустрията. МС се извлича както от животински, така и от растителни мазнини и се съдържа в редица храни. Лесно се метаболизира в олеинова киселина, която се среща в зехтина. Стеаричната киселина е уникална сред останалите наситени мастни киселини с това, че не повишава нивата на LDL холестерола (лош холестерол).

ХРАНАТА:    Както споменахме по-горе МС се съдържа в редица храни. Един от най-богатите източници на мастната киселина е какаото (10-12%). Много лесно можем да си набавим 5гр. МС само от едно блокче шоколад. Този пример служи като контраст за това че в една капсула от някаква хранителна добавка се съдържа средно между 1 и 2% стеаратна киселина, или 10-20mg, или то 1 до 2 грама в цяла опаковка, което е повече от 2 пъти по-малко от количеството в само едно блокче шоколад. Стеаратната киселина е често срещана в месото, птичите и млечни продукти, рибата, яйцата и зърнените храни. На ден средният прием на стеаратна киселина от здрави мъже и жени е между 6 и 9 грама, като това ни най-малко не пречи на усвояването на хранителните вещества приети от тях с храната.

ДОБАВКИТЕ:Друго опровержение на теорията за токсичността на МС са хилядите спортисти и хора водещи здравословен начин на живот, които пият витамини и минерали, както и редица други хранителни добавки в продължение на десетилетия и продължават да са в отлично здраве за възрастта си, като някои от тях са на по 80-90, та дори и 100 години. Ако МС наистина бе така вреден, защо ли до сега няма нито едно доказателство за това, въпреки наличието на достатъчно голяма група от хора в различни възрастови и социални групи подлежащи на обективна статистическа извадка. Отговорът е, че не е. Това може само да ви успокои, че ако до сега сте си купували някакви хранителни добавки с доказан произход, то вие само сте подпомогнали здравето си, а не сте си навредили поради дезинформация.

Заб.: Естествено за хора в не идеално здраве имащи гастрит или язви, за които покаченото киселинно ниво породено от приема на таблетки и капсули може да се окаже проблем, препоръчваме да приемат от многото алтернативи на дражета и продукти на прах, които дразнят по-малко стомаха.
Препоръчани добавки с магнезий
40
.
00
лв.
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
2015-08-30 | 08:33:25
Красимира
Провурявам съставката като елемент в хранителна добавка.
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Чудесно! Вие сте най-силните в БГ !
Интересно

"Хормона на растежа (growth hormone) е протеин, който се произвежда от хипофизната жлеза. "

Реклама
Copyright © 2007 - 2020 silabg.com