сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Миостатинов дефицит

Миостатинов дефицит

Миостатин (също известен, като растежен разграничителен фактор 8 – GDF8) е секретиран трансформиращ растежния фактор бета протеин, който блокира растежа на скелетната мускулатура.

Миостатинът се произвежда основно в мускулите, като циркуира в кръвта и въздейства на мускулната тъкан свързвайки се с клетъчно обвързан рецептор наречен активин тип 2. Тези рецептори модулират лигандите принадлежащи на трансформиращ растежен бета фактор.

Те са въвлечени в множество физиологични процеси, включително растеж, клетъчно делене, хомеостаза, остеогенеза, апоптоза и много други функции. Няколко лиганди, които подават сигнал чрез активин тип 2 рецепторите регулират мускулния растеж.Животни, генетически лишени от производство на миостатин, или такива третирани с препарати като фолистатин (протеин имащ функцията да блокира с вързването на миостатин с активен тип 2 рецепторите) имат значително по-големи мускули. Гена в който е закодиран миостатинът е открит през 1997г.Учените открили го също произвеждат щам от мутирали мишки, при които въпросният ген липсвал. Тези мишки имали приблизително 2 пъти повече мускулатура от нормална мишка. Покачването на мускулна маса е бързо и без каквато и да била промяна в хранителния режим или хормоналните нива на мишките с нулево съдържание на миостатин в кръвта.Колкото и приятно да звучи това, нулевите нива на миостатин крият своите опасности. Огромното покачване на мускулна маса и сила води до много по-натоварващо съкращаване, което поражда опасност от скъсване на мускулни влакна, които макар и уголемени не стават по здрави.Забелязва се, че сухожилията на мишките са изтънени и намалена фибропластна плътност, както и намалено съдържание на колаген тип 1. От тук следва, че с цел запазване на здравето на тестовите субекти (хора или животни) третирането с фолистатин трябва да бъде с внимателно изчислени дози, които само да намаляват действието на миостатин, без да го премахват.
Има регистрирани естествени миостатинови нули сред един представител на порода кучета и селектирани породи крави. Във всичките случаи се наблюдава огромно покачване на мускулна маса.За разлика от мишките, при които генът бил увреден, естествената мутация при кравите водеща до липса на миостатин води до делене и умножаване на мускулните влакна, а не до тяхното уголемяване. При тях липсва слабост в сухожилията, и те са в перфектно здраве. Мутацията съществува и при хората, но тя е изключително рядка. През 2004 и 2005 в Германия и САЩ са регистрирани единствените 2 случая на деца родени с такъв мутирал ген.Тестовете с хора болни от мускулна атрофия и кахексия се извършват от не отдавна под строг контрол, като за момента миостатинови инхибитори нямат разрешение да бъдат продавани като лекарствени средства и всякакво предлагане на такива са спекулации от страна на фармацефтични компании.Изследванията за сега показват, че освен впечатляващо покачване на мускулна маса, тестовите мишки покачват костната си плътност. Изглежда, че ниските нива на миостатин предпазват от остеопороза, увеличавайки костната плътност и здравина, както и намаляват риска от поява на диабет тип 2 и затлъстяване.Тъй като генното инженерство е все още по-скоро обект на научната фантастика ние ще ви дадем няколко съвета за прием на хранителни добавки и спазване на определен режим, които ще ви помогнат безопасно да намалите нивата на миостатин в мускулите си:На първо място тренирайте. Физическите упражнения с тежести доказано редуцират въпросният белтък, като разбира се и тук трябва да подходите с внимание. Тренировките ви трябва да са анаеробни с голяма тежест и интензивност. Не трябва да се увличате в броя повторения в сериите и почивките между тях.Престой над 1 час във фитнес залата води до стрес повишаващ нивата на кортизол, а кортизола и миостатина взаимно повишават своите нива, а това и в двата случая води до загуба на мускулна маса и натрупване на мазнини. Ако все пак в своето ежедневие не можете да избегнете стреса е добре да приемате смъкващи нивата на кортизол продукти, каквито са антиоксидантите.Един от най-мощните и подходящи за косвеното притъпяване на действието на миостатин антиоксиданти е ресвератролът.

Не се подлагайте на безсъние или недоспиване. Сънят е изключително важен както за растежа на мускулите, така и за тяхното запазване. Опитвайте се да спите по минимум 8 часа на денонощие. Качественият сън увеличава секрецията на растежният хормон, който от своя страна сваля тези на миостатин.Ние добре разбираме, че в днешно време добрият сън може да се окаже лукс, но и за това има хранителни добавки, които значително оптимизират този процес, като ви вкарват по-бързо в трета фаза на съня за да се наспите по-бързо, правейки ви  отпочинали и готови за предизвикателствата на ще един натоварен ден.Подсигурете си обилно на протеини и свободни аминокиселини меню. Те имат основна роля в белтъчния и ензимния синтез. Подпомагат мускулното възстановяване и растеж, здравословното храносмилане, метаболизма и изгарянето на мазнини, имунната функция и общото здраве, настроението, концентрацията, съня и сексуалния апетит.

Независимо дали сте начинаещ спортист, или дългогодишен професионалист, качествените протеин и аминокиселини са хранителни добавки със задължителен статут.Използвайте креатин за да подтиснете миостатина и подпомогнете изграждането на мускулна маса. Креатинът хидратира мукулната клетка, което увеличава силата, обема, издръжливостта и потока на хранителни вещества в нея. Намалява умората, ускорява възстановяването, а повишените сила и издръжливост водят до подобряване резултатите ви. Креатинът е най доказалата се хранителна добавка в бодибилдинга през последните 30 години.Консумирайте богати на желязо храни, като чисти меса, риба, ядки и спанак. Желязото се е доказало, като незаменим минерал за развитието на здрава мускулна тъкан. Тези храни са богати и на витамини от групата B и ненаситени мастни киселини, които поддържат здравословни нива на метаболизъм, енергия и мускулно развитие.

Включването на коензим Q10 като хранителна добавка в хранителния ви режим също се явява полезно оръжие срещу миостатина. Q10 се среща естествено във всяка клетка на човешкото тяло и ускорява мускулното развитие възстановявайки уморената мускулна тъкан. Освен това той катализира производството на АТФ, като това го прави отговорен за производството на 95% от  производството на цялата клетъчна енергия.


СИЛА БГ Тийм!
Всичко необходимо за твоите тренировки за маса
49
.
00
лв.
25
.
00
лв.
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
2011-09-25 | 01:01:01
Иво
Много интересна статия. Много много поздрави на екипа.
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Споменати продукти
Последни коментари
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Чудесно! Вие сте най-силните в БГ !
Интересно

"Л-карнитинът е най-популярният суплемент за изгаряне на мазнините, особено когато е съчетан с нисък прием на въглехидрати. Той е съществен за пренасяне на мазнините в митохондрията на клетката, където те се изгарят за енергия. "

Реклама
Copyright © 2007 - 2020 silabg.com