сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Може ли спортът да ни предпази от коронавирус?

Може ли спортът да ни предпази от коронавирус?

Лятото ни отдалечи от страха и изолацията, които съпътстваха началото на пандемията от Covid-19, то повишаването в броя на случаите и студеното време напомнят, че коронавируса все още не си е отишъл. Как да се предпазим от коронавируса и може ли спортът да ни помогне? 
 
Научни изследвания показват, че умереното движение спомага за намаляване заболеваемостта от вирусни инфекции, грип, пневмония и други, а в някои случаи намалява симптомите и подобрява състоянието на болни от диабет или сърдечни заболявания. Спорта и редовните тренировки спомагат на тялото да се пребори по-бързо с инфекциите и грипо подобните симптоми.  Причината – лекият спорт и активност подобряват значително функцията на сърцето, увеличава костната плътност и предпазва от редици наранявания. Освен това спортът значително намалява напрежението, тъй като ви освобождава от стреса и всички негативни мисли. Друга полза на леките или умерени тренировки е повишаване на кислорода в клетки, поддържане на висока мускулна издръжливост. Спортът енергизира тялото, като значително подобрява концентрацията.Умерените тренировки спомагат за повишаване на имунната ви система, което от своя страна означава, че ще ви помогне да защитите тялото си от Covid-19. Това обаче съвсем не означава да спортувате седмица или месец и след това да преустановите своите тренировки или да направите маратон в парка, след което със седмици да не обувате спортния екип.
 
Според проучването и д-р Клер Стивс, преподавател в Лондонския кралски колеж, най-добрият метод за поддържане на физическата ви активност и съответно повишаване на имунитета ви, е чрез спазване на график за тренировки и разбира се диета, която да включва храни богати на витамини и минерали.


 
Спортувайки с цел здраве, предпазвате от вируси тялото си и подсилвате имунната си система, то трябва да имате предвид, че ефектът на тренировки може да се окаже негативен, ако прекалявате. 
 
Прекаляването с физическата активност може да доведе до влошаване на нашето здраве, показва друго проучване по темата . Причината – свръх интензивните тренировки натоварват сърцето, като значително повишава сърдечния пулс, с което намалява изтласкването на достатъчно кръв, което от своя страна влошава нормалната функция на органите, като намалява тяхната продуктивност. 


 
Проучването показва, че интензивното ходене, джогингът или тренировките за по-малко от час наистина имат полза върху човешкото здраве, като подсилват имунитета, не позволяват затлъстяване, намаляват симптомите на сърдечни заболявания или диабет. Според данните рязкото покачване на физическа активност и натоварване ще доведе и до отслабване на имунната защита на организма.
 
Как да тренираме ако ни е страх да посещаваме залите за групови занимания?
 
Първото нещо, за което предполагам сте се сетили – спортуване в парка или на спортни площадки на открито. Това е алтернатива номер 1, която е може би най-предпочитаният избор. Разбира се това не е единственият ни избор за тренировки. Можете да си купите тежести, за силовите тренировки, ластици или въже за скачане например, с които да направите кардио упражненията. В социалните мрежи и платформите за видеосподеляне има стотици видеа, които дават пример, за това как да тренираме у дома.


 
Д-р Клер Стивс препоръчва да тренираме до 30 минути дневно, като това е напълно достатъчно, за да повишим физическата си активност, да поддържаме защитната функция на организма и да останем в перфектна форма.

Освен спортът, личната хигиена и спазването на социална дистанция са от изключително значение, когато искаме да предпазим себе си и всички наши близки от заразата.  
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не че съм заклет фитнес маниак, основно тренирам други спортове, но не ра ...
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Интересно

"Можете да определите приблизителния максимален сърдечен ритъм, с който организма ви е в състояние да се справи, като извадите годините си от 220. В зависимост от вашето физическо състояние и ниво на активност тази цифра може да варира с 20 удара в минута."

Реклама
Copyright © 2007 - 2024 silabg.com