сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Можем ли да си възвърнем обонянието след Covid?

Можем ли да си възвърнем обонянието след Covid?

Един от най-често срещаните симптоми на Covid-19, е загубата на обоняние. Учените едва сега започват да си задават въпроса защо вирусът причинява това и дали влияе по различен начин на обонятелната система от другите вирусни инфекции. „Какви са шансовете да загубите обонянието си? Колко трае?" Това основните тревоги, които се срещат при сблъсък с COVID-19.  

Носът е едно от основните места, където SARS-CoV-2, навлиза в тялото. Изследователите вече са идентифицирали два вида назални клетки - бокалови и ресничести клетки - които са вероятните входни точки за него. Разбирането на това кои части от обонятелната система са засегнати е първата стъпка към отговорите на въпроса как вирусът нарушава способността ни да усещаме ароматите.

Обонятелните неврони работят чрез преместване на заредени йони през техните мембрани. Ако COVID-19 промени концентрацията на йони около тези клетки, това прави невъзможно невроните да изпращат сигнали към мозъка. Имунният отговор също може по някакъв начин да наруши системата или възпалението може да засегне частта от мозъка, която обработва миризмата. Дори при някои ранни пациенти остават много въпроси без отговор. Защо някои хора се възстановяват след няколко седмици, докато други не? Ще причини ли COVID-19 трайна загуба на мирис при някои хора? И „скача” ли вирусът от обонятелната система в мозъка?Отговорът може би е Ароматерапията?
Въпреки, че не е лечение, тренировката за миризма е форма на физиотерапия за носа. Изисква се да работите с четири етерични масла - роза, лимон, карамфил и евкалипт - за стимулиране и усилване на нервите в носа, които са отговорни за миризмата. За да бъде ефективно, на възстановяващите пациенти се препоръчва да подушат всяка бутилка до 20 секунди, два пъти на ден, в продължение на минимум четири месеца.
 


Изключително важно е наистина да се съсредоточите и да се концентрирате върху това, което миришете, за да проработи. Специалистите призовава хората да си представят на какво миришат тези масла, за да предизвикат това усещане и емоционалните връзки, които човек може да има с евкалипт или лимон, спомените, свързани с карамфил или роза.


 
Съвкупност от доказателства предполага, че обучението за обонянието може да бъде ефективно, но все още няма достатъчно проучвания дали работи на 100% за загуба на миризма на COVID-19. Опитът да се опише безмирисно съществуване е труден и състоянието често се приема по-малко сериозно от другите сензорни загуби.  За това и много често, този проблем се подминава макар, че не коства почти никаква работа и време върху него. Ние от СИЛА БГ горещо ти препоръчваме, в случай,  че и ти страдаш от загуба на обоняние, да не губиш време и да решиш проблема си сега.

СИЛА БГ Тийм!
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не че съм заклет фитнес маниак, основно тренирам други спортове, но не ра ...
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Интересно

"Симптомите на високите нива на кортизола са задържане на вода, излишни мазнини в централната част на тялото и неуспех при покачване на сила и мускулна маса. Коремните мазнини са изрично обвързани с високи нива на кортизола, защото те притежават четири пъти повече кортизолни рецептори и са по-богато кръвоснабдени."

Реклама
Copyright © 2007 - 2024 silabg.com