сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Проблемите след COVID-19 и как да се справим с тях

Проблемите след COVID-19 и как да се справим с тях

Тежкият остър респираторен синдром коронавирус 2 (SARS-CoV-2) е патогенът, отговорен за пандемията на коронавирусната болест 2019 (COVID-19), която доведе до глобални здравни кризи и ограничени здравни ресурси. С нарастването на популацията от пациенти, възстановяващи се от COVID-19, е от първостепенно значение да се установи разбиране за здравните проблеми, които ги заобикалят. COVID-19 сега е признат за многоорганна болест с широк спектър от прояви. Подобно на пост-острите вирусни синдроми, има все повече съобщения за продължителни ефекти след остър COVID-19. В тази статията ще те запознаем с евентуалните последствия, които можеш да изпиташ в дългросрочен план, след прекаран COVID-19.

Ранните доклади предполагат остатъчни ефекти от инфекцията с SARS-CoV-2, като умора, гръдна болка, когнитивни нарушения, артралгия и спад в качеството на живот. Цялостното разбиране на нуждите от грижи за пациентите след острата фаза ще помогне за развитието на инфраструктура за клиники за COVID-19, които могат да бъдат оборудвани за предоставяне на помощ в амбулаторни условия.

Вече се появяват ранни доклади за пост-острите инфекциозни последици от COVID-19, като проучвания от Съединените щати, Европа и Китай докладват резултати за тези, които са преживели хоспитализация поради остър COVID-19.  Наблюдателно проучване от 38 болници в Мичиган, САЩ оценява резултатите от 1250 пациенти, прекарали COVID-19 тежко . 32,6% от пациентите съобщават за постоянни симптоми, включително 18,9% с нови или влошени симптоми. Най -често се съобщава за задух при ходене по стълбите (22.9%), докато други симптоми включват кашлица (15.4%) и постоянна загуба на вкус и/или мирис (13.1%). Умората (53.1%), диспнея (43.4%), болки в ставите (27.3%) и гръдна болка (21.7%) са най -често съобщаваните симптоми, като 55% от пациентите продължават да изпитват три или повече от тях, което води неминуемо до спад в качеството на живот.Хематологични последствия

Рискът от тромботични усложнения в пост-острата фаза на COVID-19 вероятно е свързан с продължителността и тежестта на хипервъзпалително състояние, въпреки че колко дълго това продължава, не е известно. Повечето лекари препоръчват приема на Аспирин и други антикоагуланти с цел превенция, по време и след болестта. Не на последно място, физическата активност и редовните тренировки, могат да бъдат чудесно допълнение към периода на възстановяване.
 
Сърдечно -съдови последствия

Болка в гърдите е докладвана при до ~ 20% от преболедувалите от COVID-19 при 60-дневно проследяване, докато продължаващото сърцебиене и гръдна болка са докладвани съответно при 9 и 5%, след 6-месечно проследяване. По време на пандемията на COVID-19 е отбелязана повишена честота на стресова кардиомиопатия в сравнение с периодите преди пандемията (съответно 7,8 спрямо 1,5–1,8%), въпреки че смъртността и повторната хоспитализация при тези пациенти са сходни. Приема на Омега-3 мастни киселини и хранителни добавки подпомагащи работата на сърдечно-съдовата система се препоръчват с цел превенция и по-бързо и ефикасно възстановяване.
 
Невропсихиатрични последствия

Подобно на хроничния пост-SARS синдром, преболедувалите от COVID-19 съобщават за пост-вирусен синдром на хронично неразположение, депресивни симптоми и лошо качество на съня. Други пост-остри прояви на COVID-19 включват мигреноподобни главоболия,  трудности с концентрацията и паметта.

Хората с COVID-19 изпитват редица психиатрични симптоми, които продължават или се проявяват месеци след първоначалната инфекция. Хроничната тревожност и отключването на паник атаки са малка част от последствията, които може да имате в следствие на изкарания вирус. Приема на хранителни добавки, като валериан, 5-HTP и GABA, може да повлияят положително тревожните разстройства. Разбира се, това трябва да се случи само след консултация с лекар.Ендокринни последици

Ендокринните прояви в пост-острата форма на COVID-19 могат да бъдат последици от директно вирусно увреждане, имунологично и възпалително увреждане, както и ятрогенни усложнения. Предшестващият диабет може първо да стане очевиден по време на острата фаза на COVID-19 и обикновено може да се лекува дългосрочно с други средства, различни от инсулин, дори ако първоначално е свързан с DKA. COVID-19 също така представя рискови фактори за деминерализация на костите, свързани със системно възпаление, обездвижване  и недостатъчност на витамин D. За това и ежедневния прием на Витамин D, може да бъде от изключителна полза за здравето на костите и ставите.
 
Стомашно -чревни последствия

Не са докладвани значителни стомашно-чревни последствия при преболедувалите  COVID-19. Продължителното отделяне на фекални вируси се наблюдава при COVID-19, като вирусната рибонуклеинова киселина се открива за средна продължителност от 28 дни след появата на симптомите на инфекция с SARS-CoV-2 и продължава средно 11 дни след отрицателни респираторни проби.

Способността на чревната микрофлора да променя хода на респираторните инфекции е била призната по -рано при грип и други респираторни инфекции. За това и приема на пробиотици, които възстановяват полезните бактерии в стомаха, може да подпомогне възстановяването след прекаран COVID-19.
 
Дерматологични последствия

Преобладаващото дерматологично оплакване е косопад, който се наблюдава при приблизително 20% от пациентите. Загубата на коса може да се дължи на вирусната инфекция или в резултат на стресова реакция.  За да се избегне този ефект, експерти препоръчват да приемаме повече хранителни добавки съдържащи колаген, тъй като те намаляват косопада и подобряват значително състоянието на кожата, косата и ноктите.


 
Предвид глобалния мащаб на тази пандемия е очевидно, че здравните нужди на пациентите с последствия от COVID-19 ще продължат да се увеличават в обозримо бъдеще. Изпълнението на това предизвикателство ще изисква използване на съществуващата амбулаторна инфраструктура, разработване на мащабни здравни модели и интеграция между дисциплините за подобряване на психическото и физическото здраве на оцелелите от COVID-19 в дългосрочен план.

Източник: https://www.nature.com/articles/s41591-021-01283-z

СИЛА БГ Тийм!
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не че съм заклет фитнес маниак, основно тренирам други спортове, но не ра ...
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Интересно

"Когато хапвате храни богати на захар, инсулиновите нива рязко скачат. Това кара мускулните клетки да приемат захарта (глюкозата в кръвта ви) и да я съхрянят под формата на гликоген. Инсулина обаче изпраща захарта и в мастните клетки, които я превръщат в мазнина, което пък потушава всякакъв изгарящ мазнините ефект, независимо колко е интензивна е тренировката ви. Така, че хапването на захар е определено е лошо и не е препоръчително. Единствения момент, когато захарта е необходима и намира приложение е веднага след тренировка."

Реклама
Copyright © 2007 - 2024 silabg.com