сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Най-опасните вещества в храните

Най-опасните вещества в храните

Ако твоят хранителен режим включва повече от една газирана напитка, пържени картофки, сандвич с деликатеси или консерва супа, може би не си наясно какво точно вкарваш в организма си. Освен голямото количество наситени и транс мазнини, захар и натрий, много от масовите храни съдържат и химични добавки, които могат да навредят на здравето. Дори хранителни продукти, смятани за здравословни, подобно на млечните и някои видове ориз - могат да включват химикали с потенциално вредно въздействие. Виж кои са 10-те най-опасни химически вещества в храната и разбери как ги избягваш.
 

10. Нитрати
 
Тези съставки се използват, за да запазят цвета и вкуса при обработване на сушени меса и риби и могат да се открият в преработено месо като бекон, деликатеси и хот-дог. В изследване, проведено през 2010 година в Харвард, дневна порция от 50 грама преработено месо се свързва с 42% по-висок риск от сърдечно-съдови заболявания и 19% по-голям риск от диабет тип 2. счита се, че нитратите са причина за подобни резултати. Учените забелязват, че при животните нитратите могат да доведат до появата на атеросклероза (втвърдяване на артериите) и намалена поносимост към глюкоза. Според Cancer Society, те увеличават риска от рак при животните. Техният ефект върху хората все още е неизвестен. Може да намалиш риска от здравословни проблеми, като консумираш повече необработени, органични видове месо. Според учените от Харвард, една порция обработено месо на седмица води до сравнително малък риск за здравето.


 

9. Живак
 
Страхът от натравяне с живак предизвика отрицателна реакция срещу консумацията на риба, което оказва негативно влияние, тъй като в рибните продукти се съдържат значителни количества здравословни Омега-3 мазнини. Правителството на САЩ насърчава рискови групи, включително бременни, кърмещи жени и деца, да избягват риби с голямо съдържание на живак като акула, риба меч, лосос и кралска скумрия. Отравянето с живак може да доведе до нарушение в сетивата, липса на координация в движенията, мускулна слабост и неправилно неврологично развитие при децата. Агенцията за защита на околната среда съветва: „Степента на излагане на живак зависи от количеството и вида на консумираната риба. Основният фактор, който определя здравето на отделния индивид е свързан с количеството и вида на рибата, която се консумира.”


 

8. BPA
 
Бисфенол А (BPA) се съдържа в покритието на консервите и пластмасовите бутилки. Той може да бъде открит също във въздуха и водата. Хората са изложени на този потенциално опасен химикал основно чрез храната. BPA се абсорнира в храни и напитки, особено, при нагряване на опаковка, съдържаща BPA. BPA е агент, който нарушава ендокринния баланс и според Националния институт по екология и здраве може да играе роля при хормонални видове рак като този на гърдата и простата. BPA се свързва и намаляване на количеството сперма, поведенчески проблеми, затлъстяване, диабет тип 2 и проблеми, свързани с имунната система. В Остин, Тексас, токсикологът Патриция Розен споделя, че BPA вероятно представлява по-нисък риск, когато е в малки количества. Консумацията на прекомерно много консервирани храни или силното излагане по друг начин, може да доведе до риск. Като предпазна мярка, Розен препоръчва да се ограничи употребата на консервирани продукти и да не се загряват храни и напитки, пакетирани в пластмасови опаковки. 
7. Арсен
 
Арсенът се среща естествено в подпочвената вода. Когато е с неорганичен произход и достатъчно количество от него попадне в питейната вода или замърси селскостопанската почва, може да окаже вредно въздействие върху здравето. Според Световната здравна организация, дългото излагане на арсен може да доведе до рак и проблеми с кожата, както и да предизвика потенцилани проблеми в развитието, сърдечно-съдови болести, невротоксичност и диабет. Регулирането на питейната вода предотвратява проблеми с арсенът, но в същото време консумацията на големи количества ориз може да се окаже опастна в това отношение. Съветите за намаляване на излагането на арсен включват добро изплакване на ориза преди готвене и съотношение на приготвяне 6 чаши вода към 1 чаша ориз.


 

6. Изкуствени оцветители
 
В проучване, публикувано през ноември 2007 година в The Lancet от учени от университета в Саутхаптън, се открива „значителен отрицателен ефект” върху вниманието при деца на възраст 3, 8 и 9 години, след консумация на напитка, съдържаща изкуствени оцветители. Изследването заключава, че оцветяващите добавки в храните повишават хиперактивността при подрастващите. Тези резултати убеждават намиращата се в ЕС Агенция за хранителни стандарти да призове за забрана на няколко изкуствени оцветители (включително Син no. 1 и Жълт No. 5). Мета-анализ, публикуван в списание American Academy of Child and Adolescent Psychology през януари 2012, също сочи категоричната връзка между изкуствените оцветители и синдрома на дефицит на вниманието и хиперактивност (ADHD). Учените отчитат, че 8% от децата, страдащи от този синдром проявяват симптоми, свързани с оцветителите в храната. Родителите могат да предпазят подрастващите, като ограничат приема на храни, съдържащи подобни оцветители.

 

5. Изкуствени подсладители
 
Изкуствените подсладители като аспартам, сахарин и ацесулфам калий могат да предизвикат някои неочаквани странични ефекти. Макар да се очаква, че содата или храна с ниско до нула съдържание на калории ще доведат до по-малък калориен прием, проучванията показват, че те всъщност биха могли да покачат теглото. Статия, публикувана в Journal of Biology and Medicine на университета в Йейл, заключва, че изкуствените оцветители не успяват да отключат механизма, отговорен за засищането след консумация, а това насърчава апетита. Тъй като изкуствените подсладители са толкова сладки - стотици пъти повече в сравнение със захарта - могат да предизвикат глад за захарни изделия и зависимост. В резултат на това, диетичните напитки са в състояние да допринесат за затлъстяване и много проблеми, свързани с него, включително диабет.


 
4. BHA (Бутилхидроксианизол)
 
Тази съставка се използва като консервант и стабилизатор и е обозначена с рейтинг "висока степен на опасност" от работната група за опазване на околната среда (EWG), която го определя като агент с висок общ риск, тъй като може да допринесе за рак при хората. В своя доклад от 2011 г. относно канцерогенните вещества, Националната Програма по Токсикология на федералното правителство твърди, че BHA "с право може да се счита за канцероген при човека" на базата данни от проучвания върху животни. В допълнение, EWG заявява, че съществуват "сериозни доказателства", за действието му като инхибитор за нормалното функциониране на ендокринната система, което означава, че влияе негативно върху нея и има вредни ефекти върху развитието на репродуктивните, имунните и неврологичните функции.

Според Университета Бъркли Wellness в Калифорния, точните последствия от BHA все още са твърде неясни, но се препоръчва ограничаване на подобни продукти - той е част от много видове чипс, колбаси и зърнени закуски - като в същото време се насърчава консумацията на повече пълнозърнести и непреработени храни.

 
3. Карамел оцветител
 
Използван най-често в колата, карамел-оцветителят се изготвя чрез подгряване на захар или захарно съединение, като например царевичен сироп с високо съдържание на декстроза, и амониеви съединения, киселини или основи. Когато се приготвя с амоняк, може да съдържа две потенциално канцерогенни вещества: 2 - метилимидазол и 4 - метилимидазол. Въз основа на данните от проучване на Националната токсикологична програма, през 2011 г. щата Калифорния добавя 4 - метилимидазол към списъка на известните канцерогенни вещества в съответствие с Proposition 65.

Според Панамериканската здравна организация, последните изследвания установяват, че безопасните нива на прием вероятно са по-ниски, в сравнение с първоначалната оценка, като призовава политиците да подтикнат производителите да използват по-безопасни алтернативи. За да намалиш риска, провери списъка със съставки на храната, която консумираш и се опитай да избяхваш употребата на този оцветител. С изненада ще откриеш, че той може да се намери не само в колата и в продукти с думата карамел - а също така и в някои видове кайма, използвани в заведения за бързо хранене.


 
2. Диоксини
 
Според Световната здравна организация (WHO) диоксините са химични съединения, които потенциално биха могли да бъдат силно токсични. Тъй като в около 90% от случите човек се излага на тяхното действие посредством храната (месо, млечни продукти и риба), почти всеки е имал контакт с тях. СЗО предупреждава, че диоксините са "потенциално" токсични и могат да предизвикат проблеми с репродуктивността, развитието, хормоналната функция, имунните реакции и да насърчат появата на рак. "Живеейки в тази околна среда, винаги ще има някаква форма на излагане на токсини," споделя д-р Патриша Розен от токсикологията в Остин. СЗО съобщава, че много страни са изградили системи за наблюдение относно нивата на диоксин в храните. Розен предлага ограничаване на риска посредством намаляване приема на животински продукти като месо и мляко.
  
1. Органофосфати
 
Органофосфатите са сред най-често използваните пестициди в съвременното земеделие и представляват реална опасност за здравето на децата. Изследване, публикувано в Pediatrics през 2010 г., разглежда евентуална връзка между концентрациите в урината на диалкилни фосфатни метаболити на органофосфатите и синдрома на дефицит на вниманието и хиперактивност (ADHD) при деца от 8 до 15 -годишна възраст. Изследователите установили, че излагането на тези съединения - при обичайните нива за американските деца - може да допринесе за разпространението на ADHD в САЩ (в страната, ADHD се диагностицира в 11 на сто от децата в училищна възраст, според данни на CDC 2013 г.) Други изследвания, обаче, не показват наличие на връзка. Говорителят на Американската академия по хранене и диетология Хедър Мангиери, MS, RD заявява, че децата трябва да ядат много плодове и зеленчуци. " Излагането на пестицидите не може да бъде избегнато на 100% - но трябва да се сведе до минимум." Според нея, това може да се осъществи чрез избор на органични плодове и зеленчуци и чрез тяхното внимателно изплакване преди консумация.

 
Топ продукти за цялостно здраве
25
.
00
лв.
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Споменати продукти
Последни коментари
Не че съм заклет фитнес маниак, основно тренирам други спортове, но не ра ...
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Интересно

"Поради някаква причина компанията искаше да скрие съдържанието му от вас и конкуренцията. Сега мистерията е на път да бъде разбулена. USP са качили снимка със средната част на опаковката, която привлича вниманието с думите "CNS Stimulant" (стимулатор на централната нервна система) и eNOS Super Performance. Дали това е новият DMAA, който ще виждаме във всички суплементи от този род занапред? Не след дълго ще разберем..."

Реклама
Copyright © 2007 - 2024 silabg.com