сила бг магазин
сила бг медия
»
»
От кравата до шейкъра. Или как суроватъчният протеин достига до Вас.

От кравата до шейкъра. Или как суроватъчният протеин достига до Вас.

Протеин. Асоциацията, която доста хора правят моментално след като чуят за покачване на мускулна маса и бодибилдинг. Това е хранителната добавка, без която покачването на мускулна маса би било немислимо. Доста от хората, обаче, заклеймяват този суплемент, само защото нямат добри познания по темата и нямат ни най-малка представа от къде идва той. Често протеинът бива свързван със стероиди, хормони и най-любимото на всички: „ХИМИЯ“. В този материал ще може да се запознаете изцяло с производствения процес на протеина. Всяка една стъпка, описана – от вимето на кравата, до Вашият шейкър!
The Whey Way

След като кравата е била издоена, а млякото транспортирано и доставено до фабриката, там то се категоризира по вид, мирис, вкус и температура. Най-доброто качество отива за направата на сирене.При постъпването на млякото във фабриката, то бива щателно проверено, след това се насочва към охладителните цистерни, последвано от процес, наречен „Пастьоризация“ при температура от 72-73 градуса по Целзий. Когато този процес завърши, млякото се охлажда и отива за производството на сирене.

При фабрикуването на сирене се отделя суроватка. Преди десетилетия, суроватката била считана за отпаден продукт и била изхвърляна. Днес подобна практика не съществува, именно защото са открити добрите качества на суроватката. След като се отдели въпросната суроватка, тя се събира и се преработва, за да се получи добре известния суроватъчен протеин.При производството на сирене се отделя суроватка с концентрация 15%, а останалата част съдържат мазнини и лактоза (млечна захар). За да бъдат отстранени въглехидратите и мазнините, суроватката минава през процеси на филтриране. Резултатът е: 80% чист протеин.

Суроватъчният протеин изолат се получава след като суроватката бъде подложена на процес, наречен „микрофилтрация“. След приключването на този процес се получава протеин с концентрация до 90%, напълно пречистен от лактоза и мазнини.
Последният етап е превръщането на суроватката в сухо вещество, без значение дали е концентрат, или изолат. Това става по следния начин: протеинът минава през специални дюзи, които го разделят на микро капчици. Там те се срещат със струя топъл въздух, който премахва влагата и превръща продукта на прах.Преди да достигне до Вашият шейкър, протеинът на прах бива допълнително смесван с овкусители, за да може да се подобрят неговите качества. След това фирмите го разпределят в разичлини опаковки, дистрибутират го, Вие си го закупувате и го консумирате.Това е процесът на производство и в него няма нищо, свързано с химична или генна модификация. Процесът, който сме описали е този, на производство на суроватъчен протеин, тъй като е най-разпространен. На пазара съществуват и други видове, чието производство наподобява това на суроватъчния.

Заключението

Консумирайте суроватъчния протеин без притеснения. Опитайте всички вкусове, които пазара предлага и се спрете на този, който най-много Ви пасва!От СИЛА БГ можем да ВИ препоръчаме да се спрете на серията протеини на Everbuild Nutrition – Whey Build и ULTRA Premium Whey Build, тъй като разполагат с изключителни аминопрофили и вкусове, които не трябва да пропускате!


СИЛА БГ Тийм!
Опитайте!
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
2016-04-20 | 11:17:40
Лора
Благодаря за изчерпателната статия. :)
2016-04-20 | 11:16:40
Цонко Цонев
Най-накрая хората да разберат какво е протеина, че не е химия, а е напълно естествен продукт получен след обработката на мляко.Страхотна статия.
Над 300кг суроватка в течно състояние са необходими за 2,3кг суроватъчен протеин на прах!
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Споменати продукти
125
.
00
лв.
Последни коментари
Не че съм заклет фитнес маниак, основно тренирам други спортове, но не ра ...
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Интересно

""Според мен имаш ли желание за нещо то няма как да е трудно." - Мариян Френгиев"

Реклама
Copyright © 2007 - 2024 silabg.com