сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Полза и недостатъци на ледените бани

Полза и недостатъци на ледените бани

Ледените бани са един от разпространените методи за лечение на спортни травми. Макар на пръв поглед подобна практика да звучи като руски метод за изтезание, ледената баня е подходяща за претоваратяване на мускулна болка и за възстановяване след интензивна тренировка.
 
Ледените бани са форма на криотерапия, която изисква да се потопите в ледена вода поне до гърдите и да останете така за около 10-15 минути. Ледените бани намаляват възпалението и подобряват възстановяването след тежки и интензивни тренировки, като променят начина, по който кръвта преминава през тялото ви. Когато сте в студената вода, кръвоносните ви съдове се свиват; когато излезете, те се разширяват. Този процес помага да се изчистят метаболитните отпадъци след тренировка. Това важи особено за лимфата , бистра до леко жълтеникава течност, която съдържа голямо количество левкоцити и тромбоцити, както и малки количества белтъци. Чрез свиването и отпускането на кръвоносните съдове се стимулира и кръвопотока, това от своя страна спомага за снабдяването на клетките с повече хранителни вещества и кислород.


 
Проучване на факултета по спортни науки на университета в Понятие, Франция показва, че най-ефикасните методи за възстановяване след спортни травми са масажите и ледените бани. Данните от проучването показват, че ледените вани значително помагат на спортисти, които са получили мускулна треска,възпаление или травма след тежко физическо натоварване.
 
Противно на множество очаквания обаче, ледените бани не помагат за по-добри спортни резултати – не стимулират мускулната сила, дори напротив и не правят тялото по-издръжливо. За сметка на това, ледените бани значително подобряват съня и дейността на централната нервна система.


 
Студеният душ ще подобри тренировките ви, когато навън температурата е по-висока. Влизайки в студената вода вие ще намалите телесната си температура и ще се чувствате много по-свежи, ако ви предстои тренировка навън при влажно и топло време. Когато избирате студената вода за освежаване, тя трябва да е с температура не по-малка от 10 градуса, за да се чувствате добре.
 
Макар в научните среди все още да има спор относно ползата на ледения душ, треньорите на големи отбори подкрепят употребата им като метод за рехабилитация при спортни травми. Част от ползите от ледени бани са:
 
1. Спомага за възстановяването на мускулите
 
Според ортопедът д-р А. Брион Гарднър най-голямата полза от ледените бани е, че те спомагат за облекчаване на напрежението в мускулите и намаляват болката.
 
2. Помагат на централната нервна система
 
Ледените бани подобряват съня и намалява умората. Освен това подобрява концентрацията по време на тренировка, с което ви позволяват да изпълните поставените цели.


 
3. Намалява възпалителните процеси

Ледената баня или бърз душ със студена вода ще помогне на тялото ви да предотврати възпалителните процеси след тренировка, като намали мускулните болки.
 
4. Помага за качеството на тренировката при висока атмосферна температура

Студеният душ или вана ще ви помогнат да намалите телесната си температура, което значително ще облекчи подвижността ви по време на тренировка при горещ и влажен въздух.


 
5. Подпомага работата на блуждаещия нерв

Едно от основните предимства на ледената баня е, че спомага на блуждаещия нерв, основен играч в парасимпатиковата нервна система. Блуждаещият нерв спира възпалителните процеси в организма, като се грижи и за възстановяването със стреса, депресията, мигрената, сърдечно-съдови заболявания, хипертония.
Препоръчани продукти от СИЛА БГ
72
.
00
лв.
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не че съм заклет фитнес маниак, основно тренирам други спортове, но не ра ...
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Интересно

"Южнокорейски учени изследваха ефекта на аминокиселини, извлечени от коприна, върху лабораторни мишки. На първата контролна група е бил даден разтвор на копринен протеин, а на втората - само вода. След това мишките са плували по 30 минути (в определени дни с тежест, равняваща се на 5% от телесното им тегло), а учените са проследили резултатите. Очаквано, мишките от първата група са плували по-дълго и в края на изследването са постигнали по-добри резултати, като мишките, получили най-висока доза от протеина, отбелязали и най-голямо подобрение. "

Реклама
Copyright © 2007 - 2022 silabg.com