сила бг магазин
сила бг медия
»
»
По-слаби и стройни с витамин D

По-слаби и стройни с витамин D

Когато говорим за витамини, става ясно, че при дефицит на всеки един от тях се наблюдават сериозни негативи и нежелани ефекти. Факт е, че при питателно хранене и достатъчно качествени калории дневно не трябва да се наблюдават липси на най-оборотните минерали, витамини и микроелементи нужни на средно статистическия човек, ала нека не забраваме едно основно нещо. Света в който живеем днес е силно зависим от индустрията, а когато говорим за масово произвеждани хранителни продукти и полуфабрикати няма как да очакваме , че можем да си закупим истински питателна храна от магазина или близкия маркет. Рафинираните храни са навсякъде около нас. Бедни на макронутриенти или съставени основно от рафинирани брашна, пълнежи или генномодифицирани субпродукти тези храни рядко носят със себе си пълния набор от минерали и витамини.

Разбира се ,че има изключения. Разбира се, че има и добре информирани хора, които подбират търговците и източниците си на храна, ала те далеч не съставляват голямата част от обществото.
Предвид това е нормално при добавяне на високи дози от конкретен витамин да се наблюдават различни позитиви. Всички знаем как Витамин С е добре дошъл, когато имаме настинка, Витамин Е, когато имаме проблеми с кожата или косата или пък витамин В12, когато хемоглобина ни е нисък. Примерите са много и са редица начини по-които тялото се опитва да ни каже, че конкретен елемент липсва в диетата.

А когато добавим Витамин D ?

Витамин Д не е по-различен от другите витамини. За него всички знаем, че е витален за образуването на здрава и плътна костна структура. Не случайно се предписва във високи дози след фрактура. Добрите нива на витамин Д повишават абсорбцията на конкретни минерали, като калция. Препоръчва се на децата с костни проблеми да суплементират с допълнителен източник на Витамин Д особено през зимните месеци, „когато слънчевия” витамин е рядкост.

Редица са изследванията, които показват, че витамин Д е и класически стимулатор на тестостерона. Да точно така. Този семпъл витамин повишава собственото производство на тестостерон и това е доказано в редица клинични изследвания, които могат да бъдат друга тема на разговор. Не случайно ще го откриете в по-високи дози в мъжките витамини и тестостеронови стимулатори. Нека това не плаши нежната половинка. Говорим за витамини и собствено производство.На какво обаче се натъкнахме и ни направи силно впечатление. Оказва се ,че Витамин Д е най-удачния суплемент, когато сме в режим на чистене и орелефяване или сваляне на излишни мазнини.

Какво става, когато дадете екстра витамин Д под формата на добавка на хора, които спазват диета?

Около половината от изследваните, които са с наднормено тегло и искат да отслабнат следвайки ниско калоричен режим ще имат по-добри резултати, ако добавят втиамин Д. Това бяха думите и мнението над-р Luisella VIgnaот Университета в Милан по време на Европейския Конгрес относно проблемите със Затлъстяването проведен в Прага.

Твърдението се базира на изследване. И то мащабно!

Vigna прави експеримент с 400 души с наднормено тегло на които индекса за телесна маса(BMI) е над 30 и са далеч от атлетични, което ги прави затлъстели. Нивата на Витамин Д в кръвтта им не били високи и били такива каквито бихме открили в 40% от популацията в САЩ.

Vignaподложила всички от 400-те субекта на стриктна диета за отслабване, която акцентирала най-вече върху редуцирането на калории. Разликата идвала от там, че били формирани 3 групи.

На първата група е раздадено плацебо. Таблети, които най-вероятно съдържали калций, целулоза, малтодекстрин или друга лесно усвоима съставка, която да не може да повлияе на метаболизма по какъвто и да е начин. Тоест само създават впечатление на потребителя ,че пие нещо.

Втората група получила суплемент с витамин Д от 830 единици дневно. Това се равнявало на 25 000 единици витамин Д за месец.

Третата група получила 100 000 единици на месец. Дневната им доза била 3,300 единици на ден.Резултатите:

Разбира се субектите приемащи умерена и висока доза витамин Д имали подобрен статус на витамин Д в кръвта си. Както и разбира се тези с 100 000 единици получили оптимални нива при измерването на витамина. Какви били обаче резултатите от диетата ?

Положителни и за трите групи разбира се, ала с доста любопитни разлики.Суплементацията подобрила ефективността на диетата за загуба на тегло, както посочва и графата, която ви прилагаме долу. Субектите от групите със суплементи буквално килограми повече от субектите от плацебо групата. Те също така изгубили и сантиметри от талията си.
 
Заключение:

„Наличните данни посочват, че при хора с наднормено тегло и евентуален дефицит на Витамин Д когато липсва разнообразие от качествена  храна, суплементи и метаболизъм ПОДОБРЯВА загубата на тегло и подобрява ефективността на диета с редуцирани калории” – пишат изследвателите.

Нивата на витамин Д могат да бъдат изследвани в лаборатории. Ако са ниски, то ви препоръчваме да преразгледате какво хапвате и да суплементирате с допълнителен витамин Д. Един умерен прием можем да свържем само с позитиви. По този начин Витамин Д извоюва челно място и при атлетите поддържащи добра форма целогодишно.

Питате се кои храни са богати на Витамин D?

Нещата са доста относителни, тъй като говорим за храни с различно качество и стойности, които са засегнати от десетки фактори при култивирането, продукцията и сорта на конкретна храна. Ала, ако трябва да изброим най-предпочитаните, то бихме свели вариантите до следните:
Яйцата са нещо повече от качествен източник на белтъчини. В състава на жълтъците можем да открием редица мастни киселини и мастноразтворими витамини. Един от които и Витамин D. Те са в нашия топ, тъй като са изчистени от въглехидрати, трудно могат да се рафинират, ако говорим за варени яйца или омлет и перфектно се вписват в хранителния режим на всеки атлет или човек търсещ здравословното.


 
Риба , като сьомга, риба треска или риба тон съдържат не лоши количества витамин D. Макар тези риби да не са популярни у нас можете да ги добавите в хранителния си режим веднъж седмично.


Масло от от черен дроб на Риба треска

Маслото дериват от черния дроб на рибата треска е продукт, който спокойно можем да класифицираме, като 2 в 1. Тъй, като говорим за суплемент съдържащ основно мастни киселини, ала и в същото време потентна доза витамин А и витамин D.


Предвид факта, че витамин D в състава на Cod liver oil-a е във възможно най-натурална форма и солуция от рибено масло, което подобрява усвояването.Tо е най-лесно за употреба предвид меките лесни за преглъщане софтегли и най-коцентрирано в сравнение с която и да е храна. Не забравяйте, че е препоръчително да е пие около или със хранене за оптимално усвояване.

Какво друго ?

Масла, конкретни сирена,  млечни продукти и червени меса също могат да са източник на ценния витамин.
Не случайно хора, които имат дефицит на въпросния витамин са именно тези, които не хапват изброените храни.Хубаво е те да присъстват в диетата Ви. Това, че суплементирате с витамин D не означава и ,че трябва да ги избягвате.

Трудно бихте предозирали, когато спазвате дневната дозировка. Токсичност при ежедневна употреба може да се наблюдава при системна употреба над  15 хиляди единици или повече дневно. Препоръчителното в изследването и на етикета от производителтие е десетки пъти по-малко.

Ако искате да извлечете оптималното от метаболизма и диетата Ви , то допълнителна суплементация е препоръчителна.
 
Източник: Vigna on Vitamin D deficiency

СИЛА БГ Тийм!
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
2015-07-28 | 14:23:06
Николай Кирилов
Доказана съставка с редица здравословни ползи.
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Споменати продукти
Последни коментари
Не че съм заклет фитнес маниак, основно тренирам други спортове, но не ра ...
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Интересно

"Глутамина е суплемент, който много трениращи интензивно приемат за да ускорят възстановителния процес между тренировките си с цел да успеят да вместят повече тренировки в режима си. Глутамина се набавя естествено чрез храненето, но тъй като е заложен да бори ежедневните стресори, когато се добавят и тренировки вашите резерви се изразходват преди възстановяването да е пълно."

Реклама
Copyright © 2007 - 2024 silabg.com