сила бг магазин
сила бг медия
»
»
3-те хормона на младостта

3-те хормона на младостта

 
DHEA

ДХЕА (дехидроепиандростерон) има технически звучащо име, тъй като никога не е бил идентифициран с една доминираща функция, въпреки изобилието му в човешкото тяло. Много изследователи непрекъснато го разглеждат като хормон, произвеждан от надбъбречните жлези, но експериментите показват, че дори животните без такива жлези са в състояние да го произвеждат в нормални количества. Голяма част от него се формира в мозъка (от прегненолон), но вероятно се образува и в други органи, включително и кожата Оказва се, че мозъкът съдържа много по-висока концентрация на ДХЕА отколкото кръвообръщението.

 
Организмът на човек в напреднала възраст произвежда само около 5% от ДХЕА, съпоставено с количеството, което произвежда млад човек в разцвета на силите си. Същата тенденцията на понижен синтез, се наблюдава и при другите 2 условно начречени хормони на младостта, а именно прогестерон и прегненолон. Останалите хормони (като например, кортизон), не намаляват толкова много, в резултат на което балансът се измества непрекъснато по време на стареене в посока на доминация на хормони като кортизон, които използват все повече и повече вещества от тялото, без да ги възстановяват. Основната функция на ДХЕА и на други, свързани с младостта хормони, е защита от токсичните действия на тези специализирани хормони.


Регенериращата функция на ДХЕА
 
Фактори като гладуването, стареенето и стреса карат кожата да изтънява и да се руши. Излишъкът на кортизон - в следствие на лечение, стрес, стареене или недохранване - оказва същия ефект. Материал от кожата се разтваря, за да осигури храна за още по-важни органи. Други органи, като мускулите и костите, се разтварят по-бавно, но също толкова разрушително, вследствие на влиянието на кортизон. ДХЕА блокира тези разрушителни ефекти и активно възстановява техния нормален растеж и развитие, укрепвайки кожата, костите и други органи. Стимулирането на костния растеж, чрез ДХЕА, е демонстрирано ин витро (в лабораторни тестове) и се използва за облекчаване на много симптоми, причинени от остеопороза и артрит, дори когато се прилага локално с маслен разтвор.

 
Връзката между естрогенът и ДХЕА
 
Естрогенът е известен с причиняването на голямо разнообразие от имунологични дефекти, а ДХЕА чрез своите балансиращи и възстановителни действия, е в състояние да коригира някои от тези дефекти, включително "автоимунни заболявания".

Установено е, че ДХЕА предпазва от рак, но все още не е ясно как точно го постига. Изглежда, хормонът предпазва от токсични ракообразуващи ефекти на излишното количество естроген, но вероятно се включват много други функции.
 

Обратимия ефент на ДХЕА и диабетът от ПЪРВИ тип
 
Диабетът може да бъде получен експериментално чрез някои отрови, които убиват клетките, произвеждащи инсулин, в панкреаса. Опитно е предизвикан диабет при зайци, като при лечение с ДХЕА диабетът бива излекуван. Установено е, че инсулин-произвеждащите клетки са се регенерирали. Много хора с диабет използват бирена мая и ДХЕА за подобряване метаболизма на захарта. При диабет, в клетките постъпва много малко захар, което причинява умора. ДХЕА стимулира клетките да абсорбират захарта и да я изгарят, с което се увеличава общото ниво на енергия и се спомага за предотвратяване на затлъстяването.


Производството на ДХЕА, в зависимост от възръстта
 
Младите хора произвеждат около 12 до 15 милиграма ДХЕА на ден, като това количество намалява с около 2 мг. на ден за всяко десетилетие след 30-годишна възраст. Това е една от причините, поради която младите хора ядат повече, без да натрупват мазнини и понасят студеното време по-добре: ДХЕА, подобно на хормона от щитовидната жлеза, увеличава производството на топлинна енергия и способността да се топят калории. На 50-годишна възраст, около 4 мг. ДХЕА на ден обикновено ще възстановят нивото на ДХЕА в кръвта на нивото от младежките години. Важно е да се избегне приемът на по-голямо от необходимото количество, тъй като някои хора (особено ако е налице недостиг на прогестерон, прегненолон, или щитовидната жлеза) могат да превърнат излишъка в естроген или тестостерон, а големи количества от тези полови хормони могат да нарушат функцията на тимуса и черния дроб.Взаимовръзката на новата на ДХЕА и Алцхаймер
 
Изследване е установило, че единствената хормонална аномалия в мозъка при група от пациенти с Алцхаймер е излишък на ДХЕА. ДХЕА може да предизвика промени в глиалните клетки, наподобяващи тези, наблюдавани при стареене на мозъка. Тези наблюдения показват, че ДХЕА трябва да се използва с повишено внимание. Подхранване с прегненолон и хормон на щитовидната жлеза се счита за най-сигурния начин да се оптимизира производството ДХЕА.


Предозиране с ДХЕА
 
При прием на прекомерно количество ДХЕА се наблюдават необичайно високи нива на естроген, а това може да доведе до уголемяване на черния дроб и свиване на тимуса.


Прегненолон
 
Прегненолонът, който представлява изходния материал за производството на много хормони на стреса и адаптацията, е познат от 1934 година, но в продължение на няколко години е считан за „инертно” вещество. Причина за това е фактът, че за първи път бил тестван върху здрави млади животни. Тъй като те вече произвеждали много големи количества прегненолон (в мозъка, надбъбречните и половите жлези), допълнителният прегненолон не оказал ефект.

През 1940, прегненолонът е тестван върху болни или подложени на стрес хора и е установено, че притежава широка гама от полезни свойства, но фармацевтичната индустрия никога не е проявявала голям интерес към него. Неговият общ характер не води до възприемането му като лекарство и естественото му наличие го правят невъзможен за патентоване. По този начин, много синтетични варианти, всеки с по-специализирано действие и някои сериозни странични ефекти, биват патентовани и насърчавани за употреба при лечение на специфични състояния. Фармацевтичните компании създали атмосфера, в която много хора останали с впечатление, че за всяка болест трябва да има изкуствено лекарство, а за всяко лекарство заболяване. Страничните ефекти на някои от тези синтетични хормони са толкова ужасни, че много хора започнали да се страхуват от тях. Например, синтетични видове "кортизон" могат да унищожат имунитета и да причинят остеопороза, диабет и бързо стареене, със загуба на пигмент в кожата и косата, и крайно изтъняване на кожата.


Естественото производство на Прегненолон
 
Естественият прегненолон присъства в младите хора от двата пола с много висока концентрация, като една от причините за голямото количество е, че той е една от основните защити от вредните странични ефекти, които дисбалансът на естествените хормони в тялото може да причини. В излишък, естествените кортизон или естроген могат да бъдат опасни, но когато има изобилие от прегненолон, техните странични ефекти се предотвратяват или минимизират.


Връзката между производството на Прегненолон и стареенето
 
При здрави и млади хора или животни, приемът дори на голяма доза прегненолон не оказва действие, подобно на хормон или лекарство. Той е уникален по отношение на това. Но ако животното или човекът са подложени на стрес и произвеждат повече кортизон от обикновено, употребата на прегненолон води до намаляване на кортизона до нормално ниво. След 40 или 45 годишна възраст, изглежда, че всеки живее в състояние на постоянен "стрес", просто като нормална част от остаряването. Това съвпада с намалената способност на тялото да произвежда изобилие от прегненолон. 
Ползите от прегненолон след 40+
 
При третиране на застаряващи плъхове с добавка от прегненолон, тя веднага подобрява паметта и общото им състояние. Изследвания върху хора, още през 40-те години на миналия век, също демонстрират повишена производителност при обикновени задачи. Вече е известно , че прегненолон е един от основните хормони в мозъка. Той се произвежда от някои мозъчни клетки, а също така попада в мозъка от кръвта. Той предпазва мозъчните клетки от увреждане, причинено от умора, като адекватно количество от него оказва успокояващ ефект върху емоциите, част от причината, поради която предпазва от стрес, водещ до прекомерно производство на кортизон. У хората се появява усещане за устойчивост и способност за изправяне пред предизвикателствата .


Прегненолон за здрава и еластична кожа 
 
Много хора са забелязали, че прегненолонът има способностите на "фейслифтинг". Този ефект изглежда се дължи на подобрено кръвообращение до кожата и чрез реална контракция на някои мускулно подобни клетки на кожата. Подобен ефект може да подобри подвижността на ставите при артрит, еластичността на тъканите в белите дробове и дори зрението. Много изследвания показват способност като цяло да защитава "влакнестите тъкани " и в тази връзка е доказано, че може да предотвратява тумори, причинени от естроген.Преобразуването на Прегненолона в....
 
Прегненолонът до голяма степен се превръща в два други "младежки”, защитни хормони, прогестерон и ДХЕА. На 30-годишна възраст, както мъжете, така и жените произвеждат около 30 до 50 мг прегненолон дневно. При орален прием дори и в прахообразна форма, той се абсорбира доста добре. Една доза от около 300 мг (размера на таблетка аспирин), поддържа въздействието за около една седмица, тъй като абсорбцията продължава в червата и се "рециклира" в тялото. Част от този дълготраен ефект се дължи на подобряване способността на организма да синтезира свой собствен прегненолон. Той демонстрира склонност за подобряване функционирането на щитовидната и други жлези, като този "нормализиращ" ефект върху другите жлези, помага за демонстрирането на неговия широк спектър от положителни действия.


Прогестерон
 
Преди 60 години прогестерон е открит като основния хормон, произвеждан от женските яйчниците. Тъй като той е необходим за плодовитостта и здравата бременност, е наречен „хормон на бременността” и това понякога кара хората да смятат, че не е нужен, ако не искате да забременеете. На практика, той е най-предпазващият хормон, който се произвежда от тялото, а големите количества, които се наблюдават по време на бременност са резултат от необходимостта на развиващото се бебе да бъде предпазено от стресиращата околна среда. Обикновено, мозъкът съдържа много високи концентрации прогестерон, рефлектирайки в защитно средство за този най-важен орган. Тимусът, основният орган на имунната система също е изключително зависим от прогестерона.Прогестеронът и връзката му със стреса
 
При експерименти е установено, че прогестеронът е основният хормон по отношение на адаптацията и устойчивостта на стрес. Надбъбречните жлези го използват за производството на анти-стрес хормони и когато е налице достатъчно прогестерон, не се налага да произвеждат потенциално опасния кортизон. При недостиг на прогестерон се произвежда твърде много кортизон, а това предизвиква остеопороза, застаряване на кожата, разрушаване на мозъчни клетки и акумулирането на мазнини, особено на гърба и коремната област.


Някои от многото функции на Прогестерона
 
Експериментите показват, че прогестеронът намалява тревожността, подобрява паметта, защитава мозъчните клетки и дори предпазва от епилептични припадъци. Той насърчава дишането и се използва за лекуване на ефизема. В кръвоносната система предпазва от подуване на вените, увеличавайки тонуса на кръвоносните съдове и подобрява ефикасността на сърцето. Той обръща хода на много признаци на стареенето на кожата и насърчава здравословен растеж на костите. Може да облекчи много видове артрит и помага при различни имунологични проблеми.


Прогестеронът и Женското здраве
 
Ако прогестерон се приеме, разтворен във витамин E, той се абсорбира много ефикасно, като се разнася бързо до всички тъкани. Ако една жена има яйчници, прогестеронът им помага да произвеждат както прогестерон, така и естроген според нуждите, като спомага и за възстановяване на нормалното функциониране на тимуса и други жлези. Ако яйчниците са премахнати, прогестеронът е необходимо да се приема постоянно, за да се замени изгубеното снабдяване. Дефицитът на прогестерон често се свързва с повишена склонност към рак, както е използван за лекуване на някои видове рак.


 

Важно е да се отбележи, че прогестерон не е единствено хормонът на бременността. Да се използва само за „защита на матката”, би било еднакво да се каже, че мъжът не се нуждае от тестостерон, ако не планира да има деца, като освен това прогестеронът има далеч по-голямо значение от тестостерона.


Прогестеронът и Мъжкото здраве
 
Докато мъжете естествено произвеждат прогестерон и могат понякога да извличат полза от него, той не е мъжки хормон. Някои хора остават с такова впечатление, тъй като лекари препоръчват комбиниране на естроген с тестостерон или прогестерон, за предпазване от страничните ефекти на естрогена, но прогестеронът е естествено допълнение на естрогена. Използван самостоятелно, прогестеронът често прави употребата на естроген ненужна при горещи вълни и безсъние или симптоми на менопауза.

При разтварянето му във витамин E, прогестеронът започва да навлиза в кръвоносния поток, в момента, в който осъществява контакт с мембрана като устните, езика, венците или небцето, но като се погълне продължава да се абсорбира като част от храносмилателния процес. При прием с храна, неговото абсорбиране е със същата сила подобно на поемането и смилането на храната.

 
Топ продукти с подмладяващи свойства:
53
.
00
лв.
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не че съм заклет фитнес маниак, основно тренирам други спортове, но не ра ...
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Интересно

"Страничните ефекти при употребата на Анаболни/адрогенни стероиди свързани със сърдечно-съдовата система, холестерол, липиди, уголемено сърце, увреждане на сърдечния мускул и кръвно налягане."

Реклама
Copyright © 2007 - 2024 silabg.com