сила бг магазин
сила бг медия
»
»
4-те етапа на правилната загрявка

4-те етапа на правилната загрявка

Загрявката е съществена част от всяка тренировка. Никога не бива да подценявате ползата от правилното и последователно загряване, ако искате да избегнете травмите от спорта. Правилната загрявка има няколко ключови елемента, които работят заедно. Целта на загряването е да подготви тялото и съзнанието за напрегната физическа дейност, като повиши телесната температура и накара мускулите да се отпуснат и да станат еластични. Загрявката увеличава сърдечния ритъм и повишава притока на кръв, благодарение на което до мускулите достигат повече кислород и хранителни вещества.
 
4 стъпки за ефективно загряване
 
Трябва да започнете от най-лесните и леки движения към най-интензивните, достигайки пик в готовността на тялото и ума.
 
1. Общо загряване
Състои се от леки движения с интензивност в зависимост от вашите възможности. Нормално етапът продължава между 5 и 10 минути. Целта му е да увеличи сърдечната и дихателната дейност. Най-добрият вариант е леко кардио - бягане или уред.

 
2. Статично разтягане
Това е много безопасна и ефективна форма на разтягането, която допринася за обща гъвкавост и подвижност. Разтягането трябва да обхване всички главни мускулни групи. Крайниците се поставят в положение, което кара мускулите да се разтегнат под напрежение. Движенията са бавни и карат мускулната тъкан да се протегне. Разтегнатите мускули позволяват по-голяма свобода на движение на крайниците ви.

 
Тези две стъпки са основата на пълната и ефективна загрявка. Изпълнението им ще ви подготви за по-сложните и енергични движения в следващите етапи.
 
3. Загрявка, специфична за спорта
В този етап подготвяте тялото си специално за движенията и натоварването на спорта, който практикувате. Ако тренирате бокс, например, тук е моментът, в който започвате да налагате крушата.

 
4. Динамично разтягане
Загрявката завършва с етапа на динамичното разтягане. То се състои в контролирано, леко подскачане или замахване, с които да достигнете максималната дължина на движението. Интензивността се повишава, но в нито един момент не бива да излиза извън контрол, тоест не се "престаравайте". 

 
След завършването на последния етап ще се чувствате подготвени за тренировка. Разбира се, пълното изпълнение на 4-те етапа представлява идеализирана ситуация. В действителност рядко ще можете да отделите толкова време на загрявката, но елементи 1 и 2 не могат да бъдат пренебрегнати. Продължителността на загрявката зависи от продължителността и натоварването на тренировката. Любителите спортисти се нуждаят от 5-10 минути за добра форма, но участващите в състезателни игри трябва да отделят повече време и усилия на правилната подготовка.

Пожелаваме ви ползотворни тренировки и загрявайте добре!

Сила БГ Тийм
Препоръчани пред-тренировъчни продукти
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Чудесно! Вие сте най-силните в БГ !
Интересно

"Хората, които не приемат достатъчно есенциални мастни киселини, са по-податливи на загуба на костна маса спрямо хората, приемащи препоръчителни дози от тях. Изследване при жени над 65-годишна възраст с остеопороза доказва, че приемалите ГЛА са изгубили по-малко кост от приелите плацебо за период от три години. Освен това плътността на костите им се е увеличила."

Реклама
Copyright © 2007 - 2020 silabg.com