сила бг магазин
сила бг медия
»
»
6 (не)познати спортни добавки

6 (не)познати спортни добавки

HMB (хидроксиметилбутират)

Това е метаболит на верижно-разклонената аминокиселина левцин с анти-катаболни свойства. В малки количества може да се открие в сома (сладководната риба) и цитрусовите плодове; в майчината кърма. Като добавка HMB може да си купите под форма на капсули. Препоръчителната дневна доза е 3-5 гр, при тежки тренировки.
 
Верижно-разклонени аминокиселини (BCAAs)

Верижно-разклонени са незаменими аминокиселини като изолевцин, валин и левцин. Естествени източници на левцин са кафяв ориз, зрял фасул, месо, ядки, соя и пълно зърнести храни. Изолевцин може да си набавите от бадеми, кашу, пилешко месо, яйца, червено месо, риба, семена и соя. Храни богати на валин са млечните продукти, зърнените храни, червено месо, гъби, соя и фъстъци. Може да набавите BCAA и чрез хранителни добавки. Важни са, защото са градивните блокове на протеините, които пък изграждат мускулите. Те са неотменима част от всяка тренировка. Дневна доза: 1500-6000 мг левцин и 800-3000 мг изолевцин и валин. 
 
Холин
 
Витамин от група В, част от структурата на ацетилхолина - нужен е за изпращането на мозъчни сигнали до мозъка. Ще откриете холин в пълно зърнестите продукти, яйчен жълтък, лецитин, бобови растения, червено месо, мляко и соя. Холинът помага за преодоляване на мускулната умора след тренировка. Когато на състезатели в маратон са дадени 2 гр холин преди състезанието, 7 от 10 са подобрили времето си за тичане с около 5 минути. Дневното количество холин е 600-1200 мг.
 
CoQ10 (coenzyme Q10 или убиквинон)
 
Основен елемент на клетките и мощен антиоксидант, който с остаряването се произвежда в по-малки количества от организма. Участва в освобождаването на енергия от храната, която приемаме. Естествени източници на убиквинон са скумрия, сьомга и сардина. В малки количества има в телешкото месо, фъстъците и спанака. Приемането на CoQ10 като хранителна добавка подобрява здравословната функция на сърцето. Атлетите го ползват за увеличаване на произведената енергия. Дозата е 100 мг дневно.
 
Коластра

След като родят всички бозайници произвеждат специална течност, наречено коластра. Коластрата е богат източник на протеини, фактори на растежа имуноглобулин G и лактоферин. Може да се открие като суплемент под формата на капсули и прах. Имуноглобулин G в коластрата увеличава мускулните размери, сила и мощ. Подобрява имунната система на спортистите. Повечето производители препоръчват прием по 20 гр х 3 пъти дневно с храненето. Може да приемате добавката през цялата година, но тя ще бъде ефективна и в перидои преди състезание.
 
Пируват
 
Пируватът участва в произвеждането на енергия в организма. Богати на пируват са червените ябълки, зеленчуците, повечето сирена, бира и червено вино. Като добавка също може да си набавите пируват. С негова помощ ще имате добър метаболизъм, ще бъдете по-издръжливи и с повече енергия за силни тренировки. Препоръчителната доза е от 5 до 10 гр дневно.
Препоръчани хранителни добавки
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не че съм заклет фитнес маниак, основно тренирам други спортове, но не ра ...
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Интересно

"Дори по-скоро отколкото обещахме, само няколко дни след състезанието в София, Explosive Force Crew и Сила БГ организират още едно такова, но за маниаците на тема Street Fitness във Варна и близките морски градове и курорти!"

Реклама
Copyright © 2007 - 2024 silabg.com