сила бг магазин
сила бг медия
»
»
8 неща които не трябва да правиш след тренировка!

8 неща които не трябва да правиш след тренировка!

След тренировка, в мускулите започва така наречения катаболен процес. Тъй като запасите от гликоген се изчерпват, тялото започва да се чувства значително по-уморено, а гладът е в пъти по-силен, отколкото преди да стъпиш в залата. Стига да следваш няколко прости правила, тялото ти ще успее да се възстанови тъкмо навреме за следващата тренировка, като по този начин ще си с една стъпка напред към финалната ти цел. Но много често хората допускат грешки в края на тренировката си, като по този начин, буквално могат да убият напредъка и да постигнат обратния ефект. За това и ние от SILABG.COM решихме да направим списък на ТОП 8 на нещата, които не трябва да правиш след тренировка.
 

Избягвате мазнините след тренировкаПървата грешка, която много атлети правят, е консумирането на храни, изключително бедни на мазнини след тренировка. Това се дължи на факта, на който мнозина вярват, че мазнините могат да забавят храносмилането на храната, като по този начин ще отнеме повече време, докато хранителните вещества навлязат в мускулните клетки и тялото премине от катаболен, в антикатаболен процес. Въпреки, че въглехидратите и протеините играят голяма роля в процеса на възстановяване и мускулен растеж, няма доказателства, че консумирането на мазнини след тренировка, влияе негативно на това. Така че в крайна сметка е добре да включите в диетата си източници на мазнини като пълномаслено мляко, вместо обезмаслено, с протеиновия си шейк.


Не следите калорийния си прием след тренировкаСледващата грешка, която много атлети правят, е прекаляването с храненето след тренировка, особено неща богати на захар. Въпреки че един от най-добрите моменти, в които да си набавиш захар, е непосредствено след тренировка, тъй като това помога да се повишат нивата на инсулина, има голяма разлика между хранителните стойности на един банан срещу тези на една вафла например. Освен това, с така наречения junk food е много по-лесно да прекалите, като по този начин, хем ще се чувствате сити, хем няма да си набавите важни хранителни вещества. Ако установите, че имате проблем с управлението на глада след тренировките, уверете се, че вече имате предварително приготвено хранене след тренировка, което ви очаква в хладилника или дори бърз протеинов шейк, който може да ви помогне да се заситите и да намалите глада за малко.


Не отделяте достатъчно време за стречинг след тренировкаДруго нещо, което никога не трябва да прескачате след тренировка, е разтягането. Въпреки, че не е много разумно да правите статични разтягания преди нея, е важно да сте сигурни, че се разтягате след тренировка, особено ако тя основно се състои от вдигане на тежести. Това осигурява много предимства и едно от най-очевидните и важни такова е, че мускулите ви стават по-силни и по-силни с течение на времето, но проблемът е, че те също така стават по-стегнати, което от своя страна води до цял куп последствия. Мускулите  бавно губят своите еластични свойства с напредване на възрастта, така че е изключително важно да включите няколко упражнения за гъвкавост и разтяганията в тренировъчната си програма.
 
 
Пиете алкохол след тренировкаЕдно от най-важните неща, които никога не трябва да правите е консумирането на алкохол след тренировка. Когато тренирате, увеличавате притока на кръв към мускулите си и след това тялото ви очаква да получи някои важни микроелементи, както и протеини, въглехидрати и мазнини, за да започнете да възстановявате мускулните влъкна. Но ако консумирате алкохол след тренировка, той ще се пренесе през кръвта директно към мускулите и ще доведе до загуба на маса, както и до други негативни странични ефекти. Също така ако се опитвате да изгаряте мазнини, тялото ви ще даде приоритет на извеждането на алкохола от вашата тяло, пред разграждането на мазнините, което драстично ще забави процеса.

 
Чакате твърде дълго след тренировка за да ядетеИзключително важно е да не отлагате прекалено дълго храненето след тренировка. Повечето спортисти знаят, че това трябва да се случи до около 30 мин след посещението в залата, тъй като тогава започва така наречения анаболен процес. Ако искате да увеличите максимално мускулния растеж е доказано, че снабдяването на тялото с постоянен поток от аминокиселини, през целия ден, може да ви помогне да поддържате положителен процент на белтъчен оборот, който е от съществено значение за мускулния растеж. Друг много важен фактор е и храненето ви преди тренировка.
 

Приемате прекалено малко протеин след тренировкаБез да консумирате достатъчно протеин, няма да си набавите необходимите аминокиселини, за да стимулирате правилното възстановяване на мускулите си. Консумирайте около 2 грама протеин на килограм телесно тегло след тренировка, които може да си набавите посредством протеинов шейк или бар. Важно е да се запомни обаче, че нищо не може да се сравни с протеина от хранене, така че дори ако имате шейк след тренировка, опитайте се все пак да ядете високо протеиново хранене по-късно през деня.

 
Спите прекалено малко в дните, в които трениратеДруга голяма грешка е да се лишите от сън след тренировката си. Общоизвестно е, че трите основни неща, които трябва да правите, за да увеличите максимално мускулния растеж, са хранене, тежки тренировки и качествен сън. Фокусирайки се върху първите две и пропускай третото , ще се борите да изградите мускулна маса точно толкова, колкото ако не сте се хранили или тренирате правилно. Най-доброто възстановяване е докато си почивате, така че забравете за стоенето до късно и започнете да се наспивате качествено, особено в дните преди и след тренировка.  

 
Не пиете достатъчно вода след тренировкаНе на последно място, не забравяйте да пиете много вода след тренировка, особено ако се потите много по време на тежки натоварвания. За да поддържате здравословен баланс на телесни течности в тялото, е изключително важно да си набавяте достатъчно електролити. Важно е обаче да ограничите приема на напитки с много захар, тъй като в повечето случай, това има обратен ефект. За това, ако все пак водата не е вашият топ избор, опитайте например кокосова вода, която е значително по-здравословна алтернатива на пълните със захар напитки.
 
СИЛА БГ Тийм!
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не че съм заклет фитнес маниак, основно тренирам други спортове, но не ра ...
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Интересно

"Кре-алкалинът е стабилизирана форма на креатин, която преминава през храносмилателната система непроменена и може да бъде напълно усвоена от мускулната система. Кре-алкалинът е „омекотен” креатин."

Реклама
Copyright © 2007 - 2024 silabg.com