сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Антиоксиданти за отлична спортна форма

Антиоксиданти за отлична спортна форма

Човешкото тяло е съставено от много различни видове клетки. От училище знаем, че те са съставени от молекули, а молекулите - от атоми. Атомите пък съдържат ядро, протони, неутрони и електрони. Електроните участват в химичните реакции и представляват субстанцията, свързваща атомите в молекули. Електроните обикалят в орбита около атома, разпределени в един или повече слоеве. Когато първият слой се запълни с два електрона, останалите навлизат във втория, третия и така нататък. 
 
Най-определящ за химичния характер на атома е броят на електроните във външния му слой. Когато той е запълнен, субстанцията спира да се свързва в химични реакции (тоест става инертна). Атомите се свързват помежду си като отдават или си споделят електрони от външната обвивка. 

 
Свободните радикали се образуват от нестабилни молекули (такива с един липсващ електрон), които реагират с други съединения в опит да си осигурят необходимия електрон и да се превърнат в стабилни. Обикновено атакуват най-близката стабилна молекула и "открадват" нейния електрон. Когато нападнатата молекула изгуби своя електрон, тя се превръща в свободен радикал и започва верижна реакция. Крайният резултат от процеса може да бъде разрушаването на живата клетка.
 
Свободните радикали са нормална част от естествените жизнени процеси. Тялото ги произвежда по време на метаболизма, имунната система ги създава, за да неутрализира вируси и бактерии. Фактори на околната среда като замърсяване, радиация, цигарен дим и пестициди също могат да доведат до образуването им. Тялото се бори срещу свободните радикали чрез антиоксиданти. Ако те липсват или се натрупат прекалено много свободни радикали, това води до щети.

 
Радикалите и физическите упражнения
Продължителната тренировка увеличава нуждите на тялото от кислород 10-20 пъти повече от в състояние на почивка. Това води до силно повишаване на количеството свободни радикали. Означава ли това, че атлетите трябва да приемат допълнително антиоксиданти? Все още не е възможно точното измерване на свободните радикали в тялото, затова учените изследват продуктите от техните реакции. Това води до формулирането на интересни хипотези. Оказва се, че редовните физически упражнения подсилват естествените антиоксидантни защити на организма. По този начин тялото постепенно се адаптира към физическото натоварване.

Повечето изследвания, засягащи суплементирането с антиоксиданти, са твърде спорни. Счита се, че при условия на отлична диета, атлетът би могъл да си помогне с допълнително витамин Е за предпазване на тъканите след упражнения. Витамин Е участва и в процеса на възстановяване. Любопитно е, че витамин Е се доказва като имащ полза за атлетите, трениращи на големи височини. При проучване с планинари групата, приемала витамин Е, впоследствие демонстрирала по-добра анаеробна форма и по-малко щети вследствие на свободните радикали от плацебо-групата. 

 
Суплементи
Ще разгледаме няколко варианти за суплементиране с антиоксиданти.
 
Витамин C
Необходим за синтезиране на колаген и притежаващ антикатаболни ефекти (редуциране на хормона кортизол). Неутрализира свободните радикали и помага за възстановяването и намалянето на мускулната треска и възпаленията след тренировката.
 
Коензим Q10
Q10 е преносител на респираторните вериги в митохондриите. Редуцираната форма на коензима е важен мастно-разтворим антиоксидант, който улавя свободните радикали чрез липидните си мембрани. 
 
Калций
Калцият разрешава на мускулните клетки да се свързват и да генерират движение. Проучванията му отдават ключова роля в регулирането на телесното тегло и мастния метаболизъм. При мишки на диета с калориен дефицит тези с ограничен прием на калций си върнали загубеното телесно тегло след 6 седмици. Допълнителният калций обаче намалил липолизата, синтезирането на мастни киселини и мастните натрупвания.
 
Цинк
Недостигът на цинк се отразява на почти всички телесни функции, включително производството на анаболни хормони и синтеза на белтъчини. Суплементирането с цинк повишава отделянето на хормон на растежа, тестостерон, повишава тестостерона в кръвната плазма и броя сперматозоиди.
 
Алфа-липоична киселина
АЛК повишава нивата на вътреклетъчния глутатион и способността на тялото да рециклира други видове антиоксиданти. Действа противовъзпалително като инхибира IL-1 (възпалителен цитокин). Противодейства на кръстосаното свързване на протеини - процес, въздействащ на остаряването на тялото и на богати на колаген тъкани като кожата. В резултат АЛК подмладява. 

 
Финални думи
Антиоксидантите безспорно са от полза както за трениращия, така и за хората с пропуски в диетата. Те предотвратяват клетъчните щети, спомагат за възстановяването, помагат в зарастването на раните и имат важна роля в поддържането на цялостна спортна форма. Освен да суплементирате, не забравяйте да включите в диетата си и 5-8 хранения с плодове и зеленчуци дневно!
 
Сила БГ Тийм
 
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не че съм заклет фитнес маниак, основно тренирам други спортове, но не ра ...
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Интересно

"Аргининът е аминокиселина с многобройни функции в организма. Играе важна роля за образуването в тялото на съставки като креатин, л-глутамат и л-пролин, а също така може да се преобразува в глюкоза или гликоген, когато организма се нуждае от тях."

Реклама
Copyright © 2007 - 2024 silabg.com