сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Баба ми е много по-добра от баба ти!

Баба ми е много по-добра от баба ти!

Осми март – празник, който сме свикнали да свързваме с нежното, крехкото и деликатното; празникът на „слабия“ пол, в който малки и големи от всички ъгли на света тичат по улиците с букети в ръка – сякаш олицетворявайки крехкото естество на празника. Не ни разбирайте погрешно, никак не сме против цветята, даже напротив – напомняме на всички, че да подарите цвете на своя любим човек никога няма да се превърне в клише!

Това, против което се обявяваме обаче, е идеята за „слабия“ пол. Основната сила, която задвижва колелото на живота е промяната. Тя е непрекъснато до нас, пред нас и вътре в нас. В течение на времето, старото дава път на новото. Затова смятаме, че е въпрос на време някои схващания да бъдат преосмислени, започвайки от гореспоменатото. Концепциите за силно и слабо са само и единствено това – концепции.

И за да ви докажем, че това е факт, в тази статия ще ви запознаем с една жена. Жена, която бихте определили като „силна“. Жена, която на 76-годишна възраст ходи на фитнес 5 пъти седмично, вдъхновявайки своите 2 милиона последователи да повярват, че никога не е късно да вземеш здравето, щастието и спокойствието в собствените си ръце! Тази жена е Joan McDonald.


Снимка: Instagram

Нейната история започва с един единствен избор – да живее. Преди този избор, животът ѝ е съвсем различен: трудност при изкачване на стълби, отоци в лактите, артрит, редовен прием на лекарства за контрол на кръвното налягане и много, много отчаяние. Можете да си представите какво е да бъдеш на нейно място – да виждаш, че вече не си човекът, който някога си бил, но в същото време да се чувстваш напълно безсилен и неспособен да смениш посоката.

В този момент, дъщерята на Joan ѝ казва следното: „Ако не направиш незабавна промяна в начина си на живот, това, което ти предстои е още по-силна болка и още повече скъпи медикаменти.“ Бидейки собственик на фитнес зала и професионален треньор, тя ѝ предлага да се включи в онлайн програма, в която десетки жени в нейното положение вървят по пътя към по-добри навици и по-добра грижа за себе си. Отговорът на Joan едва ли е изненадващ. Виждайки тъгата в очите на дъщеря си, тя запретва ръкави и без дори да подозира, дава началото на своя нов живот!

В рамките на няколко дена след края на програмата, тя се научава как да следи своите макронутриенти, подновява своя фитнес абонамент и се оборудва с хранителна везна. Както винаги, началото е най-трудно. Тя споделя, че на моменти е била много близко до това да спре, да се откаже и просто да се остави в ръцете на съдбата. Въпреки напрежението, тя продължава. Мантрата, която я спасява и я кара да стои гордо изправена на двата си крака е: „Аз знам, че се движа в собствената си лента, с моето собствено темпо. Да, може да отнеме време, но рано или късно, промяната ще е факт. А този път, промяната ще бъде с мен до края на дните ми.“ Мантра, която със сигурност би била полезна за всеки един от нас!


Снимка: Instagram

Скоро след това, болките в ставите изчезват, катеренето на стълби се превръща в приятно занимание, а лекарствата за кръвно налягане се озовават в кофата за боклук. Постепенно, радостта от живота се завръща и Joan кипи от желание да сподели своя опит със света. Създава си профил в Instagram, който събира почти 2 милиона последователи, които използват нейните хъс и харизма за вдъхновение и мотивация. Написва книга, която озаглавява „Flex Your Age“ (Изфукай се с годините си), в която събаря стереотипите около възрастта и споделя, че се чувства сякаш все още е на 30. Постепенно, тя се превръща в обединяваща фигура, която доказва, че в действителност, никога не е късно да започнеш отначало; никога не е късно да си поставиш нови цели; нищо не е невъзможно, когато го преследваш с твоята собствена скорост, без да се отказваш, и, може би, най-важното: Възрастта няма никакво значение!

Фитнес съвети от най-яката баба в залата


Снимка: Instagram

На първо място, Joan споделя, че е важно да гледате само и единствено себе си. Тя казва, че що се касае до фитнес и здраве, няма един правилен подход. В интервю за inews.co.uk тя заявява, че тя постоянно предизвиква себе си и никой друг. „Никога не се сравнявайте с другите, не очаквайте да постигнете това, което те са постигнали. Фитнесът е нещо индивидуално и единственото, върху което трябва да се фокусирате е вашето това как се чувствате. Слушайте интуицията си и не спирайте да си поставяте нови цели!“

Друг аспект, на който тя отдава внимание, е религиозното следене на числото, което кантарът показва. Сигурни сме, че много от вас са обсебени от идеята за перфектното тегло – за илюзорната златна среда, до която можете да се доберете с достатъчно усилия. „Не мислете много за теглото си, особено ако сте в напреднала възраст. Фокусирайте се върху това да изградите сила, започвайки с леки тежести. Колкото по-скоро възвърнете силата си, толкова по-добре ще се чувствате в тялото си! Да не говорим, че ще се подмладите за нула време!“

Освен това, Joan споделя, че търпението е най-голямата ценност. „Приемете факта, че това е новият ви живот. Не е необходимо да бързате, защото и без това няма за къде. Не гонете конкретни резултати, не се опитвайте да търсите следи от успеха си всяка седмица. Не е важно колко време ви отнема, важно е да сте постоянни и търпеливи. Гарантирам ви, че след три месеца постоянство и упоритост, ще започнете не само да виждате напредък, а и да го усещате.“

За нагласата, рутината и личните подбуди


Снимка: Instagram

Joan споделя, че макар и под зоркия поглед на дъщеря си, понякога се поддава на изкушението и посяга към различни вредни навици от миналото, като похапването на захарни изделия. Ние не бихме я съдили за това, защото балансът е от огромно значение за един пълноценен живот. Когато сме прекалено строги със себе си и имаме прекалено високи очаквания, ние губим обективна представа за това, което правим и шансовете да се разочароваме и откажем са много по-високи. Не трябва да се доказваме на никого. Не участваме в състезание.

„Важно е да имате рутина, която да спазвате, без да се замисляте. Когато тепърва започвах, нямах списък с всичките упражнения, които трябва да изпълня в конкретния ден. Ставайки рано сутрин и не знаейки какво следва, често дори не отивах в залата. Стана много по-лесно, когато успях да установя някаква рутина, когато знаех в кой ден какво имам за правене и можех да действам без да се замислям над подробностите. В онзи етап, най-важното беше да отида до фитнеса, а не колко повторения ще направя, колко серии, или колко тежко ще вдигам. На моята възраст съвсем други неща са ми в главата.“, споделя тя.

Може би се чудите как е възможно човек на тези години да е толкова усмихнат, енергичен и деен. Колкото и да не ви се вярва, няма никаква тайна. Обяснението е съвсем обикновено, но изключително поетично: „Това, което ме кара да продължавам е желанието да се отърва от миналото си схващане завинаги. Бях убедена, че не си струва да бъда спасена, че не си струвам цялото това усилие. Мисля, че жените сме особени жертви на това мислене – постоянно ни се казва да бъдем грижовни, да поставяме другите пред себе си, да следваме „природата“ си. Подсъзнателно свикваме с това и забравяме да се грижим за себе си, а това е изключително опасно. Всяка една от нас заслужава любов и най-често дефицитът на любов идва от самите нас.“


Снимка: Instagram

Един прекрасен разказ с отворен край

Казваме отворен край, защото историята на Joan тепърва предстои да се развива! Тя се надява да достигне до колкото се може повече хора и да ги накара да повярват в себе си. На своите почитатели тя обещава, че няма да е лесно; че ще бъде изпълнено с периоди на съмнение, страх и стрес; че ще искате да се откажете и да се примирите, но че в края на краищата, всичко ще си струва.

Екипът на Сила БГ поздравява всички празнуващи! Покорявайте нови висоти всеки ден и не спирайте да бъдете активни! И помнете – винаги слушайте бабите си!
За да научите повече за най-готината баба, Joan MacDonald, посетете сайта ѝ.


Сила БГ Тийм!
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не че съм заклет фитнес маниак, основно тренирам други спортове, но не ра ...
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Интересно

"За разлика от други добавки, глутаминът прави изключение с абсолютната си безвредност. Дози от порядъка на 5гр. преди и 5 гр. след тренировка имат силно изявен ефект - няма мускулна треска и умора, мускулите набъбват и стават по-твърди (благодарение на подобрения азотен баланс). "

Реклама
Copyright © 2007 - 2024 silabg.com