сила бг магазин
сила бг медия
»
»
България спортува: Хокей – ловкост и бързина+видео!

България спортува: Хокей – ловкост и бързина+видео!

Най-старата игра?

Хокеят е една от най-старите игри и съществуват редица доказателств за това. Играе се в Персия през 2000 г. пр. Хр. Името „Хокей” вероятно произлиза от френското „hocquet” – овчарски прът, което се отнася за кривите стикове, които се използват за удряне на шайбата.

Корените на хокея като спорт са заровени в дълбока древност. Редица музеи предлагат изложби, че играта се играла от римляните и гърците, както и от ацтеките няколко века преди Колумб да пристигне в Новия свят. Съвременната игра на хокей се появява в Англия в средата на 18-ти век и до голяма степен се дължи на популяризирането на играта в училищата.Първата хокейна асоциация е създадена в Обединеното кралство през 1876 година и е „отговорна” за изготвянето на пълния набор от правила в играта.

Развитие на спорта

Хокей на трева - До 70-те години играта на международно ниво се играе предимно на естествена трева, но изкуствената такава прави играта много по-бавна. Когато тя се използва за първи път, играта става по-бърза и по-вълнуваща от всякога!Олимпийската история на играта
 
След първото появяване в игрите в Лондон през 1908 г., хокейът заема твърда позиция за олимпийската програма от Антверпските игри през 1920 г. Жените влязоха в този спорт през 1980 г. в Московските игри. От 2000-те игри в Сидни мъжете се състезаваха в турнир с 12 отбора и жени в 10-ти отбор.


 
В своята 100-годишнина на олимпийско съществуване хокеят е доминиран от една страна. Индийският мъжки отбор, с шест последователни титли между 1928 и 1956 г., беше непобедим в 30 последователни мача и вкара 197 гола.

Първи етап – поява и възникване

Първи сведения за играта хокей в България се появяват в края на ХІХ век.
1897 г. В статия от трети брой на сп. “Училищен преглед” се описва същността на английската игра (Hockey).1901 г. Първите инструкции за плъзгане и ходене по пързалка са дадени в ръководство, отпечатано в Кюстендил от Големинов и Бланшуд.
1914 г. За първи път играта е демонстрирана в България от Александър Момчилов – Чоки;1915 г. Александър Момчилов сформира първият отбор по хокей към спортен клуб “Атлетик”. Хокей се практикува и в клуб “Савата”;
1919 г. В Обединен спортен клуб “Славия” започват занимания по хокей;
1924 г. Към водещите клубове, в които се практикува хокей се сформират и юношески отбори.;През 1942 г. българският национален отбор записва първия си международен мач - на 17 януари в Букурещ нашите побеждават Югославия с 4:2.
Дело на ентусиасти, начинанията свързани с появата и развитието на хокея се явяват подтик и първооснова за появата на хокея на лед.
 


 
Втори етап - начало на организираното хокейно движение

Началото на организираното хокейно движение у нас е поставено през 1949 г., когато се провежда турнир по случай V-ия конгрес на БКП с участието на няколко отбора. На 16 септември същата година е учредена Републиканска секция по кънки и хокей на лед, първоприемник на Българска федерация по кънки и хокей на лед.В началото състезанията са от рода на градски първенства, без ограничения във възрастта. Създава се съдийски правилник, пригоден за нашите условия, под ръководството на Венцислав Ангелов, завършил висше физкултурно образование в Унгария. По-късно правилникът е преработен и допълнен от колектив в състав - Никола Нинов, Георги Костов, Александър Дичев и Стефан Додев. През 1952 г. е факт и първия държавен шампионат. Мачовете се играят в Рила, на Седмото езеро до хижа "Мусала". Участващите клубове са само от столицата - "Червено знаме", "Народна войска" (по-късно - ЦСКА), "Академик", "Строител" и "Ударник" (под това име се състезава "Славия" в периода 1950-1954 г.). Шампион е отборът на "Червено знаме", който на финала побеждава "Ударник" с 1:0.
 


Трети етап - модернизация и постижения

В началото на 70-те години започва изграждането на още две ледени площадки с изкуствен лед в София - стадионите "Червено знаме" (на 4-ти км) и "Славия". И двата са завършени приблизително по едно и също време - през 1974 г. По същото време е пусната в експлоатация и открита пързалка в Стара Загора. В следващите години са изградени пързалки в Русе и Елин Пелин. През 1979 г. и Перник се сдобива със свой зимен стадион.
 
 

През 1975 г. София за първи път е домакин на световно първенство за мъже! Нашите приемат отборите от група "С". България се класира на второ място и добива право на участие в група "В" на следващата година. От това време е и абсолютният рекорд по зрителска посещаемост на хокейна среща у нас. Около 8000 души наблюдават мача с Норвегия (2:2) на ст.  "Славия" (тогава пързалката на "белите" е открита и разполага само с покрив над леденото поле).
 


 
След 1987 г. за период от 20 години първото място у нас е било притежание само на два отбора - "Славия" и "Левски". "Синьо-бялата" хегемония бе разчупена едва през 2006 г., когато хокеен клуб "Академик" триумфира с титлата.В началото на 90-те години хокеят на лед се намира в подем и в старата българска столица - Велико Търново.


 
Апогеят е достигнат през 1994 г., когато изграденият в града зимен стадион става арена на финалите на републиканското първенство за юноши до 14 г. Местният тим по хокей на лед "Етро-92" става шампион, надигравайки столичните "Славия" и "Левски".Домакините изиграват и две контроли с връстниците си от "Цървена звезда" като записват загуба (3:4) и победа (4:3).Знаете ли, че? ..
СИЛА БГ подкрепя българските спортове – независимо какъв си избрал, продължавай да следваш мечтата си и не спирай да тренираш!

Ето защо ние се срещнахме с едни истински хокей шампиони - показваме Ви ги в поредицата на СИЛА БГ - "България спортува"!
 


Цялото видео можеш да видиш тук!
 
Очаквайте още от поредицата ни!
Спортът възпитава и дава много повече от всяко друго занимание!
 
 
СИЛА БГ Тийм!
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Чудесно! Вие сте най-силните в БГ !
Интересно

"Употребата на такива хардкор продукти винаги трябва да бъде съпроводена и с приемането на традиционните добавки – протеин, креатин, глутамин, аминокиселини. Те осигуряват материала за растеж на организма, а хормоналните продукти вече се грижат за максималната чувствително на рецепторите и правилното навлизане на хранителните вещества в мускулните клетки за максимален растеж."

Реклама
Copyright © 2007 - 2020 silabg.com