сила бг магазин
сила бг медия
»
»
България затлъстява – една четвърт от населението е в опасност

България затлъстява – една четвърт от населението е в опасност

25% от българското население е затлъстяло. Това ни нарежда на 50-о място в световната статистика. Имайки предвид, че държавата ни винаги се е славила като мощен играч в аграрния сектор и като място, където физическият труд, спортът и здравословното ядене са, едва ли не, задължителни аспекти от пълноценния живот, защо, все пак, се нареждаме в топ 50?

Гледайки на запад и виждайки колко сериозен е проблемът със затлъстяването и наднорменото тегло, често забравяме да обърнем внимание на нашата собствена реалност. Ако попитаме няколко случайно избрани човека дали, според тях, българското население затлъстява все повече, много е вероятно да получим по-скоро отрицателен отговор.

Истината е, че това не е регионален или континентален проблем, а социо-културен. Макар и да сме донякъде съгласни, че броят на затлъстяващото население в глобален мащаб се увеличава всяка година, не можем да отречем факта, че има държави с голям брой население, които остават незасегнати. Защо? Защото техните култура, социална политика и начин на живот са много различни от това, с което ние сме свикнали.

Един ярък пример е Япония. Страната на изгряващото слънце се радва на рекордно ниски нива на затлъстяване – едва 4.3%. Преди да скочите и да си помислите, че това се дължи на високата финансова стабилност на азиатската държава, нека ви дадем друга гледна точка: Япония е място, където редът, чистотата, поемането на социална отговорност са ценности, с които децата се възпитават от малки. Освен хармонията във външния свят, японците се грижат изключително ревностно за вътрешната си хармония. Това се изразява както в тяхната физическа култура, така и в хранителната.

Не е случайно, че най-много столетници, при това здрави и функциониращи, има именно в Япония. Както стана ясно в нашата статия по темата – Спри месото, живей 100 години, японската диета е един от най-добрите хранителни режими за общо здраве и дълголетие. Силно ви препоръчваме да я прочетете, защото в нея ще откриете още една причина България да заема 50-ото място по затлъстяване в света. С останалите ще ви запознаем тук.

Затлъстяването: как започна всичко и как стигнахме дотук?

През вече далечната 1944 г., България претърпява рязка политическа промяна. С нея, разбира се, идва и промяната в начина на живот. Под напорите на индустриализацията, голяма част от населението става градско. За отрицателно време аграрното, предимно земеделско, общество се превръща в модернизирано, урбанизирано и индустриализирано.Иначе казано: всичко започва оттогава. За трудещия се на полето човек, похапването на хляб, например, не е било проблем, тъй като за тежък физически труд се изисква стабилно количество енергия. От друга страна, чиновникът, който работи в офис, или пък машинният оператор в завода, или дори шофьорът на междуградския автобус – те нито се движат достатъчно, нито правят нещо натоварващо. За тях хлябът би довел до калориен излишък, който от своя страна би довел до покачване на килограми и по-високи нива на холестерол.

Във времето все по-голяма част от населението започва да живее в градовете. Това, от своя страна, води до по-малко потребление на плодове и зеленчуци, директно от техния източник. Навлизането на служебните столови също оказва влияние върху хранителния режим на българите, макар и не толкова осезаемо.

Макар и процесът по затлъстяването на българина да е започнал отдавна, неговите темпове са се ускорили едва в последните 20-30 години. Именно през това време се наблюдава и най-големият ръст в броя на хората с наднормено тегло.

Кой е виновникът за този здравословен погром?

Бихме могли да обвиним кого (или какво) ли не – преработена и изкуствена храна, лошото качество на „истинската“ такава, зависимостта от технологиите, заседналия начин на живот, липсата на възпитание и образование, липсата на двигателна култура, бързата храна и още много други причини.Истината е някъде по средата. Когато съберем всички фактори заедно, ние получаваме цялостна картина, която е, меко казано, притеснителна. Ето какво казват официалните данни за положението в България:

25% от населението е класифицирано като затлъстяло. Това означава, че техният индекс на телесна маса надвишава 30. За съпоставка, един здрав човек, който е в добра физическа форма има индекс на телесна маса между 18.5 и 24.9. Разбира се, в тези изчисления влизат най-различни фактори, като ръст, възраст, пол и др.

25.5% от българските мъже попадат в графа затлъстели. Това ни нарежда на 26-о място в света по брой затлъстели мъже! При жените числото е по-ниско – 24.3%, което ни нарежда на 84-о място в класацията.

Най-тревожната статистика е тази на затлъстелите деца (тук влизат всички хора, ненавършили 18 г.). Цели 28.5% от децата ни също се класифицират като затлъстели. Според източниците, това нарежда България на 58-о място.

За сравнение – процентът на затлъстяване в глобален мащаб е 19.8%. Прогнозите на Световната федерация по затлъстяване сочат, че до 2035 г., този процент ще бъде 24%, а броят на хората с наднормено тегло (тук влизат и хората, които страдат от затлъстяване) ще бъде повече от 4 милиарда, или 51% от световното население.

Защо това е проблем и какви са рисковете, които крие?

Едва ли за някого е изненада, че наднорменото тегло и затлъстяването крият редица здравословни проблеми. Преди да видим какви са те, нека видим какво точно означава затлъстяване.Затлъстяването е сложно заболяване, причинено от прекомерно количество мазнини в тялото. То е както козметичен, така и медицински проблем, който увеличава риска от редица други заболявания и допълнителни здравословни проблеми. Най-честите причини за неговата поява са наличието на наследствени, физиологични и екологични фактори, съчетани с лоша диета и липса на физическа активност. Ако трябва да изберем една-единствена обаче, бихме се спрели на преяждането. Когато в продължение на месеци и години приемате повече калории, отколкото изгаряте, тялото ви складира излишните калории под формата на мазнини.

Затлъстяването може да доведе до някои от следните здравословни проблеми:

 • Сърдечно-съдови заболявания и инфаркт
 • Мастно чернодробно заболяване
 • Храносмилателни проблеми
 • Над 10 вида рак
 • Диабет (тип 2)
 • Остеоартрит
 • Сънна апнея

Други проблеми, свързани с теглото, които могат да повлияят на качеството на живота ви, включват:

 • Депресия
 • Срам и вина
 • Неподвижност
 • Социална изолация
 • По-ниски постижения на работното място

Какво можем и трябва да направим като общество?

Сила БГ застава зад личната отговорност. Ние смятаме, че позитивните промени се случват от долу нагоре, а не обратното. Какво имаме предвид? Всеки е длъжен да поеме лична отговорност за своето здраве и здравето на семейството си. Това означава, че за да се променят нагласата и мисленето на обществото, трябва индивидуалните личности да застанат зад определени идеали, които да защитават и винаги да бъдат за пример. Това е особено важно, когато става дума за деца и подрастващи. Ако в заобикалящата ги среда има предимно позитивни примери, шансът те да ги последват е много по-висок. Затова и в началото дадохме Япония за пример. Ако успеем поне малко да се доближим до начина, по който японците гледат на живота, то това ще е невероятна победа за всички нас.След това се нарежда повдигането на внимание около темата на институционално ниво. Непосредствено след семейството, по важност се нарежда училището. Там не само трябва да има подходяща храна, съобразена с нуждите на един млад организъм, която да го снабдява с всички необходими макро и микронутриенти, но и да има часове (или отворени уроци), посветени на темата. Колкото по-открито говорим за това, толкова по-лесно е да бъде асимилирано и възприето.На трето място идват медиите и властта. Смеем да твърдим, че промяната в хранителната ни култура, която е повлияла на начина ни на живот, отчасти се дължи на все по-широката популярност на всякакъв вид медии, които влияят на изборите, които правим. Разбира се, отчасти се дължи и на недостатъчния медиен контрол, който властоимащите упражняват. Смятаме, че е необходима национална кампания, в която да застанат както представители на медиите, така и управници. Тук обаче има едно голямо НО. За да бъде ефективна, тази кампания не трябва по никакъв начин да се използва за PR. Питате се дали е възможно? Както е казал народът: „Ако има желание, има и начин!“.

Какво можем и трябва да направим като индивидуални личности?

Освен коренната промяна в начина на мислене, нагласата към живота и ценностната ни система, всеки от нас може да предприеме действия, които да му помогнат да се отърве от нежеланите мазнини и да живее активен и изпълнен със щастие живот.

Сила БГ препоръчва:

Ограничете времето, което прекарвате пред екрана.Независимо дали става въпрос за цяла вечер, прекарана във видео игра, пред телевизора, или многочасовата скука, която убивате скролвайки телефона си, трябва да умеете да поставяте граници и да знаете кога да спрете. Технологиите са забавни и улесняват живота ни, това е факт, но когато станем прекалено зависими от тях, губим частична връзка с реалността и с тялото си.

Движете се повече.Това се връзва добре с предишната точка, защото именно времето, което прекарваме на компютъра, например, може да бъде прекарано в залата, в парка, в планината; можем да ходим на танци, да тренираме бойни спортове, да караме колело. Колкото повече се движим, толкова повече калории изгаряме, а това значи по-малко подкожни мазнини. Ако можете, избягвайте да ходите навсякъде с автомобил, вместо това ходете пеша. Анекдотните 10 000 крачки на ден, макар и възникнали като маркетинг слоган, всъщност са доста добър показател за двигателно здраве.

Замислете се – нашите предци са разчитали на малкото инструменти, които са имали и на функционалността и способността на телата си. Човешкото тяло е най-съвършената машина на планетата, срамота е да не я ползваме по предназначение!

Хранете се съзнателно.Тук имаме предвид две неща – да внимавате какво ядете и колко ядете.

Избягвайте преработени храни, тестени и захарни изделия и пакетирани продукти. Не казваме да ги спрете като цяло, защото знаем, че това не е възможно. Опитайте се да включите повече плодове и зеленчуци в диетата си. Българинът си обича хляба и месото, знаем, но връщайки се назад във времето, както вече споменахме – преди години много хора са се изхранвали с това, което родят дърветата и това, което посадят в градината си. Така че не щадете парите си и отделяйте достатъчно за хубави и качествени плодове и зеленчуци.

В комбинация с правилното хранене идва и неговата честота. Човешкото тяло със сигурност не се нуждае от 3 хранения на ден, казват някои. Други, пък, смятат, че е необходимо да се храним по 5-6 пъти на ден. Каквото и да казват, във връзка с наднорменото тегло и затлъстяването е важно едно – да не приемате повече калории, отколкото изгаряте. Това е и основното правило, когато искате да изгорите мазнини.

Потърсете професионална помощ.Невинаги решението на проблема е праволинейно. Понякога причините за затлъстяването не се свеждат само и единствено до хранене и физическа активност. Както казахме, генетиката също играе важна роля, както и някои други медицински състояния, които могат да забързат процеса по натрупване на мазнини.

Консултирайте се със специалист, за да имате възможно най-добра представа относно това, което трябва да предприемете, за да бъдете в оптимално здраве. Ще повторим отново, не е срамно да се грижите за здравето си. Това е ваша отговорност и примерите, които давате на хората около себе си са от огромно значение!

В заключениеЩе бъдем честни. Статистиката ни дразни. Дразни ни това, че хората не живеят пълноценно. Натъжава ни фактът, че все повече и повече хора правят лесния избор – избират комфорта, достъпния допамин и пътят на най-малкото съпротивление.

Няма нужда да цитираме клишето за диамантите, нали?


Сила БГ Тийм!
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не че съм заклет фитнес маниак, основно тренирам други спортове, но не ра ...
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Интересно

"Последните изследвания обаче показват, че въпреки по-бавното си усвояване, приеман след тренировка казеинът увеличава протеиновия синтез (процесът, който води до мускулен растеж) по същия начин както и суроватката. Ето защо комбинацията от казеин и суроватъчен протеин след тренировка води до по-добри резултати, отколкото ако се използва само един от тях."

Реклама
Copyright © 2007 - 2024 silabg.com