сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Бягащата пътека – какво трябва да знаем преди да се качим

Бягащата пътека – какво трябва да знаем преди да се качим

Колкото и да не ви се вярва бягащата пътека също си има „цака”, която трябва да разберем, преди да сме започнали да я използваме, за да не се превърнем в обект на критика от „разбирачите” в залата. Когато избирате пътеката като място за упражнения, трябва да се подготвите все едно отивате на състезание по лека атлетика. Извън кръга на шегата ви представяме 6 съвета, които ще ви подготвят за интензивно кардио на бягащата пътека:
 
1. Здравето е на първо място
 
Ако имате проблеми със ставите или кръста трябва да предупредите вашия лекуващ лекар, че се подготвяте за тренировка на бягащата пътека. Попитайте можете ли да натоварвате толкова ставите си, когато тренирате във фитнеса и с какво темпо можете да я използвате. Същото важи и за тези със сърдечни проблеми.

 
2. Изберете подходящи обувки


 
Обувките са основна част при подготовката ви за бягащата пътека. Трябва да изберете удобни и меки обувки, които да не ви стягат или убиват. Ако решите да си купувате обувки специално за залата, те трябва да са ви удобни още при първото обуване. В противен случай рискувате да получите наранявания, които да причинят болка и дискомфорт по време на движение.

 
3. Приемайте достатъчно вода преди и по време на тренировка


 
Водата е един от основните източници не енергия и хидратация, която ви е нужна, когато правите интензивна тренировка. Потенето предизвиква дехидратация на организма, ако не сте пили достатъчно вода рискувате да изплезите език като жадно куче още след 10-та минута. Добре е да приемате между 500 и 700 мл. вода 90 минути преди тренировка, за да издържите, когато тичате. С вас вземете поне 500 мл. вода, за да не позволявате на тялото да се дехидратира. Отпивайте по 1-2 глътки при нужда, но не прекалявайте, голямото количество течности приети по време на тренировка ще предизвикат тежест в стомаха.

 
4. Не, дръжките не са, за да се държите за тях


 
Когато се качите на бягаща пътека ще забележите, че пред и до нея има дръжки, които обаче НЕ са, за да се придържате за тях, когато бягате. Те са за опора, когато се качвате на пътеката. Когато тичате обаче е добре да включите и ръцете, за да тренирате цялото тяло. Дръжте ги под ъгъл 90 градуса и ги движете стегнато, за да натоварвате и горната част.
 
5. Използвайте различните опции на пътеката


 
Ако тепърва се качвате, по-добре започнете с леко тичане, без излишна съпротива. Когато проведете няколко тренировки на пътеката можете да включите опциите за движение под наклон и различните степени на натоварване, за да направите кардиото още по-интензивно. Не прекалявайте с наклона, защото има опасност да претоварите мускулите или ахилеса и да причините травма.
 
6. На пътеката за повече от 15 минути
 
През първите 15 минути от тренировката на пътеката горите въглехидратите, които сте приели през деня. Едва след 15-та минута тялото ви започва да гори мазнини. Използвайте бягащата пътека поне 20-30 минути, за да имате максимален ефект. В началото започнете със загряващо 5-минутно ходене, с което да подготвите тялото. След това редувайте - 1 минута тичане – 1 минута ходене, като движението може да е под наклон. Преди да прекратите своята тренировка увеличете скоростта за 1 минута, след това завършете с около 2 до 5 минути ходене, за да нормализирате пулса. Наклонът и скоростта регулирайте след първата или втора седмица, като внимавате с интензивността.

А ето и интересно предложение за тренировка на цялото тяло с помощта на бягащата пътека:

 
Препоръчани продукти от СИЛА БГ
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не че съм заклет фитнес маниак, основно тренирам други спортове, но не ра ...
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Интересно

"Преди да започнете каквото и да е упражнение с тичане трябва да се подготвите. Това е толкова важно, колкото и самата тренировка, защото мускулите трябва да се гъвкави, а ставите - загрети."

Реклама
Copyright © 2007 - 2024 silabg.com