сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Бялата Смърт

Бялата Смърт

„Искам нещо сладко!“ е фразата, която през последните 20-30 години се е превърнала в автоматична, подсъзнателна реакция към неблагоприятните обстоятелства в живота ни.

Не сме доволни от нещо – посягаме към нещо сладко.

Чувстваме се отпаднали, отчаяни и обезверени – търсим нещо сладичко.

Изпадаме в депресивен епизод и комфортът от живота се изпарява пред очите ни – търсим начини да си наваксаме, поглъщайки купища сладко.

Примерите могат да продължат до безкрай, разбира се. По-притеснителното от това обаче е, че сладките изделия не са наша опора само в трудните моменти. Напротив, когато се чувстваме добре, или когато искаме да се възнаградим, отново посягаме към тях, сякаш те са най-подходящият начин да си кажем „Браво, заслужи си малко!“. Това, което всъщност казваме, но едва ли искаме да си признаем, а и едва ли съзнаваме на 100% е: „Браво, почерпи се с малко смърт!“.Чудите се дали не прекаляваме малко? Да, донякъде прекаляваме, но не го правим без причина. Време е истината да излезе наяве. Време е всички да разберем, че основната причина за високите нива на затлъстяване, не само в глобален мащаб, но и в България, не се дължат само и единствено на мазнините. Основният виновник, най-големият убиец в страните от развития свят, причинителят на редица заболявания е именно бялата захар.

Явлението, което наблюдаваме в момента, може да бъде сравнено с кризите по света, причинени от употребата на наркотични вещества. В случая със захарта, проблемът е почти невидим, тъй като е необходим голям период от време, в който злоупотребяваме с нея, за да бъдат истинските ѝ щети налични. Това кара проблемът да изглежда по-розов, отколкото всъщност е.

Защо „Бялата Смърт“ и какво е влиянието ѝ върху организма ни?Бялата Смърт в действителност се явява най-подходящият начин, по който да опишем това „хранително“ вещество. Белият цвят символизира невинност, чистота, блаженство и спокойствие. Такава е и захарта – неусетно, блажено, карайки ви да се чувствате страхотно, пренасяйки ви на седмото небе, тя бавно ви убива. Прекрасна и облечена в бяло, тя ви пренася отвъд. Поетично, нали?

И доста страшно.

Захарта е известна с това, че притежава цял списък с вреди, които нанася на организма ни.

Истината е, че в нея не се съдържат никакви хранителни елементи, необходими за оптималната функция на тялото ни. В нейния състав липсват витамини, минерали, или протеини, които да подобрят по някакъв начин нашето здраве, или пък да подхранят организма ни. Единственото нещо, което захарта ни дава е енергия и то под формата на купища калории, които едвам изгаряме. Добре, де, дава ни и още нещо – неприятности. Безкрайни неприятности.

За съжаление, както вече споменахме, днес захарта не само присъства навсякъде в живота ни, ами едва ли не заема цяла, изцяло нова, хранителна група, в която присъства само тя. За много от нас, това е и основната хранителна група.

Какво, на практика, се случва, когато захарта попадне в кръвта ни?Захарта се разгражда до глюкоза и фруктоза, които трябва да бъдат преработени от организма. Когато нивата на глюкоза в кръвта се повишат, телата ни започват да произвеждат хормона инсулин, който спомага за абсорбирането на глюкозата.

Черният дроб, от своя страна, работи на изключително бързи обороти и се натоварва с преработката на фруктозата. С други думи – тялото ни влиза в режим „паника“, за да успее да преработи захарта, която ние с най-голямо удоволствие сме погълнали.

Никак не подценяваме човешкият организъм – той е най-съвършената технология, за чието съществуване знаем. Въпреки това, тук има едно голямо „но“. С течение на времето, организмът може да развие инсулинова резистентност. Това е състояние, което драстично намалява способността му да преработва захарта. Успоредно с това, черният дроб е изправен пред сериозен риск от увреждане, заради високите нива на фруктоза, с които трябва да се справи.

Това, което е наистина заплашително, е паразитният характер на захарта. Когато хапнем набързо, ей така, между другото, обикновено избираме кроасанче, вафличка, шоколадче, кремче, суха пастичка, сладоледче и още куп други порочни храни. Повишените нива на захар в организма вследствие на това водят до завишено производство на допамин – невротрансмитерът, който се освобождава в мозъка ни, когато се чувстваме супер добре и когато изпитваме удоволствие.

С други думи: Захарта не само е вредна, тя е и пристрастяваща. Също толкова пристрастяващи могат да бъдат цигарите, алкохолът и наркотиците.

Пристрастяването, от своя страна, води до желание за още и още, което бавно и постепенно вдига нивата на захар в организма ни. Мине ли достатъчно време, нежеланите проблеми започват да идват. Един от тях е и гореспоменатата инсулинова резистентност. Представете си, че щом тя се появи, първата и основна отбранителна линия е разбита и инвазията започва с пълна сила.

За да видите какво предстои в т. нар. инвазия, ето ви една малка, но представителна извадка от това какви здравословни затруднения може да ви причини захарта:

 • Рак
 • Акне
 • Астма
 • Умора
 • Инсулт
 • Диабет
 • Инфаркт
 • Подагра
 • Депресия
 • Затлъстяване
 • Зъбен кариес
 • Когнитивен спад
 • Клетъчно застаряване
 • Високо кръвно налягане
 • Преждевременна смърт
 • Промени в метаболизма
 • Заболявания на черния дроб
 • Сърдечно-съдови заболявания

Така погледнато, вече е ясно защо решихме да озаглавим тази статия „Бялата Смърт“.
Сигурно се сещате за доволния Мечо Пух, който похапвайки си охотно медец казва „Колкото повече – толкова повече!“. Така е и тук – копнеейки за нещо сладко, търсейки нещо, с което да залъжем глада, ние посягаме към следващото кексче, взимаме си още едно бонбонче, поръчваме си второ десертче, а тялото ни изпада във все по-голям стрес.

Разбира се, ние се чувстваме страхотно! Нищо, че междувременно напълняваме, лишаваме се от необходими хранителни вещества, разболяваме се и спираме да се харесваме. Това, от своя страна, води до ниско самочувствие, ниска енергия и понякога дори до депресивни състояния.

Какво правим? Искаме още! Защото колкото повече – толкова повече.

Как да осладим живота си, без да си причиняваме неприятности?

Когато решим да изтрием захарта от диетата си, гладът за сладко настъпва педала на газта и ни догонва. За наш огромен късмет, има редица начини, по които хем можем да си усладим, хем да останем невредими.

Пчелен медПчелният мед, макар и калоричен, съдържа несвързани помежду си фруктоза и глюкоза (съотношението им зависи от какви растения е бил събран прашецът). Освен това е полезен, хранителен и укрепва имунната система, а на всичкото отгоре е и сладък! Доста сладък, дори.

В народната медицина, медът и до днес се ползва за облекчаване на кашлица и възпалено гърло, както и за успокояване и овлажняване на рани и/или изгаряния. Най-доброто му качество е, че не можем да преядем с него. Защо? Елементарно е – той просто е прекалено сладък. Опитайте и ще се уверите сами!

СтевияСтевията е растение, което идва от далечна Южна Америка. Листата ѝ са между 30 и 40 пъти по-сладки от обикновената бяла захар. В миналото, растението е било използвано за лечение на високо кръвно, киселини в стомаха, както и за намаляване на количествата на пикочна киселина.

Съвременните проучвания доказват тези лечебни свойства на стевията. В допълнение, тя не съдържа калории и един от подсладителите, които най-често бива препоръчван за хора, страдащи от диабет или хора, подложени на нисковъглехидратни режими на хранене. Екстрактите от стевия имат незначителен ефект върху кръвната захар и не предизвикват въглехидратен глад.

ФруктозаДобрата стара фруктоза – естествената, натурална захар, която се съдържа в плодовете, които ние често забравяме, че съществуват. Фруктозата се обработва два пъти по-бавно и при това в черния дроб, за което не е нужно отделяне на инсулин. Малките количества фруктоза, които получаваме от плодовете и меда, не застрашават здравето и не натоварват излишно черния дроб.

Разбира се, когато ядем плодове, редом с нея си набавяме и купища основни витамини и минерали, които подкрепят цялостното ни здраве. Един такъв пример е сладкото грозде. То помага на организма да изхвърли токсините, понижава кръвното налягане и дори участва във възстановяването на мускулите.

Накрая, нека да разбием мита за кафявата захарКафявата захар бива рекламирана като здравословна алтернатива на бялата. Това не е така. В действителност, кафявата захар най-често е обикновена трапезна захар, която е станала кафява чрез повторно добавяне на меласа по време на производствения процес. Обикновено меласата се отделя и отстранява, когато става въпрос за производство на рафинирана захар.

Реалната, съществуваща разлика между тях е във вкуса и начина, по който променят структурата си, когато биват използвани в захарни изделия и печива.

Така че не се хващайте на маркетинт въдицата и, ако е възможно, избягвайте консумацията както на бяла, така и на кафява захар.

Желаем ви сладка почивка,


Сила БГ Тийм!
Препоръчани продукти
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
2016-06-22 | 14:38:46
export
Хайде пак се подкараха глупостите! Дайте сега да видим истината:
1. Захарта съдържа глюкоза и фруктоза. Кафявата захар може да съдържа и малко минерали, ако е обработена по определен начин. Важно е да се знае, че тези минерали са в такова малко количество и ги има в толкова много други храни че е без значение дали ги има.

2. Глюкозата е ЕДИНСТВЕНИЯ енергетичен източник за клетките. т.е. това е единственото което клетките може да усвояват за да си набавят енергия. Като ядем друга храна се налага да се ползват дълги метабичини вериги за да го докараме до глюкоза, захарта ни го дава без никакво усилие, без странични метаболити, готова за ползване. Какво по-добро от това?!

3. Излишната захар в кръвта (без значение дали е дошла от чаша кола, салата или месо) се складира като гликоген в черния дроб, супер ефективен механизъм, защото е бързо достъпен при нужда.

3. ако излишъка е голям, се преработва до мазнина и се складира за по-тегави времена. Това също е ужасно хубаво, защото ни позволява да преживяваме периоди на глад без риск за здравето, като усвояваме тези резерви. И едва след като приключиме с мазнините, ако глада продължи, започва разграждането на мускулната маса.

И двата процеса - на трупането на гликоген и на трупането на мазнини - не са вредни, те са полезни, необходими и жизнено необходими. Те са в основата на оцеляването ни като вид.

С две думи, възможно най-просто:
- захарта е полезна и необходима храна, даваща енергия по най-лесния начин с минимално натоварване на организма

допълнение
- меда, както и захарта, в основата си е глюкоза и фруктоза. Ама не сте чели, че меда е вреден, нали? :)

- с фруктозата положението е малко по-разлино; тя не е вредна, разбира се, но не може да се усвоява директно за разлика от глюкозата (кръвната захар) . Така че първо минава през гликоген. Затова се дава на диабетици - защото не повишва кръвната захар, пък си е калорична и вкусна

Хайде за домашно да помислим под друг ъгъл - толкова ли е лошо една храна да е преработена или изчистена, рафинирана, преди да се консумира? Кой би искал да яде пшеница, вместо хляб? Кой би искал да яде суров боб или леща вместо сварени? Никой!

Истината е че много храни трябва да бъдат преработени преди да станат годни за консумация - термично или с ензими, това са химични промени, или с някой физичен метод. Някой от вас опитвал ли е вкуса на току що набраните маслини? Е, не стават за ядене.

Ако говорим за наистина опасни (не за вредни, а за потенциално опасни) неща за ядене и пиене то това са непстьоризираното мляко, както и нещата, направени от мляко, което не е минало пастьоризация, непричистената вода, суровото месо и яйца.

Така че да зарежем глупостите за вредните храни, и да наблегнем на количеството, защото "Дозата прави отровата"!
2015-01-14 | 18:19:07
Nikolay Arabadzhiev
изключително полезна статия
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не че съм заклет фитнес маниак, основно тренирам други спортове, но не ра ...
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Интересно

"За разлика от повечето продукти на пазара, чието съдържание се основава 2/3 на естествени съставки - екстракти и диетични формули, BSN си спестяват експериментите и ви доставят просто един добре стимулиращ фет бърнър, който успешно може да се използва и като предтренировъчен буустър. "

Реклама
Copyright © 2007 - 2024 silabg.com