сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Защо умират културистите?

Защо умират културистите?

Контекст на патологичното изследване: Предполага се, че андрогенните анаболни стероиди (ААС), използвани за усъвършенстване на физиката, най-вероятно са причинили акутен сърдечен удар и внезапна смърт поради спиране на сърцето.

Пациенти: 32-годишен бодибилдър с добро телосложение (189 см, 90 кг) и незабележителна медицинска история, който от няколко месеца е приемал тестостерон пропионат, нандролон и станозолол; 29-годишен бодибилдър с добро телосложение (166 см, 72 кг) без история на заболявания, който от няколко месеца  е приемал анаболни стероиди – нандролон и станозолол.

Резултати от аутопсията: Състоянието на коронарните артерии е нормално. Не са открити поражения по сърцето или други органи.

Коментар: Случаите на миокарден инфаркт без наличието на васкуларни поражения са изключително редки. 

Уви, това не са редове от филмов сюжет, а данни от съвсем автентично изследване. Днес над един милион американци използват или са използвали анаболни стероиди, а употребата им е разпространена по целия свят. Идеалите на “златните години” на бодибилдинга – пропорционалността, релефа и симетрията на тялото, отдавна са се превърнали в отживелица. Днес бодибилдингът като спорт е преди всичко надпревара по маса и размери и изумително много атлети са готови на всичко, за да разбият границите и да надминат опонентите си – те рискуват здравето и живота си, за да стигнат до върха.  В тази статия ще разгледаме пет случая на сериозни увреждания и смърт на бодибилдъри от недалечното минало. Употребата на стероиди е общ фактор за петимата, но дали смъртта реално се дължи на допинга? С какво са допринесли медикаменти като обезболяващи и диуретици за увреждането на органите им? Кои от петимата са били генетично предразположени към усложнения и смърт поради натоварването от тренировките или системната употреба на стероиди и суплементи? Четете нататък, ние ще ви разкажем...

1. Бодибилдъра с “голямо сърце”
Дон Р. (истинското му име не е това) е елитен билдър на аматьорско равнище, който се е класирал сред първите пет в своята категория в националния ръгби шампионат на Нова Зеландия. Преди четири години той спешно постъпва в болницата, след като в продължение на две седмици изпитва стомашен дискомфорт и затруднения с дишането. 

Дон споделя на лекарите, че допреди година е използвал анаболни стероиди, и че има диагностицирана кардиомиопатия – заболяване на сърдечния мускул. Изследванията не показват друга опасност, с изключение на уголемено сърце – нормално явление при атлетите, които тренират интензивно. 
 
Година по-късно Дон се връща в болницата. Дишането му е още по-затруднено, липсва му енергия. Вече четири месеца не може да тренира, а от 23 години посещава неотменно залата. Признава пред докторите, че преди четири години ежедневно е инжектирал по 250 милиграма тестостерон в делтоидните си мускули в продължение на шест седмици. Преди състезание минавал на режим от различни диуретици като Lasix, Aldactone и тиазид, за да се изчисти от излишната вода.

Според негов познат Дон премълчава и че е използвал хормон на растежа. Бащата на Дон е претърпял няколко сърдечни удара, така че наличието на генетично влияние е предположимо.
Изследването показва, че сърцето му има намалена активност на изпомпване, с обем на изпомпената кръв показващ сърдечна недостатъчност. Лекуват Дон с диуретик и го изписват от болницата с преносим дефибрилатор, с който да се предпази от внезапна смърт.

Няколко дни по-късно Дон се връща в болницата, наддал с шест килограма, задържащ вода в дробовете, едва поемащ си въздух – индикатори на сърдечна недостатъчност. Лекарите го предлагат като кандидат за сърдечна трансплантация. Окончателната им хипотеза е, че високата употреба на стероиди и пептиди (хормон на растежа) в комбинация с тренировките е увеличила размерите на сърцето на бодибилдъра, но без да компенсира функциите му. След като той е продължил тренировките, въпреки предупрежденията за опасност от сърдечен удар, натоварването е влошило нестабилното му състояние.

2.  Флекс Уилър едва оцелява, благодарение на бъбречна трансплантация
Четирикратният победител на "Arnold Classic" Кени “Флекс” Уилър тренира от 18 годишен и още тогава започва да употребява анаболни стероиди. “Всички го правеха, никой не го смяташе за нещо опасно”, пише той в своята автобиография.
На 38 години той от доста време не е професионален бодибилдър, но продължава да употребява стероиди – само че катаболни, с които се възстановява от бъбречна трансплантация. Убеден е, че болестта му е наследена генетично, но продължителната употреба на хапчета и инжекции я е отключила преждевременно. “Тъжно и иронично е, че съм стигнал до този етап, в който не искам повече да взимам стероиди, но се налага просто за да съм жив” - признава той.

Когато все още се състезава, няколко пъти подред е попадал в болница с мъчителни болки след прекаляване с диуретици. Флекс Уилър прави опит да спре допинга през 1997 г., но не успява. През 2000 г. е диагностициран с фокална сегментална гломерулосклероза – бъбреците му изпускат протеините от кръвта в урината. Решава да започне да се състезава “честно” – като натурален атлет. През 1998 и 1999 г. той финишира втори на “Мистър Олимпия”, и трети през 2000 г. Но през 2002 завършва едва седми, след като е тренирал без стероиди. Тежи 96 кг, а предишното му тегло е 108 кг. От атлет, който някога диша във врата на Рони Колман, той се превръща в “смаляващия се бодибилдър”.

Състоянието на бъбреците му се влошава и се налага трансплантация. Тя е успешна, но след нея следват още пет операции, които го поставят на терапия с девет различни медикамента –  както казва той,“по-смъртоносни от който и да е стероид, който съм взимал”. Това, накратко, е тъжната история на шампиона Кени "Флекс" Уилър.

3. Смъртта на Андреас Мюнцер разтърсва света на бодибилдинга
Австрийският атлет с изумителна мускулна дефиниция, който се прекланя пред Арнолд Шварценегер, тренира безспирно (постоянно е в състезателна форма), и в периода 1991-1996 г. шест пъти подред участва на “Arnold Classic”, приживе приема смъртоносни количества суплементи, стероиди, пептиди и диуретици, за да постигне своята “нечовешка физика”. Няма дрога в бодибилдинга, която да не е взимал.
При последното си състезание в живота на “Arnold Classic” 1996 г той приема медикамент за сгъстяване на кръвта с цел да провокира свръхкомпенсация на гликоген в мускулите си, за да изглежда по-плътен. Обратният му полет до Германия го дехидратира. След кацането той започва прием на течности, но вече в състояние на пълна дехидратация и неестествено сгъстена кръв, черният дроб практически се стопява в тялото му. Болките в стомаха, които от месеци го тревожат, се превръщат във вътрешен кръвоизлив. Лекарите го оперират и спират кървенето, но след черния дроб си отиват бъбреците. Сърцето му – хипертрофирало до два пъти по-голям размер от това на нормално развит мъж, последно спира на сутринта. Мюнцер умира само на 30 години, дал най-доброто от себе си, но останал непризнат от съдиите. В тялото му са намерени следи от 20 различни субстанции.
Идолът му Шварценегер изпраща картичка на погребението с думите “Последно сбогом към един приятел.”

4. Мохамед Беназиза става жертва на спортната медицина
Великолепният алжирски атлет през 1990 г. се класира шест пъти на първо и един път на второ място в състезанията на Международната Бодибилдърска Федерация (IFBB). На 4 октомври 1992 г. е намерен мъртъв в хотелската си стая, броени часове след като е спечелил първото място на IFBB Grand Prix Холандия, и се е оплаквал от болки в гърдите и затруднено дишане.
Момо, както му казвали на галено, е имал хиперкалемия – прекалено високо съдържание на калий в кръвта. Преди състезанието той се храни с големи количества храни, богати на карбохидрати и калий, същевременно приемайки фармацевтични диуретици, които го обезводняват и предизвикват задържане на калийя в кръвта. През оставащите два дни преди състезанието той не поема никакви течности, като консумира огромни количества ябълки, за да набави липсващите флуиди. Същевременно приема Алдатон и Алдактазид, в някои случаи и допълнителни диуретици, ако е необходимо – както в случая. Смъртта е предизвикана от летална инжекция с калий, направена от дезинформиран за състоянието му доктор, който го третира като хипокалемик, вместо като хиперкалемик и допуска фаталната грешка да не измери количествата калий в кръвта на Момо. 

5. Култовият бодибилдър Азиз “Zyzz” Шавершян умира от сърдечен удар в сауна едва на 22 години 
Историята на Zyzz, както се нарича той в кибер пространството, е класически сюжет за хилав и неуверен в себе си тийнейджър – типичен ектоморф, който хваща тежестите и за четири години трансформира тялото и живота си, като в процеса си спечелва и десетки хиляди последователи, които искат да бъдат като него. Покойният билдър неведнъж е разказвал на жадните слушатели за стероидните си цикли и е прочут със своя непризнаващ граници стил на живот – включващ нон-стоп купони, мацки, алкохол, кокаин и други стимуланти.

Защо един човек на 22 години умира от сърдечен удар? Потенето в сауната предизвиква разширяване на кръвоносните съдове, което натоварва сърцето. Рязкото покачване на маса без компенсация с функционалност, до което довеждат стероидите, също поставя сърцето под ужасен стрес. Спекулира се, че при аутопсията на Zyzz са били открити и следи от кокаин, който е силен стимулант. И накрая, Шавершян има лоши гени по отношение на сърцето, тъй като семейството му има история на сърдечни проблеми. Оказва се, че е имал недиагностициран миокарден дефект, които е започнал да се проявява в последните месеци преди внезапната му смърт. Този бодибилдър вероятно е бил обречен да умре млад от самото начало, но бихме могли да твърдим, че изборите му по отношение на фитнес и стил на живеене са съкратили живота му с поне десет години.

Защо умират културистите?
Някогашният редактор на бодибилдинг списанието FLEX - Питър МакГаух, дава чудесно обобщен отговор на този далеч не толкова прост въпрос. “Представете си следния начин на живот”  – пише той. “Употребявайте либерални количества стероиди, хормон на растежа и инсулин; Включете и цял арсенал от екзотични субстанции за Бог знае какво; Прибавете огромни порции храна на всеки два часа, които претоварват храносмилателната система, и здрава доза обезболяващи (някои на наркотична основа); Спазвайте режим, чиято цел е сваляне на 20-22 килограма в рамките на 12 седмици; Влизайте във върхова форма в деня на състезанието чрез диуретици, за да бъдете съвършено сух и тежко дехидратиран. Надали е необходимо да плащаме на учени от Харвард, за да ни стане ясно, че подобен режим е рецепта за бедствие!”

Всички културисти, за които ви разказахме в тази статия, са били твърдо решени на всичко, за да постигнат своето. Отдадеността към мечтите и амбициите им не е нищо по-малко от възхитителна, но нима трябва да се стига до трагедии, когато става дума за спорт – при това за един от най-“мъжките” спортове? 

След като прочетохте тази статия и прегледахте линковете по-долу, остава да решите сами за себе си. Факт е, че досега няма случай на смърт, директно предизвикана от предозиране с допинг. Но системната употреба на стероиди безспорно разрушава организма и, както видяхте, е била основния действащ фактор зад описаните случаи.
 

Полезни линкове
http://steroidanalysis.com/ - сайтът завива в посока “антистероидена пропаганда”, но не може да се каже, че му липсва аргументация. Тук можете да се осведомите за редица актуални смъртни случаи, за които авторите му обвиняват преди всичко стероидите.

Тук
може да прочетете какъв е бил стероидния режим на Андреас Мюнцер. Едно мрачно свидетелство за това до колко далеч е стигал австрийския атлет в преследването на мечтите си.

http://mariostrong.blogspot.com/2008/05/dead-bodybuilders.html

http://www.youtube.com/watch?v=WD9e1R_Tg-M&feature=related
Два своеобразни онлайн “паметника” на легенди на бодибилдинга, които вече не са сред живите. Те са постигнали невероятни тела и успехи, но на каква цена? 
 
Финални думи
Екипът на Сила БГ ви пожелава успешни тренировки и настоява да не излагате живота си на риск, за да постигнете мечтаното си тяло!
 
Сила БГ Тийм
 
В статията са използвани следните източници:
Топ продукти за цялостно здраве
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
2014-10-06 | 15:09:15
vratsata
Da be givot bez steroidi ,bodibilding bez mandga .Vseki ima pravo na izbor.
2014-10-06 | 15:07:47
vratsata
Da be givot bez steroidi ,bodibilding bez mandga .Vseki ima pravo na izbor.
2012-03-30 | 17:48:28
Alex P
Mn polezna i pou4itelna statiq! Sarde4no blagodarq na ekipa na SilaBG.6te nakaram pone 5 du6i ot zalata,v koqto treniram da q pro4etat i da precenqt vazmojno po-realno kakvi gluposti var6at,obhvanati ot entusiazma si za kratko vreme da napravqt tai-me4tanoto tqlo!
2012-03-21 | 11:59:33
Mincho Minchev
Браво!!! Страхотна статия наистина.
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не че съм заклет фитнес маниак, основно тренирам други спортове, но не ра ...
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Интересно

"С наближаването на празниците Коледната треска ескалира всеки иска да направи най-хубавия подарък на своите близки. За други новата година е време за промяна. Повечето от нас си дават обещания да променят външния си вид, да започнат да спортуват и да живеят здравословно. За празниците СилаБГ ви подарява възможността да направите най-добрия избор за оригинален подарък с чиято помощ да направите първата крачка, към здравословния начин на живот."

Реклама
Copyright © 2007 - 2024 silabg.com