сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Джинджифилът - подправка срещу мускулна треска!

Джинджифилът - подправка срещу мускулна треска!

Кога за последно се оплаквахте от мускулна треска? В бодибилдинга болката е наш приятел - мускулната треска може да не е сигнал, че мускулите ни са започнали да растат, но е доказателство, че сме успели да постигнем нещо в залата. И все пак, не сме чак толкова хардкор, че да приветстваме мускулната треска всеки път, нали? 
 
Попадна ни информация, че джинджифилът - да, подправката, която ръсим над гозбата, за да стане по-пикантна, е един от естествените лекове срещу болките в мускулите. Азиатският народ може да не е прочут с бодибилдъри, но е открил свойствата на джинджифила още преди над 4000 години. Освен като болкоуспокояващо и противовъзпалително средство, джинджифилът действа и профилактично на храносмилателната система. А сега ще дадем думата на учените.

 
Изследвания
Изследователи от университета в Джорджия изследвали 47 доброволци, като ги разпределили в три контролни групи. На първата давали суров джинджифил, на втората - сготвен, а на третата - плацебо. След това им причинили мускулна треска по най-добрия начин - накарали ги да изпълнят 18 сгъвания на лактите и в продължение на 11 дни ги подложили на тестове, за да проверят ефекта от джинджифила. Резултатите показват намаляне на болката между 23 и 25% в първата и втората група. 
 
Друго изследване, дело на учени от Института по медицински науки в Делхи, документира положителния ефект на джинджифила над онкоболни със симптомите на пост-химиотерапията. 
 
Трето изследване, публикувано в Молекулярна Визия, препоръчва джинджифила като средство за предотвратяване или забавяне на развитието на катаракти при плъхове с диабет. Четвърто изследване - учени от Мичиганския медицински университет изследвали 30 пациенти с възпаления на храносмилателния тракт, като ги разделили на две групи - в продължение на 28 дни едната поемала два грама екстракт от джинджифилов корен, а другата плацебо. 
 
28 дни по-късно изследователите направили съответните измервания и установили значително намаляне на симптомите в първата група. С цялата сложна медицинска терминология и статистика можете да се запознаете тук.
 
Форми на суплемента
Суплементите с джинджифил обикновено са във вид на екстракт от сушен корен или дестилати на маслата, съдържащи се в растението. Можете да откриете джинджифила под формата на капсули и тинктури, както и на прах. Можете да си купите и самия корен и да го използвате в любимите ви рецепти. Кога за последно похапвахте джинджифилови бисквитки?
 
Колегите от Men's Fitness предлагат да си направите джинджифилов чай - настържете пресен корен във водата и го сварете. Прибавете мед и лимонов сок за вкус и кажете "чао" на настинката.

 
Оценка на ефективността
В базата данни Natural Medicines Comprehensive Database ефективността на един суплемент на научно основание се оценява по следната скала: Ефективен, Почти ефективен, Възможно ефективен, Възможно Неефективен, Почти неефективен, Неефективен и Липса на достатъчно сведения за извършване на оценка.

Ето как се класира джинджифила в базата данни:
 
Възможно ефективен при: 
- Повдигане и повръщане след операция. Приемът на 1 грам джинджифил час преди операцията облекчава пост-оперативните симптоми в първите 24 часа.
 
- Световъртеж - джинджифилът успокоява симптомите на световъртежа, включително повдигането.
 
Възможно неефективен при:
- Предотвратяване на симптоми на морска болест - пътуващи на кораб са съобщили, че се чувстват по-комфортно, когато са взели джинджифил преди пътуването, но не съществува сигурно и неоспоримо доказателство, че той действа срещу неразположението, причинено от движението.
 
Липса на достатъчно сведения:
- Ревматоиден артрит - съществуват предположения, че джинджифилът помага срещу болки в ставите при РА.

- Остеоартрит - различните проучвания сочат различна степен на успеваемост, което са дължи на дългото време, необходимо на джинджифила, за да заработи.

- Загуба на апетит, настинка, мигрена
 
Относно употребата при бременни жени
Препоръчваме ви да се въздържите. Съществува риск от увреждане на плода. Документиран е случай на жена, пометнала в 12-тата седмица от бремеността, която приемала джинджифил, за да облекчи сутрешното си неразположение. Въпреки това изследванията твърдят, че рискът за плода при употребата на джинджифил е в граници от 1-3 процента. Липсват сведения за евентуални последици при кърмене. Ако сте се ориентирала към суплемента, задължително се консултирайте с лекар.
 
При диабет - джинджифилът намаля нивата на кръвната захар, което ще доведе до необходимост от промяна на дозировката на вашите лекарства. Джинджифилът не се препоръчва за сърдечноболни, защото може да утежни симптомите им.
 
Внимание! Избягвайте да смесвате джинджифила с противосъсирващи медикаменти, защото той самият забавя съсирването на кръвта. 

Сила БГ Тийм
Препоръчани продукти с екстракт от джинджифил
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не че съм заклет фитнес маниак, основно тренирам други спортове, но не ра ...
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Интересно

"Жена, която е готова да мине през всички лишения, тренировки и да вложи толкова много воля и отдаденост, е достойна само за уважение! Изисква се изключително усилена работа - много повече, отколкото при един мъж културист. Това е така, защото жените имат много по-ниски нива на тестостерон, което се свързва с много по-бавното натрупване на мускулна маса."

Реклама
Copyright © 2007 - 2024 silabg.com