сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Мускулната треска като доказателство за добра тренировка – истина или мит?

Мускулната треска като доказателство за добра тренировка – истина или мит?

Мускулната треска или познатото в науката под името delayed onset muscle soreness, на кратко DOMS, е състояние, което всеки активно спортуващ е изпитвал. За първи път терминът се появява през 1902 година от Теодор Хауг, американски учен, който стига до заключението, че този вид болезненост е в резултат на мускулни разкъсвания.   

Мускулната треска се проявява най-рано 6 часа след натоварване и е в своя пик в периода между 48-я и 72-и час. Характеризира се с болезненост и скованост в мускулите при допир или движение.
 
Мускулната треска е сигнал от тялото ви, че сте го претоварили. В своите проучвания Хауг установил, че тази болезненост е реакция на мозъка, който съобщава за претоварване на мускула, в следствие на претоварване. Това автоматично ни води на мисълта, че мускулната треска е биологичната аларма на нашето тяло, че сме направили най-добрата тренировка в залата.


 
По време на ексцентрични контракции или удължаване на мускулите, процес, който е характерен за силовите тренировки, се генерира повече сила върху по-малък участък от мускулната тъкан, чрез активиране предимно на мускулни влакна от тип II или т.нар. бързосъкращаващи се мускулни влакна, за които има данни, че са по-податливи на травми. Причината за това е, че мускулните влакна от тип II се активират по-бързо при по-интензивни натоварвания, защото имат наличие на повече съкратителни белтъци или т.нар. миофибрили. Бързосъкращаващите се мускулни влакна отговарят за силата и издръжливостта и са по-податливи на травми. Тези фактори водят до повече мускулни щети и болка.


 
Това ясно и категорично означава – да, мускулната треска е признак за наистина интензивна тренировка, НО не е задължително да я получавате, за да сте сигурни, че сте свършили добра работа във фитнеса.
 
Ако мускулната треска е предизвикала у вас момент на радост 6 часа след изкъртващата тренировка в залата, то на следващия ден тази радост ще се превърне в момент на тревожност и ще премине във въпроса „Ами сега как ще тренирам?”
 
Всъщност можете да избегнете този въпрос, ако вместо свръх натоварваща тренировка, изберете постепенно покачване на интензивността, с което макар и бавно си гарантирате добри резултати. Препоръката ни е да увеличавате интензитета на своите тренировки поетапно, да направите добра и качествена разгрявка преди тренировка, за да ограничите вероятността от мускулни болки. 

Ако все пак се е стигнало до мускулна треска, то има метод, чрез който да облекчите болката - още движение. По този начин мускулите привикват с натоварването, започват възстановяване, а болката отслабва. Единствено времето позволява на мускулите ви да се възстановят, затова не спирайте да се движите. Друг полезен трик при мускулна треска е масажът, който значително облекчава болката. Студената вана или аналгитиците са методи за намаляване болезнеността на мускулната треска. 


 
Ако тепърва започвате да тренирате, вероятността да получите DOMS още след първата тренировка е голяма, но това не трябва да ви отказва, а дори напротив, да ви мотивира да продължавате. Започнете с по-лека тренировка в началото, за да адаптирате мускулите си към предстоящото натоварване. Макар и по-бавно резултатите са ви гарантирани – с правилния режим, добрите тренировки и качествени добавки, можете да се радвате на мечтаната фигура.
 
СИЛА БГ Тийм! 
Препоръчани продукти от СИЛА БГ
65
.
00
лв.
270
.
00
лв.
160
.
00
лв.
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не че съм заклет фитнес маниак, основно тренирам други спортове, но не ра ...
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Интересно

"Културизмът набира все по-голяма популярност у нас. Състезателите стават все по-добри с всяка изминала година и се радват на вярна и интелигентна публика."

Реклама
Copyright © 2007 - 2024 silabg.com